După cum am menționat, mâncarea este medicament! Există atât de multe alimente delicioase care pot avea un impact pozitiv asupra stării de spirit.
Care sunt cele mai benefice alimente pentru sanatatea sistemului nervos?
–Carbohidrați cu conținut ridicat de fibre – carbohidrații ajută la producerea de serotonină, care este un produs chimic „simțitor” în creier. Așa se explică de ce mulți dintre noi ajungem la carbohidrați care să ne ajute să ne simțim mai bine în perioadele de stres sau starea de spirit scăzută. Includerea surselor sănătoase de carbohidrați complecși va ajuta în continuare la producerea de serotonină, dar fără impactul negativ al prea multului zahăr.
Exemple: fructe și legume, nuci, fasole și cereale integrale precum ovăz și quinoa
– Proteina de înaltă calitate. Proteina produce triptofan, care joacă, de asemenea, un rol în producția de serotonină. Combinarea proteinei cu carbohidrații lenti si adaugarea de ceva “verde” in farfurie, ajută la susținerea eliberării triptofanului
Exemple de proteine: carne de pasare, vită și carne de fasole, linte, pește – atentie la zonele FAO, ouă, nuci,semințe, brânzeturi fara clorura de calciu
– Magneziul. Acest mineral promovează o stare de bine si ajuta la un somn mai bun.
Exemple: migdale, avocado, ciocolată neagră, semințe de dovleac, frunze verzi, fasole, banane și tofu.
– Vitamina D joacă un rol important în sistemul nervos și starea de spirit. Persoanele care sunt deficitare sunt mai predispuse să experimenteze depresia și anxietatea. Corpul tău poate produce vitamina D să fie expusă la lumina soarelui, însă mulți factori pot interfera cu acest lucru și de obicei nu este suficient pentru a satisface nevoile zilnice.
- Exemple: includ gălbenușurile de ou, lapte,uleiul de peşte, peşte gras ca sardele, somon, ton, scrumbie, hering, ficat, ciupercile shiitake
– Acizii grași Omega-3. Aportul mai mare al acestor grăsimi esențiale este legat de un risc mai mic de depresie și de o stare de spirit mai bună.
Exemple: pește precum somon, ton, macrou, hering, sardine și ulei de ficat de cod, precum și nuci, chia, cânepă și semințe de in, alge.
– Vitamine B. Acestea ajută la producerea de neurotransmițători care influențează sănătatea mintală. Folatul, vitamina B6 și B12 sunt importante în special pentru starea de spirit, iar o deficiență a acestora este legată de un risc mai mare de depresie și alte tulburări de sănătate mintală.
Exemple: carne alba si rosie, pește și legume verzi, linte, ouă și cereale integrale sunt toate surse bune.
– Probiotice.Cercetările privind rolul probioticelor și tulburărilor de dispoziție continuă să evolueze, însă există unele dovezi care arată că, deoarece probioticele pot ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului, acestea pot aveași un impact pozitiv indirect asupra stării de spirit. Exemple: legume fermentate, muraturi; in special varza, iaurtul cu culturi vii și active, kombucha, kefir și produse de soia fermentate precum miso și tempeh.
– Alimente antiinflamatoare – Deoarece inflamația poate contribui la bolimintale, consumul de alimente care luptă împotriva acesteia poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit.
Exemple: orice sursă de omega-3, precum și ierburi și mirodenii precum turmeric și ghimbir și fructe de pădure, ceai verde și majoritatea legumelor.
Creierul necesită, de asemenea, unele substanțe nutritive importante pentru a funcționa corect. Nu putem nega faptul că, pe măsură ce îmbătrânim în mod cronologic, corpul nostru îmbătrânește împreună cu noi. Cercetările arată că vă puteți mări șansele de a menține un creier sănătos până la bătrânețe, dacă adăugați alimente “inteligente” la regimul zilnic de alimentație.
Sanatate!
Nutriționist, Carmina Stroia