Echipa alcătuită din 14 elevi ai clasei a X-a B de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Tîrgu Mureș participă la concursul pe tema ocrotirii monumentelor istorice din județul Mureș.
Echipa se numește „Bolyai BB Palatul Toldalagi” și îl are ca mentor pe profesorul de germană, dr. Puskás Attila. „Sunt mândru de ei pentru că după reticența de la început și pe lângă îndatoririle școlare, acești elevi pun mult suflet în cercetare și-n promovare. Palatul a devenit o parte din viața lor. Acest aspect s-a simțit cel mai mult cu ocazia activității lor de ghid în palat. Nici tinerii de azi nu sunt mai răi decât am fost noi, doar că sunt altceva. Ei văd frumosul și binele, iar cu o clarviziune și cu un puternic simț al adevărului, uneori mă confruntă cu critici foarte dure, ca de exemplu: de ce nu e mai vizitat palatul, de ce s-a amenajat acolo un muzeu etnografic și nu o expoziție barocă, de ce zace nefolosit un monument istoric atât de frumos … Dacă avem asemenea tineri și dacă ei nici nu vor pleca din țară, consider că nu trebuie să-mi fac griji pentru viitor”, a explicat mentorul elevilor.
Primele acțiuni de promovare
Anul trecut în decembrie, târgumureșenii care au trecut prin centrul orașului s-au putut întâlni cu tinerii „străjeri” care împărțeau fluturași cu logoul bilingv al echipei, servindu-i pe curioși și cu câte o cană cu ceai cald.
Cu o altă ocazie au organizat un flashmob pentru care au închiriat costume de epocă și acompaniați de muzică barocă au prezentat de asemenea bilingv date interesante despre palatul Toldalagi.
Nu au lipsit nici de la evenimentele dedicate Zilelor Culturii Maghiare respectiv Culturii Române, dar și-au promovat proiectul și prin câteva emisiuni la posturile locale de radio.
Într-o astfel de emisiune radiofonică au povestit despre o întâmplare nostimă, petrecută la o acțiune menită să promoveze străjeria la palat. Un cetățean ușor turmentat, care vorbea pe limba lui Bacchus, s-a aventurat grăbit în curtea palatului. Întâmpinat de străjerii care se aflau la datorie cetățeanul a fost servit și cu un ceai cald, pe care nu l-a savurat prea mult, poliția fiind deja pe urmele lui!
Străjerii din a X-a B au pagină web, au pagină de facebook unde postează de asemenea bilingv despre acțiunile pe care le organizează și despre lucruri neștiute până acum despre palatul din centrul orașului. Scopul lor este să facă cunoscut acest monument istoric, fără de care orașul ar fi mai sărac și despre care târgumureșenii știu foarte puțin spre deloc, deși trec aproape zilnic pe lângă el. Prea grăbiți trec pentru a-i trece pragul, prea atenți la grijile lor ca să-și ridice privirea asupra frumuseții aparte a clădirii și destul de blazați ca să-și pună întrebări.
Ce au aflat străjerii despre palat?
Cel mai de seamă imobil în șirul de locuințe mai modeste pe partea vestică a Pieții Trandafirilor este palatul Toldalagi. Construit în mai multe etape la solicitarea grofului Toldalagi după proiectul arhitectului francez Jean Luidor, palatul a fost terminat după 13 ani de muncă asiduă, în 1772.
Amănunte interesante despre construcția palatului aflăm din însemnările grofului Toldalagi. Primele materiale de construcții le-a procurat încă din 1742. Statuile și ornamentele clădirii au fost executate de cel mai vestit sculptor al vremii, Anton Schuchbauer. Însemnările menționează și numele lăcătușilor Johannes Schmidt din Sibiu și Enyedi Márton din Reghin. Despre șeminee aflăm că au fost construite de Céra János din Șieu și Jámbor Sámuel din Reghin, iar geamurile au fost aduse de la Sighișoara.
Cea mai valoroasă porțiune a clădirii o reprezintă fațada bogat ornamentată. Sub coroana grofului au fost așezate cele două steme gravate în piatră ale familiilor Toldalagi și Wass, drept mărturie că palatul a fost construit de groful Toldalagi László și soția, Wass Kata.
„Interesant e de știut că în această clădire a funcționat în 1786 prima tiparniță din oraș, care în 1802 a fost donată Colegiului Reformat din localitate. În anii 1920 în partea din față a clădirii a funcționat Banca Transilvană, iar în camerele din spate a locuit familia. Astăzi clădirea găzduiește Muzeul de Etnografie și Artă populară”, a completat eleva Márton Kincső.
Ce reprezintă stema Toldalagi
Dovadă că au făcut cercetări temeinice, elevii au aflat și semnificația stemei Toldalagi de pe frontispiciul palatului. „Un strămoș al familiei a însoțit regele când acesta traversa un râu repez. La un moment dat un cui a căzut din roata carului. Acest strămoș al grofului și-a folosit atunci brațul cu armură pentru a susține roata, salvând astfel viața regelui. Drept recompensă a primit bovine și stema ce reprezintă brațul în armură ce ține o roată de car”, a explicat străjerul Tündérligeti Sámuel, membru în echipa „Bolyai BB Palatul Toldalagi”.
Curiozități despre palatul Toldalagi
Construit în stil baroc, palatul a fost proiectat pentru a servi drept reședință de iarnă pentru familia Toldalagi, care în restul anului locuia în castelul de la Corunca. Interiorul palatului a fost realizat de Schmidt Pál și sculptorul Anton Schuchbauer, dar au fost ajutați și de muncitori armeni. Despre grof Toldalagi trebuie știut că prin mutarea Judecătoriei Regale, al cărei președinte era, de la Mediaș la Tîrgu Mureș, a contribuit la dezvoltarea orașului nostru. Multe familii aristocrate – cum au fost Teleki și Haller – și-au stabilit apoi reședința în oraș.
Din însemnările grofului Toldalagi
Pentru construcția palatului au fost pregătite 500.000 de cărămizi, 62.000 de șindrile, 32.000 de scânduri de brad și 320 de scânduri de stejar, precum și o grămadă de grinzi ce au fost aduse cu pluta pe apele Mureșului în jos. Locuitorii din satele învecinate au asigurat nisipul și pietrișul. Muncitorii necalificați erau oameni săraci de prin satele învecinate, dar au lucrat și meșteri din oraș, precum și angajați ai grofului de la moșie.
Străjerii, ghizii palatului
La invitația străjerilor elevii claselor primare, dar și alți curioși au vizitat palatul Toldalagi. Astfel, vizitatorilor le-a fost prezentată istoria acestei clădiri patrimoniu prin vizionarea unui filmuleț mut, după care au aflat detalii de la străjerii care le-au fost ghid în palat. Vizitatorii au admirat șemineul construit de Schuchbauer și soba de teracotă adusă din castelul Haller. Cel mai răsunător succes a avut însă un automobil expus în curtea interioară a palatului. Acest Ford Perfect, fabricat în Anglia, cu scaunul pe dreapta, cu un motor de 18 cai putere, cu pornire de la manivelă și cu scrumiere pentru pasageri a fost foarte apreciat de cei mai tineri vizitatori, a precizat elevul Nyulas Áron, din aceeași echipă de străjeri.
Ocrotirea unui monument istoric începe de la simplul gest de a păstra curățenia măcar în fața clădirii, de a nu arunca mizeria pe trotuarul din fața ei. Orice gest cât de mărunt contează. Palatul a rezistat sute de ani pentru că oamenii au avut grijă de el, să le urmăm și noi exemplul, a lansat îndemnul elevul Tündérligeti Sámuel.
Despre proiectul Străjerii moștenirii
Un proiect demn de toată lauda, intitulat Străjerii moștenirii – Adoptă un monument istoric a fost lansat într-un liceu din orașul Deva, în urmă cu șase ani. De atunci, opt județe participă constant în program. Anul acesta pentru prima oară s-au înscris echipe și din școlile din Tîrgu Mureș.
Organizat sub forma unui concurs, programul dedicat elevilor de liceu are ca scop promovarea clădirilor, a cetăților, sau doar a ruinelor rămase ale monumentelor istorice, tăcute mărturii ale trecutului pe aceste meleaguri. Participanții de la 19 școli din opt județe au adoptat până acum 67 de monumente istorice. Din acest an numărul lor va crește prin participarea elevilor mureșeni.
Proiectul Străjerii moștenirii – Adoptă un monument istoric și-a dovedit în timp rolul în închegarea comunităților, în dezvoltarea creativității, a abnegației și a perseverenței muncii în echipă a elevilor. În acest concurs ce presupune activități online (apariții radio-tv, social media etc) și offline (excursii, flashmob, fluturași, diferite activități în aer liber) echipele de elevi se întrec în promovarea monumentului adoptat de ei în comunitate.
În finala concursului au loc probe de departajare sub forma unor scurte spectacole, întrebări și răspunsuri.
Echipa căștigătoare va beneficia de o excursie sponsorizată de un europarlamentar, la Bruxelles.
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.