Universitatea Sapientia din Transilvania, Universitatea Creştină „Partium” din Oradea şi Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca au format un consorţiu universitar.
Obiectivele consorţiului universitar Pro Bono Publico au fost prezentate, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, la Cluj-Napoca, de către Márton Tonk, rectorul Universităţii Sapientia (care are facultăţi la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc), József Pálfi, rectorul Universităţii “Partium” (Oradea) şi Vilmos József Kolumbán, rectorul Institutului Teologic Protestant (Cluj-Napoca).
Márton Tonk a relatat că o treime dintre studenţii din România care studiază în limba maghiară sunt şcoliţi în aceste trei instituţii de învăţământ superior. Scopul consorţiului este acela de a promova interesele comune şi de a atinge împreună obiectivele propuse. Universităţile doresc să acţioneze împreună în privinţa problemelor legate de învăţământul superior din România, respectiv în construirea relaţiilor cu Ungaria şi a celor pe plan internaţional.
Márton Tonk a explicat alegerea denumirii spunând că cele trei universităţi doresc să servească binele comunităţii maghiare din Transilvania şi că nu există niciun interes de a face profit în urma creării consorţiului.
József Pálfi a adăugat că odată cu crearea consorţiului a fost creată o formă care în perioada următoare va trebui umplută de fond. Se doreşte ca de infrastructura intelectuală şi fizică a celor trei universităţi să se beneficieze la comun, a adăugat rectorul.
Vilmos József Kolumbán a subliniat, de asemenea, că în prezent, studii doctorale nu se fac în niciuna dintre cele trei universităţi. Consorţiul se pregăteşte să organizeze studii doctorale în comun.
În opinia lui Márton Tonk, lansarea în comun a unor studii doctorale este importantă şi pentru că asta va însemna pregătirea viitorului personal didactic universitar. Mulţi dintre tinerii maghiari din Transilvania care fac studii doctorale la universităţi din Europa de Vest nu se mai întorc acasă. Rectorul a menţionat însă şi faptul că studii doctorale sunt planificate să fie lansate în primul rând în domenii-lipsă, ca teologia, ingineria aplicată, biotehnologia şi formarea în drept.
Dintre obiective, Márton Tonk a mai menţionat şi faptul că se doreşte ca studenţii unei universităţi să poată urmări şi cursurile unei alte universităţi din cadrul consorţiului, respectiv să primească note şi credite din celălalt loc. În documentul semnat se precizează şi că bibliotecile şi spaţiile de cazare ale celor trei universităţi să poată fi utilizate în comun, respectiv să existe abonamente comune pentru utilizarea bazelor de date internaţionale, a mai adăugat rectorul.
Rectorii au specificat că intenţia este aceea ca Pro Bono Publico să fie un consorţiu pentru administrarea căruia să fie utilizate resursele financiare ale celor trei universităţi. Conducerea sa este formată din şapte persoane, printre care se regăsesc rectorii şi prorectorii ai celor trei universităţi, respectiv preşedintele senatului de la Sapientia.
MTI