Foarte mulţi oameni înlătură această plantă din culturile lor fără să ştie măcar că este una dintre cele mai benefice plante pentru sănătatea de pe planetă.
Este vorba de pătlagină, o plantă cu aproximativ 200 de variaţiuni, dar toate cu aceleaşi proprietăţi medicinale. Cele mai populare sunt Lance şi Broadleaf.
Pătlagina creşte în general în solurile sărace, pietroase, chiar şi pe şosele, de multe ori alături de păpădie. Pătlagina se mai găseşte şi în şantierele de construcţii, o dovadă a faptului că natură se regenerează.
La noi în ţară, această plantă are mai multe denumiri, care de care mai ciudate: limba-boului, mama-ploii, patlanjel sau iarbă-mare.
Perioada de înflorire a plantei este luna mai, iar ultimele răsaduri apar la începutul toamnei, în septembrie.De la pătlagină se foloseşte cel mai mult rădăcina, însă în unele cazuri şi tulpină este utilizată. Pe lângă o mulţime de vitamine, precum vitamina A, C sau K, planta mai are în componenţa şi acid salicilic, ulei volatil, proteine, substanţe minerale, substanţe antibiotice şi acizi graşi.
Toate aceste componente o fac foarte utilă în scopuri terapeutice şi, în concluzie, în tratarea multor boli sau afecţiuni. Una dintre proprietăţile patlaginei este vindecarea muşcăturilor de ţânţari.
Planta are proprietăţi astringente puternice şi absoarbe toxinele din organism. Ceea ce trebuie să faceţi este să striviţi pătlagină şi să o puneţi apoi pe zonele cu pricina.
Puteţi pune pătlagină pe înţepături de albine, muşcături de insecte, acnee, tăieturi sau erupţii cutanate. Apoi bandajaţi pentru 4 -12 ore, asigurându-vă ca pătlagina este bine aşezată pe zona afectată.O altă modalitate de a de beneficia de proprietăţile uimitoare ale patlaginei este aceea de a va prepară un balsam pe care să îl aplicaţi pe piele. Este foarte bun şi pentru tratarea hemoroizilor, conform andreilaslau.ro.
Citeste continuarea pe astairomania.ro