Producția locală de hamei mai stă în șapte ferme controlate de patru companii din Mureș, Alba și Sibiu. În total, acestea mai cultivă aproximativ 270 de hectare care asigură în jur de 70% din materia primă producția locală de bere.
Cea mare exploataţie de hamei din România, de 220 de hectare în județul Mureș, aparține familiei Mora din Târgu Mureş. Acatiu Mora este unul dintre primii cultivatori de hamei din România, iar familia lui a decis să îi continue business-ul. Controlează astfel împreună cam 80% din suprafața totală cultivată cu hamei, de 270 de hectare anul trecut, prin două companii: Hoptrade SRL și Moragroind SRL.
Companiile familiei Mora, Hoptrade SRL a raportat în 2022 rulaje de aproximaativ 261.000 de euro, în timp ce Moragroind SRL a finalizat anul cu o cifră de afaceri netă de peste 1,1 milioane de euro și un profit net de 7.500 de euro.
„Producția locală acoperă aproximativ 70% din necesarul local. Aceasta în condițiile în care marii procesatori aduc în țară și extracte care sunt mai simplu de procesat. Practic, a scăzut necesarul de consum raportat la cât ar trebui să fie”, a mai spus Mora.
Piața berii din România a raportat anul trecut, pentru primele cinci luni, o scădere de 9% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar din datele Berarii României, asociația care reprezintă interesele producătorilor, procesele de producție și comercializare specifice industriei berii sunt realizate local în proporție de 97%, iar 50% din ingredientele folosite în procesul de fabricare a berii provin din agricultura românească.