Cateva recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din staţiunea Sovata, judetul Mureş: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, şi este singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format.
Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salină, potrivit Business Magazin.
Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.
Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă şi este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare.
Nămolul care se formează pe fundul lacului este şi el folosit în diverse tratamente. Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificaţiile concentraţiilor saline ale apei lacului şi încălzirea inegală a acestor straturi de către radiaţia solară”.
Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record fiind că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.
Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata – Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei – primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.
După deschiderea sezonului de balneaţie, undeva în luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi temperatura scade treptat, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.
Romaniaunica.com