Pe 27 septembrie au loc alegeri locale în România. Duminică se va vota pentru alegerea primarului, consiliului local, consiliului județean și a președintelui consiliului judetean, așadar alegătorul va primi patru buletine de vot.
Dacă vrei să votezi în orașul în care ai și domiciliul din buletin atunci tot ce ai de făcut este să te prezinți cu un document de identitate valabil în ziua votului la secția la care este arondată adresa ta. Poți verifica secția la care ești înscris pe listele permanente folosind harta de aici. Documentele de identitate acceptate sunt: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Este foarte important ca documentele să fie valabile în ziua votării.
Dacă nu te poți deplasa la secția de votare pentru că ești bolnav sau invalid, poți solicita urna mobilă. Pentru acest lucru trebuie să faci o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate și să o transmiți președintelui biroului electoral al secției de votare.
Dacă ești reținut, pe baza unui mandat de arestare, sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, sau execuți o pedeapsă privativă de libertate și nu ți-ai pierdut drepturile electorale poți solicita urna mobilă conform cu procedurile stabilite pentru acest caz de către Biroul Electoral Central.
Conform declarațiilor președintelui AEP, persoanele infectate cu noul coronavirus, care se află în carantină, izolare sau internate în spital vor putea vota la alegerile locale solicitând urna mobilă. Doar pacienții internați la terapie intensivă vor avea condiții speciale. Pentru a solicita urna mobilă trebuie să faci o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate și să o transmiți președintelui biroului electoral al secției de votare.
Dacă ești un cetățean cu dizabilități și te prezinți în secție și nu poți semna pe lista electorală din motive de invaliditate sau nu poți aplica ștampila pe buletin și președintele secției de votare constată acest lucru, poți fi însoțit în cabină de un însoțitor pe care îl alegi tu și care nu este din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.