Sunt apreciați sau, din contră, invidiați sau chiar urâți. Unii dintre ei sunt persoane publice, care își fac apariția des la televizor, alții sunt discreți și lasă să „transpire” foarte puțin din viața lor privată în public. Sunt cei mai bogați români, pe care revista Capital i-a reunit din nou săptămâna trecută în a treisprezecea ediție a Topului 300 Cei mai bogați români. Între aceștia, și în 2013 se regăsesc opt mureșeni, cu averile lor impresionante.
Înainte de prezentarea mureșenilor din top, mai trebuie spus că în realizarea topului, redactorii Capital precizează că „s-a ţinut cont atât de valoarea participaţiilor în companii, cât şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile. Pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA – utilizați de companiile de audit și de consultanță pe piața de fuziuni și achiziții – diferiţi pentru fiecare industrie, actualizaţi în funcţie de potenţialul de creştere/scădere al sectoarelor respective sau de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective. Pentru averea personală s-au luat în calcul (acolo unde milionarii au colaborat cu redactorii Capital şi unde s-au putut verifica informaţiile) şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum şi conturile bancare. S-a ţinut cont şi de valoarea datoriilor”.
Cea mai mare avere din județul Mureș
Potrivit acestui clasament cea mai mare avere cumulată acum în județul Mureș este cea a fraților Orlando și Roland Szász. Cei doi se află însă abia pe poziția 160 în top, adică mai jos de jumătate. Averea lor a fost estimată la 32-33 de milioane de euro. Pentru comparație, pe prima poziție în topul celor mai bogați români se află Ioan Niculae, care controlează grupul Interagro și a cărui avere a fost estimată la 1,7 miliarde de euro, având afaceri în agricultură, industria chimică, energie, turism și fotbal. Pe locul doi în top se plasează familia Adamescu, având o avere de 900 milioane euro, cu afaceri în asigurări, imobiliare, construcții, energie și media. În fine, topul 3 al celor mai bogați români este completat de cunoscutul tenisman Ion Țiriac, acesta ajungând să dețină o avere estimată între 800 și 850 de milioane de euro. Țiriac derulează afaceri în domeniile auto, bănci, asigurări, imobiliare și petrol.
Revenind la bogații județului,…
…respectiv la frații Szasz, aceștia sunt proprietarii grupului Renania, cunoscut ca unul din ce mai mari producători, importatori și distribuitori de produse și echipamente pentru siguranța muncii. Cei doi au pus bazele firmei încă din anii ’90, iar afacerea a crescut constant de atunci încoace. Cei doi declarau pentru Capital că anul 2012 nu a fost unul senzațional, ci mai degrabă au păstrat ritmul din 2011. Anul trecut, Renania a avut o cifră de afaceri de 21 de miliarde de euro, din care a rezultat un profit de 3 milioane de euro.
A doua cea mai mare avere…
…cumulată în județul Mureș, estimată la 28-30 de milioane de euro, aparține familiei Bența, care se plasează pe locul 181 în topul celor mai bogați români. Pe lângă foarte cunoscutele afaceri din domeniul construcțiilor și imobiliarelor sau cele din industria chimică, unde numele DAW Bența nu mai are nevoie de nicio prezentare, familia derulează afaceri și în turism, agricultură și industria mobilei. Spre deosebire de frații Szasz, familia Bența a avut un an 2012 mai bun decât cel precedent. Mai toate afacerile au mers bine sau foarte bine, înregistrând creșteri, un randament surprinzător de bun având firma „La prințesa”, care oferă consultanță și management în agricultură. La un rulaj de 1,3 milioane de euro, firma a înregistrat un profit de 800.000 de euro.
Locul trei în topul averilor mureșene…
…îi revine fostului acționar de la Bere Mureș, Virgil Mailat, care a reușit să cumuleze o avere estimată la 20-21 de milioane de euro. Cunoscut și prin implicarea lui în politica locală, Mailat continuă să-și sporească averea după ce și-a vândut în 2008 partea de acțiuni deținută la Bere Mureș grupului Heineken. Atunci, Heineken a plătit pentru fabrica de la Ungheni 150 de milioane de euro, iar asta i-a propulsat pe trei din cei cinci acționari care dețineau fabrica în topul celor mai bogați români. Mailat s-a reorientat atunci și a pornit pe calea afacerilor în domeniul medical. Cea mai cunoscută investiție este Spitalul Nova Vita, care are 150 de paturi și care în 2012 a înregistrat o cifră de afaceri de 3,9 milioane de euro. Virgil Mailat a investit de asemenea în domeniul energiei, deținând în prezent un parc fotovoltaic în comuna Râciu.
Proprietarul IRUM, locul patru
Numele lui Mircea Oltean nu e la fel de cunoscut ca cel al lui Virgil Mailat, poate și pentru că acesta stă mai mult la București, însă IRUM Reghin este recunoscut la nivel național ca cel mai mare producător de utilaje pentru industria forestieră. Oltean și-a propus de mai mulți ani să producă un tractor proiectat exclusiv în România, iar acum se apropie cu pași hotărâți de obiectiv, pentru că în 2014 finalizează investiția într-un nou centru de cercetare și dezvoltare pentru utilaje destinate agriculturii și industriei forestiere. De asemenea, continuă investițiile și pe partea comercială, unde anul viitor se preconizează deschiderea unor noi spații de prezentare la Piatra Neamț și Reșița. Numai cele două spații achiziționate anul acesta au costat 1 milion de euro. Averea lui Mircea Oltean se menține totuși la 18-20 de milioane de euro.
Cel de-al doilea berar…
…ajuns în topul celor mai bogați români în 2008, după vânzarea Bere Mureș, este Gheorghe Grec. Cu o avere estimată la 15-16 milioane de euro și afaceri în domeniile turism, energie, comerț și textile, Grec se plasează pe locul 266 în topul celor mai bogați români. Cu banii obținuți de la Heineken, Gheorghe Grec a cumpărat un hotel de patru stele la Geoagiu Băi, care în 2012 i-a adus un profit dublu față de 2011, de aproximativ 17.000 de euro, la o cifră de afaceri de 1,37 milioane euro. Pe lângă hotel, Grec mai deține împreună cu fosta sa soție o firmă care se ocupă cu comerțul de textile, însă despărțirea în 2009 de aceasta, i-a diminuat averea cu aproximativ 12 milioane de euro.
Anvergo și următoarele două averi
Pe locul 271 în topul celor mai bogați români se situează Claudiu Ugran, un nume extrem de rar pomenit în media. Discretul om de afaceri mureșean a strâns o avere de 15-16 milioane de euro, cea mai cunoscută din activități este cea de la Three Pharm (pe care o deține), importator și distribuitor de produse medicale, care anul viitor sărbătorește 20 de ani de la înființare. Pe lângă importul și distribuția de produse medicale, compania a făcut o mișcare surprinzătoare și a intrat pe piața energiei, anul acesta achiziționând o parte din hidrocentralele scoase la vânzare de Hidroelectrica în vară. O altă afacere de succes este Anvergo, companie care oferă servicii anexe extracției de petrol și gaze naturale, afacere pe care o împarte cu Ioan Pastor. În fine, omul de afaceri deține și 33% din pachetul de acțiuni de la Triplast.
Profit bun, însă mult mai mic
Revenind la Anvergo, tot de numele aceste companii se leagă și următorul cel mai bogat mureșean, Ioan Pastor, pe care-l aminteam mai sus. Cu o avere estimată la 13-14 milioane de euro, Pastor se plasează pe locul 283 în topul celor mai bogați români. Redactorii Capital remarcă faptul că profitul și cifra de afaceri au scăzut uimitor de la maximul atins în 2009 (profit de 8 milioane de euro), însă chiar și așa, în 2012 Anvergo a adus celor doi parteneri un profit de 3,7 milioane de euro.
Marginalizat în politică, dar în topul averilor…
…este fostul consilier local și lider PSD Tîrgu-Mureș Florin Vlas. Exclus din PSD, Vlas și-a văzut în continuare de afacerile din turism, transporturi și industria alimentară. Hotelurile Plaza, Business și Voiajor sunt principalele afaceri deținute de Vlas, la care se mai adaugă o firmă de transport de călători și una de retail în domeniul industriei alimentare, ceva mai puțin cunoscuta Lido Expres. Averea lui Florin Vlas este estimată la 11-12 milioane de euro și îl plasează pe locul 290 în topul celor mai bogați români, fiind în același timp a opta și ultima avere mureșeană cuprinsă anul acesta în Top 300 Cei mai Bogați Români.
Lipsesc câteva nume grele…
…din acest top, cu averi totuși impresionante. Dacă ne uităm în ediția din 2004 a aceluiași top, vom vedea că situația era total alta. În primul rând, frații Orlando și Roland Szasz, acum cei mai bogați mureșeni, nici măcar nu se aflau în top. Pe primul loc se situa atunci Familia Bența, care deținea la acea vreme o avere estimată la 22-24 de milioane de dolari. El se clasa atunci pe locul 106 în topul celor mai bogați români, însă iată că după 9 ani, chiar dacă și-a sporit averea, n-a ținut ritmul cu cei mai avuți români. Pe următoarele două locuri în topul celor mai bogați mureșeni erau atunci Gheorghe Grec și Virgil Mailat, ambii acționari de la Bere Mureș pe vremea aceea aveau averile estimate la între 12 și 13 milioane dolari. Cu o avere estimată tot între aceste valori, un al treilea acționar de la Bere Mureș se clasa în topul celor mai bogați români. Emil Morariu, căci despre el este vorba, era atunci pe locul 188 în topul averilor din România, însă iată că el nu se mai regăsește în top.
Nu e singurul care a ieșit din top,…
…ba din contră, nici ceilalți trei mureșeni care se numărau la acea vreme printre cei mai bogați 300 de români nu mai sunt azi în top. Ne referim aici în primul rând la Vasile Gliga, cunoscutul lutier reghinean, care a început afacerile vânzând o vioară fabricată în debaraua apartamentului său și ajungea în 2004 la o avere estimată între 11 și 12 milioane de dolari.
Mai apoi, un alt nume important din mediul de afaceri mureșean, tot de la Reghin, Ioan Lazăr. În 2004 averea lui era estimată la 10-11 milioane de dolari, iar acum nu se mai regăsește în top. În fine, topul celor mai bogați mureșeni era încheiat atunci de Mircea Musgociu, care deținea atunci o avere de 7 milioane de dolari. În ciuda extinderii puternice în domeniul imobiliar, Musgociu a ieșit acum din top.
Observăm de asemenea că pe lângă averile care n-au ținut pasul cu topul și au ieșit, avem și nume care atunci nu se regăseau între bogații României, dar în 2013 iată ca nume ca Florin Vlas, Claudiu Ugran sau Ioan Pastor par a fi prezențe firești în aceste clasamente.
Interesant de observat…
…este faptul că unele nume rămân constant, în fiecare an în topul celor mai bogați români. Nume ca Bența, Mailat, Grec și în ultimii ani frații Szasz nu mai surprind pe nimeni. Semn că afacerile pe care le conduc sunt stabile sau, atunci când fac schimbări, se dovedesc a fi inspirate. Pe de altă parte, iată că deși nu neapărat înregistrează regrese, alții nu reușesc să acumuleze și să-și sporească averile în același ritm. De pildă nu se mai regăsesc în top numele ca Ioan Lazăr, Vasile Aron sau Vasile Gliga. Sigur, nu putem spune că au sărăcit, ci doar că n-au ținut pasul cu plutonul.
La fel de adevărat este că niciunul din numele grele din mediul de afaceri mureșean, care au adunat la un moment dat averi fabuloase pentru un om de rând, intrând astfel în topul celor mai bogați mureșeni, nu putem spune că a sărăcit. Iar ascensiunea frumoasă a fraților Szasz e dovada că încă se poate.
Cătălin Hegheș