Primarul municipiului Târnăveni Tîrnăveni, Adrian Matei, împreuna împreună cu Ressa Diana Mariana, administratorul societăţii Sol Stark Power din Timişoara, care câştigat licitaţia pentru construcţia celui mai mare parc solar din România şi al doilea ca mărime din Europa, care urmează să fie amplasat la Târnăveni, au semnat joi 15 martie contractul dintre Primărie şi investitor.prin care se va construi la Tîrnăveni cel mai mare parc solar din România şi al doilea ca mărime din Europa
Astfel, municipiul Târnăveni Tîrnăveni va deveni un important producător de energie electrică. Investiţia va ajunge la peste 72 de milioane de euro, iar panourile solare vor fi amplasate în zona Râioasa. Primăria Târnăveni Tîrnăveni va câştiga în urma redevenţei plătite de investitor peste 50.000 miliarde de lei vechi anual; . Panourile se vor întinde pe o suprafaţă de peste 100 de hectare. Cu acest prilejÎn plus vor fi create şi aproximativ 20 de locuri de muncă. Puterea instalată a centralei fotovoltaice va fi de 36 de MWH. În maxim trei luni, termen prevăzut pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor, va fi demarată construcţia parcului. Societatea a achitat suma de 4.100 de lei pentru obţinerea certificatului de urbanism.
„Am decis să investim în Târnăveni datorită potenţialului fantastic al zonei pentru dezvoltarea acestui gen de parcuri, existând o turbiditate scăzută şi un număr mare de zile însorite. Dacă nu există contestaţii şi semnăm contractul de concesiune în termen, estimăm o perioadă de trei luni pentru obţinerea avizelor necesare, cum ar fi avizul tehnic de racordare de la Electrica şi autorizaţia de construire, care sunt critice pentru construirea parcului fotovoltaic. Despre finanţare vă pot spune că avem un contract de finanţare semnat cu un fond mare de investiţii specializat în finanţarea proiectelor de energie regenerabilă, prin care urmărim să finaţăm execuţia parcului imediat ce obţinem toate avizele necesare. Din cauza clauzelor de confidenţialitate prezente în contract, nu putem divulga în acest moment mai multe informaţii”, a afirmat reprezentantul societăţii.
Terenul va putea fi utilizat în continuare pentru păşunat, ceea ce va mulţumi fermierii din zonă. Vor fi create 150 de locuri de muncă pentru construcţia parcului. Parcul ce va conţine peste 150.000 de panouri fotovoltaice, peste 5 cinci kilometri de linie electrică subterană şi peste 300 de kilometri de cabluri electrice în interiorul parcului. În plus, structura de prindere a panourilor solare va fi realizată ecologic, fără fundaţii din beton, astfel că fondul vegetal din zonă nu va fi afectat.
Mircea Barbu
foarte bine,dar noi cetatenii cu ce alegem……….