Cel mai tonic roman al anului 2017, lansat la Reghin
Cel mai tonic roman al anului 2017, lansat la Reghin

Cel mai tonic roman al anului 2017, lansat la Reghin

Biblioteca Municipală Petru Maior din Reghin  a găzduit săptămâna trecută o lansare de carte.

Joi, 8 iunie, de la ora 18, romanul burlesc „Măcelăria Kennedy”, semnat de reghineanul Radu Țuculescu a fost prezentat cititorilor în prezența celei căreia îi este dedicată cartea: sora prozatorului, doamna Cristina Aszalos.

Volumul publicat de editura Polirom se află deja în librării și se pare că este considerat de mulți critici ca fiind cel mai tonic roman al anului 2017.

Acțiunea romanului…

…se derulează  pe parcursul a trei zile, un week-end, perioadă în care locuitorii unei mici localități din Ardeal, Luna de Jos, trec prin întâmplări mai mult sau mai puțin amuzante, menite să confere vieții lor un plus de culoare și senzațional.

Viața în Luna de Jos nu este deloc banală, toată lumea așteaptă ca Flavius Kasian să deschidă măcelăria visurilor lui, dar și anunțata  eclipsă de soare. Locuitorii orașului, așezați cumva sub „efectul încălzirii globale” chiar de subtitlul cărții, trec prin întâmplări neobișnuite care completează, dincolo de personalitatea lor, atmosfera scriiturii, transformând-o într-un mediu în care îți dorești să fii deoarece este reconfortant, amuzant, pe alocuri ironic. Cititorul va avea parte de o lectură care binedispune, dar mai ales cititorii reghineni vor descoperi multe asemănări cu orașul lor.

Luna de Jos vs Reghin

În cartea lui Radu Țuculescu, la Luna de Jos există o pădure numită Pădurea Pătrată – la Reghin pădurea este  numită „Rotundă”, amfiteatrul din Pădurea Pătrată găzduiește periodic spectacole în aer liber – în reala Pădure Rotundă de la Reghin se întâmplă la fel. Casa de Cultură a Tineretului din Luna de Jos se numește „George Enescu”- la Reghin se numește tot așa.

Personajele însă, sunt culese de autor din peregrinările sale ca reporter de radio și Tv, unele ajungând în carte cu întâmplările lor cu tot. Oameni ca Flavius Kasian, măcelarul care visează pomi împodobiți cu cârnați, nevasta lui, Matilda,  care doarme trei zile, pe tot parcursul romanului, Noni, pe numele lui din buletin Epaminonda, ajutor de măcelar și poet local vegetarian, tânărul pictor care se oferă să picteze popicele cu portretul persoanelor pe care clienții popicăriei ar dori să le doboare, ori Sami Munteaurit, evreul ce a rămas în Luna ca să îngrijească mormintele strămoșilor săi, sunt doar câteva dintre personajele acestei cărți care stârnesc râsul cititorilor. Ironie fină, substraturi de înțelepciune și tipologii umane contemporane, toate sunt considerate suficiente pentru a suscita interesul unui cititor.

La acestea trebuie adăugat talentul de necontestat al autorului, stilul lui narativ vioi, inconfundabil și marea lui agilitate de a pune cuvintele să cânte spre deliciul cititorului. Firele întâmplărilor prin care trec personajele, împletite cu mici povești amoroase mai mult sau mai puțin ilicite  se vor întâlni în final (unul cu totul neașteptat) și vor elucida oarecum misterul celor doi îngeri rubensieni care supraveghează totul fără să intervină în niciun fel în viețile locuitorilor din Luna de Jos.

Radu Țuculescu a vorbit despre cartea sa

A spus, printre altele, că își iubește toate personajele și a vorbi pe scurt despre unele dintre ele, oameni pe care i-a întâlnit și i s-au părut ieșiți din tipare.

Au spus însă mai multe…

… cei prezenți la manifestare. Sorina Bloj, directoarea Bibliotecii Municipale Petru Maior din Reghin, cea care a deschis evenimentul,  a făcut ample referiri la această carte și la valoarea ei pentru cititori. A urmat apoi realizatoarea Tv,  Emese Ardelean,  care a făcut o scurtă recenzie a cărții și profesoara Cristina Drescan,  care a făcut referire la buna colaborare a scriitorului cu elevii Liceului Lucian Blaga și la rolul pe care l-a avut Radu Țuculescu în întâlnirile organizate de instituția de învățământ cu personalități marcante din diferite domenii. Atmosfera a fost completată de trei eleve de la Lucian Blaga care au lecturat câteva dintre pasajele romanului Măcelăria Kennedy.

Titlul cărții, „Măcelăria Kennedy”…

… este dat de denumirea pe care personajul Flavius Kasian a stabilit-o pentru prăvălia sa, omul fiind pasionat de personalitatea celui de-al 35-lea președinte al Americii,  JFK. Se pare că în anii ’90 Măcelăria Kennedy chiar a existat într-un oraș din Ardeal, iar Radu Țuculescu, atras de denumire a intrat acolo și a cerut „cotlete sau cărnați Kennedy”!

Imola Grama

Lasă un răspuns