UN LINK PRIN CARE NI SE CER DATELE CARDULUI pentru A ACCEPTA O PLATĂ!
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, continuă campania de informare „Când vinzi sau cumperi online, ai grijă de banii tăi! DATELE CARDULUI NU SUNT PENTRU ORICINE!”
Continuăm cu indicii care ar trebui să ridice un semn de întrebare atunci când postăm un anunţ de vânzare a unui bun pe internet.
Vă informam în materialul precedent că infractorii abordează vânzătorul de obicei pe whatsapp, iniţiind o conversaţie simplă, iar o exprimare deficientă poate însemna că avem de-a face cu cineva care foloseşte traducere online.
Abordarea se poate desfăşura şi telefonic, aşadar trebuie să luăm în considerare că există mai multe metode prin care putem fi înşelaţi.
Când vânzătorul este abordat de infractor, în conversaţie apare imediat următorul mesaj: ”Cunoşti livrarea de curierat preplătită …? Îţi pot spune! sau „Am văzut că aveţi livrare disponibilă şi am folosit-o! Am plătit tot, trebuie doar să acceptaţi fonduri!” Aici ar trebui să se încheie orice comunicare cu persoana respectivă. Link-urile cu aşa-zisele produse preplătite sunt capcane sigure!
Atenţie!!! Faptul că într-un link e cuprins numele unui site sau al unei firme de curierat, nu înseamnă că este link-ul oficial al acestora! Mai mult, platforma online pe care sunt postate anunţurile oferă opţiunea de livrare cu plata la primire şi/sau după verificarea produsului, prin intermediul firmei de curierat. Încasarea plăţii nu se face online şi nu presupune introducerea datelor cardului nicăieri! Singurul moment în care pot fi solicitate aceste date este pentru plata de servicii publicitare sau de promovare a anunţurilor, niciodată pentru a încasa bani!
Link-urile false sunt uneori greu de detectat pentru necunoscători, aşadar cel mai sigur este să nu le deschidem şi să păstrăm conversaţiile pe pagina de anunţuri. Dacă totuşi le-am accesat, în niciun caz să nu introducem datele cardului bancar!
Principalele recomandări pentru SIGURANȚA ONLINE:
- Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute și asigurați-vă că sunteți pe un site oficial, înainte de a opera plăți sau tranzacții online!
- Nu uitați, cardul bancar este un instrument de plată, NU de încasare! Pentru a primi bani în cont e nevoie să oferiți numărul de cont IBAN (din 24 caractere), nu numărul de card (compus din 16 cifre) , data de expirare sau codul CVV!
- Atenție la ofertele-bombă! Dacă pare prea frumos să fie adevărat, probabil e doar o capcană!
- Utilizați parole puternice și schimbați-le periodic! Folosiți combinații între litere mari și mici, cifre sau caractere speciale!
- Atenție la apelurile presupușilor angajați ai băncilor – sub pretextul actualizării datelor, ei pot încerca să afle informații de acces la conturi! Băncile avertizează frecvent că nu solicită astfel de date prin mesaje şi/sau email-uri!
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.