Peste 10.000 de persoane au participat, duminică, la Târgu Mureş, la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, la 101 ani de la Marea Unire din 1918, aceasta fiind cea mai numeroasă participare de după 1990, a anunţat prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.
„Noi, ardelenii, cred că suntem cei care respectăm cel mai mult simbolurile naţionale, fie că este vorba de Ziua Naţională, de Drapel sau de Imn. Sunt foarte bucuros că după mult timp văd mureşenii, atât pe locuitorii judeţului, dar mai ales locuitorii municipiului Târgu Mureş prezenţi la ceremoniile militare organizate cu ocazia Zilei Naţionale. Se pare că sunt peste 10.000 de oameni, cei care sunt mai în vârstă îmi spun că de mult timp nu au văzut un număr atât de mare de târgumureşeni participând la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale. Sunt fericit din acest punct de vedere. E adevărat că şi ceremonia militară s-a ridicat la nivelul impus de un astfel de eveniment, cum este Ziua Naţională. Aş vrea să lă urez românilor şi României ‘La mulţi ani!’ şi sănătate tuturor. Există o zicală în rândul aviatorilor: ‘Aviaţia creează senzaţia’ şi de această dată mulţi oameni au fost curioşi să vadă survolul avioanelor de vânătoare MIG21 Lancer şi al elicopterelor IAR 330 Puma Socat de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Cred că, în primul rând, din respect şi pentru iubirea faţă de ţară au participat în număr atât de mare la ceremoniile de astăzi. Am avut, şi de această dată, şi fanfara militară, Brigada de la Miercurea Ciuc a înţeles că e nevoie aici, unde avem o mare unitate, ca ceremoniile să se organizeze pe acordurile muzicii militare”, a declarat prefectul Mircea Duşa.
Ceremonia de la Târgu Mureş a fost deschisă de un militar al Forţelor Speciale, cu o experienţă de peste 600 de salturi la activ, care a adus din înaltul cerului drapelul naţional.
„Zborul a fost absolut superb, se vede frumos oraşul de sus şi atâta lume adunată pentru cea mai mare sărbătoare a românilor. Păcat că am fost singur, era frumos să fi fost măcar trei paraşutişti. M-am simţit mândru să fiu acolo, sus. A fost o responsabilitate enormă, nu numai în ce priveşte viaţa şi siguranţa mea, pentru că nu se poate întâmpla nimic în paraşutare, ci pentru încărcătura pe care a avut-o zborul meu, nu e un zbor ca oricare altul, am adus drapelul naţional. Astăzi am fost mai privilegiat de soartă şi am sărit de la 1.500 de metri. Pentru a sări cu paraşuta deasupra unui oraş presupune multă experienţă, stăpânire de sine, atenţie distributivă, atenţie, reacţie şi maturitate. Am puţin peste 600 de salturi, nu par foarte multe, dar sunt salturi complete”, a declarat militarul imediat după aterizarea efectuată în centrul municipiului Târgu Mureş.
Ceremoniile au fost organizate de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria Târgu Mureş.
Programul dedicat zilei de 1 Decembrie a început cu o expoziţie statică a structurilor locale din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care au expus tehnica militară de intervenţie şi transport, precum şi armamentul, aparatura optică, echipamentele şi materialele specifice din dotare.
În Piaţa Victoriei a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia a fost prezentată semnificaţia istorică a evenimentului, au fost depuse coroane de flori, a avut loc defilarea gărzii de onoare şi a tehnicii de luptă şi de intervenţie, un survol al spaţiului aerian cu aeronave din dotarea Forţelor Aeriene Române, avioane MIG 21 Lancer şi elicoptere IAR 330 Puma Socat şi o Horă a Unirii.
Consiliul Judeţean Mureş a organizat, apoi, la Sala Mare a Palatului Culturii, un concert de folclor „Uniţi sub Tricolor”, iar de la ora 18, pe scena amplasată în Piaţa Victoriei, va începe spectacolul organizat de Primăria Municipiului Târgu Mureş. AGERPRES