După procese şi tergiversări începute în anul 2011, o ştire în exclusivitate dată de diferite publicaţii din ţară, anunţă că la 40 de km de Cluj-Napoca se deschide al treilea crematoriu din ţară, după Vitan-Bârzeşti din Bucureşti şi cel de la Oradea. Crematoriul, care este unul dintre cele mai moderne din ţară, a fost ridicat pe un teren din Moldoveneşti. ,,Am încercat să luăm tot ce e mai bun din exemplele pe care le-am văzut în străinătate. Este vorba de tehnologie, aspect, dar şi relaţia cu aparţinătorii, cu familia îndurerată”, spune Mircea Dunca, cel care a inițiat ridicarea crematoriului. Întregul ritual va fi înregistrat, iar la sfârşitul ceremoniei de incinerare, familia decedatului va primi pe lângă urna cu cenuşă şi un DVD. Mircea Dunca şi-a dorit ca locul de incinerare să nu fie un spaţiu sumbru, aşa că a acordat atenţie fiecărui detaliu. Pereţii sunt vopsiţi într-un alb imaculat, spaţiile sunt luminoase, iar tehnologia este de ultimă generaţie. Acesta mai spune că la incinerare nu mai ai nevoie de un sicriu. Acesta poate fi luat împrumut pentru două ore, cât durează ceremonialul. Se poate cumpăra, eventual, interiorul.
Povestea celui de-al treilea Crematoriu a început …
… în anul 2011; atunci consilierii locali din Cluj Napoca au aprobat, pentru 15.000 de lei pe an, asocierea cu RDK Cremation în vederea construcţiei unui crematoriu în zona cartierelor Zorilor şi Mănăştur. Primăria a pus la dispoziţia RDK Cremation capela de 516 metri pătrați din incinta cimitirului, iar societatea s-a obligat să realizeze un crematoriu uman pe cheltuială proprie. În plus, societatea trebuie să realizeze drumurile de acces şi să asigure racordarea spaţiului la utilităţi şi să achite lunar contravaloarea acestora după finalizarea investiţiei. De asemenea, prin contract, societatea urma să incinereze gratuit 40 de cazuri sociale pe an; durata asocierii a fost fixată la 49 de ani, iar societatea se obligă să finalizeze crematoriul în decurs de un an.
RDK Cremation vs Primăria Cluj
Clujenii, speriaţi că viitorul crematoriu uman care va funcţiona în centrul orașului va contamina cartierul Mănăştur, au decurs la proteste.
În curtea bisericii cimitirului s-au adunat aproape 100 de persoane care au mărşăluit apoi până în centrul oraşului căutând sprijinul autorităţilor. Strâns cu uşa, Consiliul Local a adoptat o Hotărâre care a anulat Asocierea dintre Primărie şi companie. Lupta dintre Primărie şi firma constructoare a continuat în instanţă.
Firma RDK Cremation, al cărui acţionar este Mircea Dunca, a câştigat în luna martie 2013 procesul cu Primăria. Decizia însă a fost atacată cu recurs de municipalitate şi s-a întors pe masa judecătorilor de la Tribunalul Cluj. ,,Depinde ce va lua în considerare instanţa: actele pe care le-am depus noi sau ceea ce zic unii părinţi şi preoţi. Noi avem documente, studii și toate arată că putem face acolo crematoriul, fără să afectăm sănătatea oamenilor sau mediul”, a declarat Mircea Dunca. Mai mult, acţionarul a spus că firma are de recuperat datorii de peste 200.000 de euro. ,,Am plătit sume în avans pentru utilaje, aveam contract pe un an să pornim investiţia, iar acel an a trecut. Vorbim de o sumă de 200.000 de euro, fără penalităţi, fără daune morale. Datoriile trebuie să le recuperăm de la Primăria Cluj-Napoca”, a mai precizat Dunca.
Adepţii incinerării…
… aduc ca argumente criza locurilor de veci, costurile mai scăzute faţă de înmormântările obişnuite, precum şi diversitatea cultelor. Prima ţară din Europa occidentală în care incinerarea a devenit o alternativă la înmormântarea în cimitire a fost Marea Britanie. ,,Ei au încurajat incinerarea pentru că economiseşti resurse naturale, dar mai presus de toate, bani. Cred că Primul Război Mondial a schimbat mentalitatea oamenilor privind corpul omenesc şi a fost o rezolvare, dar a schimbat şi mentalitatea oamenilor în legătură cu ce se întâmplă cu corpul după moarte”, spune Mircea Dunca, întreprinzătorul ce construieşte primul crematoriu uman din Ardeal.
Consiliul Local a aprobat construcţia unui crematoriu între Zorilor şi Mănăştur, dar mitropolitul Andrei Andreicuţ le-a trimis aleşilor locali o scrisoare deschisă în care îi sfătuieşte să revină asupra deciziei, afirmând că incinerarea nu face parte din tradiţia bisericii. Consilierii locali spun că Primăria respectă toate cultele religioase, dar în acelaşi timp respectă şi dorinţa celor care vor să fie incineraţi după moarte. Mitropolitul le-a atras atenţia şi preoţilor că le este interzis să oficieze slujbe de înmormântare celor care urmează să fie incineraţi.
Miros înțepător și fum negru
O decizie oarecum similară luată la Bucureşti s-a dovedit dezastruoasă în ceea ce priveşte mirosul înțepător şi fumul emanat pentru locuitorii din zona respectivă a Capitalei, de la crematoriul Vitan-Bârzeşti. Dar, dacă la Bucureşti cei din vecinătate se plâng din cauza mirosului şi al fumului negru ce se înalţă la incinerare, reprezentanţii RDK Cremation spun că la Cluj tehnologia de incinerare va fi altfel. ,,Avem în proiect un incinerator uman de ultimă generaţie, cu cameră dublă de ardere. La final, nu mai rămâne decât cenuşa, nu are ce să se elimine în aer. Tehnologia este similară celei din Ungaria, de la crematoriile din Debrecen şi Budapesta. Fumul care iese după o incinerare este un abur, asemenea celui scos de o centrală termică de apartament. Hornul cuptorului poate fi de dimensiunea hornului unei centrale. Noi îl vom înălţa după cum ni se va impune de autorităţi. Nu va fi un horn înalt, ca un furnal, nici nu va ieşi din el fum negru. Avem un aviz de la Autoritatea de Sănătate Publică. Avem şi un studiu de impact din care rezultă că viitorul crematoriu din Mănăştur nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea umană. La 35-55 de metri crematoriu nu comportă poluare pentru locuinţele din vecinătate, iar pulberile din aer vor fi inexistente. Chiar eu locuiesc pe strada Govora şi vă imaginaţi că nu ne-am expune dacă ar fi altfel”, a explicat, pe vremea aceea, Mircea Dunca. Acesta a adăugat că investiţia pentru realizarea crematoriului de la Cluj este de 850.000 de euro şi că în prezent proiectul este la faza de obţinere a Avizului de mediu. ,,Vom efectua un studiu de impact. Investiţia se derulează mai greoi pentru că nu avem legislaţie în materie de crematorii în ţară”, a completat acesta.
Crematoriu modern la Oradea
În România există un crematoriu la Vitan Bârzeşti din Bucureşti şi altul la Oradea. La Vitan Bârzeşti, ajung toţi cei care au lăsat ,,cu limbă de moarte” să fie arşi. Rudele intră în capelă şi asistă la slujba religioasă. Apoi, aprind câte o lumânare pentru sufletul mortului. Cu toate că Biserica Ortodoxă se opune incinerării şi mulţi dintre români consideră incinerarea un ritual păgân, în capitală se incinerează în jur de 1.200 de cadavre, anual. Crematoriul din Oradea, în schimb, nu poluează, nu scoate fum şi nici miros. „Este un proiect pentru oameni, nu împotriva lor. Datorită temperaturilor foarte ridicate la care are loc procesul de incinerare, dar şi a tehnologiei moderne de care dispune crematoriul, nu se degajă fum şi nici miros, lucruri de care este îngrozită lumea în special”, susţine Dumitru Gherghev cel care a început construirea crematoriului din Oradea, în primăvara acestui an. A fost mai simplu pentru că amplasamentul exista, aşa că nu avea nevoie de prea multe aprobări. A luat în chirie hala de pe Calea Borşului şi a contractat o firmă din Suedia, specializată în crematorii umane. Firma suedeză a adus crematoriul încărcat pe trei TIR-uri şi tot firma suedeză l-a montat în 40 de zile. „Avem o conexiune directă cu centrul din Stockholm care poate opera utilajul de la distanţă. Operările noastre sunt monitorizate de ei şi fără acordul lor nu putem face absolut nimic”, afirmă Dorin Gherghev.
2.150 de lei este costul unei incinerări….
Temperatura de incinerare este de 1.000 – 1.100 de grade, după care gazele rezultate sunt reţinute pentru două secunde la 800 – 850 de grade Celsius într-o cameră post combustie. Abia pe urmă se duc spre coşul de fum. O persoană cu o greutate de până la 80 de kilograme este incinerată în 60 de minute, iar incinerarea unei persoane cu o greutate între 80 şi 150 de kilograme durează 90 de minute. Incinerarea este supravegheată de camerele video, iar familia poate urmări on-line tot acest proces. Costul unui serviciu de incinerare se ridică la 2.150 de lei, sumă pe care familia decedatului o primeşte dacă acesta a fost asigurat. În acest preţ este inclus transportul, sicriul ecologic din brad, incinerarea, urna pentru cenuşă şi slujba religioasă. Dacă familia solicită, mortul poate fi ţinut în unul din cele 16 compartimente frigorifice până la şapte zile înainte de a fi incinerat. În ceea ce priveşte urna cu cenuşă, aceasta poate fi dusă acasă, poate fi îngropată, aruncată sau depozitată într-un columbar. La noi în ţară, singurul columbar se găseşte într-un cimitir privat din Hunedoara.
Ce spune Biserica Catolică despre incinerare
„Biserica, deşi preferă înmormântarea tradiţională, nu respinge incinerarea cu excepţia situaţiilor când este dorită ca formă de dispreţ faţă de credinţă, respectiv când acest gest postulează neantul spre care este condusă fiinţa omenească. Recent, în diferite naţiuni, legislaţia civilă permite posibilitatea răspândirii cenuşii în natură sau conservarea în alte locuri decât cimitirul, ca de pildă locuinţele private. Împrăştierea cenuşii în apa mării, fluviilor sau lacurilor sau, în mod anonim, în alte locuri, fac mult mai dificilă amintirea morţilor.(…) În special pentru noile generaţii, viaţa celor care le-au precedat rămâne anonimă, cu o crescândă carenţă de istorie. Acestea sunt motivele privind incinerarea care provoacă nedumerire: cimitirele sunt şi rămân locuri sacre unde să fie depuse urnele, amintind viaţa celor dragi, primind consolare şi ajutor, vestind speranţa creştină în înviere”, potrivit Radio Vatican.
„Moartea nu e o afacere!”
Începutul anului 2013 a fost marcat de un mare scandal iscat în jurul incinerării regizorului şi actorului Sergiu Nicolaescu. „Acceptând incinerarea, Biserica Ortodoxă Română nu va dispărea, bisericile sale nu vor duce lipsă de enoriaşi, după cum nu va scădea nici gradul de religiozitate în rândul românilor şi nici nu se va surpa neamul românesc. Dimpotrivă, această instituţie se va întări şi va căpăta şi mai mult respect în rândurile cetăţenilor români, inclusiv printre cei care sunt de confesiuni diferite şi chiar atei“, afirmă adepţii incinerării.
În schimb, poziţia Bisericii Ortodoxe Române rămâne fermă în privinţa incinerării. Părintele ortodox Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, spune că moartea este o taină care are sfinţenia sa şi tratarea ei nepotrivită, inclusiv ca un instrument sau ca o afacere, e o impietate. Acesta mai spune că acea slujbă de iertare practicată de ,,cremaţionişti” nu are echivalentul unei slujbe de înmormântare.
Hotărârea Sfântului Sinod
Apreciind că problema incinerării morţilor este comună tuturor eparhiilor, Sfântul Sinod a hotărât în şedinţa din 20 martie 2012, elaborarea unei circulare în legătură cu practica necreştină a incinerării morţilor. Astfel, menţine în vigoare hotărârea Sfântului Sinod din 15 iunie 1928, reconfirmată prin hotărârea Sfântului Sinod din 20 februarie 1933:
Preoţii să prevină din vreme pe enoriaşi, atrăgându-le atenţia că, în cazul când cineva dintre ei ar voi să se incinereze, Biserica le va refuza orice asistenţă religioasă, fie la înmormântare, fie la pomenirea pentru morţi după înmormântare.(…)
Preoţii care se abat de la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind practica incinerării morţilor vor fi opriţi de la lucrarea preoţească şi trimişi în judecata Consistoriului eparhial, spre sancţionare.
În cazul foştilor preoţi, caterisiţi sau depuşi din treaptă, care săvârşesc slujba de prohodire chiar în incinta crematoriului, Înaltpreasfinţiţii şi Preasfinţiţii Părinţi Chiriarhi vor sesiza autorităţile competente pentru interzicerea accesului acestora în crematorii şi cimitire şi pentru sancţionarea penală, întrucât folosesc calităţi mincinoase (de cleric al Bisericii Ortodoxe Române) pentru a obţine un folos material injust, păgubind familiile îndoliate (art. 215 alin. (2) Cod penal, infracţiunea de înşelăciune).(…)
Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare.
Erika MÃRGINEAN
Comunicat de la ,,Amurg”
RDK Cremation a transmis un comunicat prin intermediul Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg” din România, al cărui preşedinte este prof. Marius Rotar din Alba Iulia, autorul primei cărţi despre incinerare din ţară.
„În legătură cu cele petrecute astăzi, 26 aprilie 2013 cu ocazia marşului organizat în Municipiul Cluj- Napoca Asociaţia Cremaţionistă „Amurg” din România aduce următoarele precizări:
1. A fost vorba despre un marş anti-cremaţiune şi nu unul anti-crematoriu, fapt certificat prin prezenţa a şapte preoţi ortodocşi, reprezentanţi ai unei confesiuni creştine care respinge vehement incinerarea. Unii dintre aceşti preoţi au făcut declaraţii publice în acest sens, vorbind despre drepturile omului, în condiţiile în care dânşii caută să obstrucţioneze cu orice preţ, dreptul de a fi incinerat, garantat în România şi în Uniunea Europeană.
2. Dezminţind categoric toate zvonurile apărute legate de numărul unor viitoare incinerări, precum şi faptul că la Cluj-Napoca vor fi incinerate cadavre din toată Europa. În Ungaria sunt, de pildă, actualmente funcţionale 16 crematorii, iar costurile aducerii unor cadavre din această ţară la Cluj Napoca pentru incinerare ar fi mult prea ridicate (rata incinerării în această ţară a fost în 2011 de 46%). În Cehia sunt funcţionale 27 de crematorii iar rata incinerării este de peste 80%, acest stat având una dintre cele mai puternice tradiţii din Europa privind această practică. În Slovacia există trei crematorii considerate suficiente ca număr şi rezonabile ca preţ pentru a acoperi solicitările pentru incinerare a cetăţenilor acestei ţări.
3. Numărul scăzut de participanţi la acest marş arată slaba adeziune faţă de scopurile urmărite. Problema poluării prin acest crematoriu este complet falsă, Asociaţia Cremaţionistă „Amurg” din România, precum şi Federaţia Internaţională de Incinerare putând pune oricând, la dispoziţia doritorilor şi autorităţilor locale clujene, date în acest sens.
4. Ne întrebăm de ce domnul ex-deputat Mircia Giurgiu nu a avut o iniţiativă de reglementare a problematicii cremaţiunii în România, în perioada în care a fost membru al Parlamentului şi în momentul în care s-a propus o nouă lege funerară. Considerăm că domnia sa nu a avut ştiinţă despre tematica crematoriilor decât odată cu apariţia problemelor la Cluj -Napoca şi caută prin orice mijloc să fructifice, în sens politic, cele întâmplate.
5. Considerăm marşul anti-cremaţiune de astăzi drept o tentativă ilegală de a pune presiune pe instanţa care judecă acest caz“.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.