Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, cadrele didactice și elevii școlilor mureșene au pregătit sute de programe artistice la care au luat parte elevi, profesori și părinți. Redăm în continuare câteva exemple de școli implicate în astfel de activități.
La Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”…
… din Tîrgu Mureș, activitățile s-au desfășurat pe parcursul unei săptămâni, fiind implicați toți elevii, începând de la clasele pregătitoare până la clasele terminale.
Astfel, activitatea dedicată elevilor din clasele 0-II s-a desfășurat în data de 26 decembrie și a constat în realizarea unei expoziţii pe tema unirii şi a simbolurilor naţionale – desene, colaje, machete. Activitatea a fost coordonată de către prof. înv. primar Maier Monica.
Elevii din clasele a III-a și a IV-a au organizat un concurs interactiv, luni, 26 noiembrie, de la ora 11, cu vizionarea unui material power-point despre 1 Decembrie 1918 şi rezolvarea unor sarcini de lucru: rebus, puzzle, eseu. Activitatea a fost coordonată de către prof. înv. primar Sanda Bosa.
În data de 27 noiembrie, clasele V-VIII au fost implicate într-un concurs de referate pe tema Unirea în literatură – autori care au participat la unire (L. Blaga, O. Goga, C. Petrescu, L. Rebreanu, T. Arghezi, I. Barbu etc.), au cultivat valori naţionale distincte după realizarea Unirii şi/ sau ale căror creaţii au contribuit la înfăptuirea Unirii. Activitatea a fost coordonată de către prof. Duma Ioana şi Nicoleta Atomei.
Clasele a VII-a și a VIII-a au prezentat în data de 28 noiembrie material power-point pe tema România pitorească – în care au fost prezentate frumuseţile pământului românesc: tradiţii şi obiceiuri, obiective turistice, locuri frumoase etc. Activitatea a fost coordonată de către prof. Silvăşan Petronela. Aceste activități au fost încununate de activitatea cultural-artistică susţinută de elevii claselor a IV-a, coordonaţi de către prof. înv. primar Covrig Maria, prof. înv. primar Gliga Elena, prof. înv. primar Berei Melinda şi de către corul şcolii îndrumat de prof. Suciu Gabriela, în data de 29 noiembrie.
Școala Gimnazială Voiniceni
Mândri că s-au născut în România, pe plaiurile mureșene, elevii și cadrele didactice din Școala Gimnazială „Vasile Săbădeanu” Voiniceni și-au împletit glasurile într-un buchet de cântece și poezii dedicate Unirii înfăptuite cu vitejie și hotărâre acum 100 de ani. „Așa cum consătenii lor și-au exprimat dorința de unire cu România, parcurgând pe jos drumul spre Alba Iulia, elevii îndrumați de profesorii lor, au parcurs un itinerar sufletesc reafirmând dorința de unire, exprimându-și astfel recunoașterea față de înaintași”, a transmis prof. Anamaria Roman.
La Școala Gimnazială „Europa”…
… începând cu luna septembrie a acestui an școlar, elevii claselor primare au desfășurat sub îndrumarea cadrelor didactice activități pentru marcarea celor 100 de ani de Unire: realizarea unor desene cu simbolurile țării, compunerea de poezii, învățarea unor cântece patriotice, participarea la Concursul județean organizat de IȘJ Mureș „Centenarul în viziunea copiilor”, concurs de desene organizat de Privo „Drapelul centenarului în viziunea unui copil”, workshopuri cu tema „Cum s-a înfăptuit Unirea?”, împodobirea bradului la invitația unui centru comercial din oraș, învățarea unui dans popular specific zonei, pregătirea scenetei „Povestea noastră”, toate acestea fiind prezentate colegilor, părinților în cadrul expozițiilor și a activității desfășurate în 29 noiembrie 2018. Activitatea desfășurată în 29 noiembrie, a reunit de la mic la mare, elevii ciclului primar și gimnazial care au prezentat emoționante momente ce exprimau dragostea de neam și țară. Coordonatorii activităților au fost director. prof Mihaela Însurățelu și prof. înv. primar Diana Moldovan.
UMFST Tîrgu Mureș
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș a marcat Ziua Națională a României printr-o serie de evenimente care s-au desfășurat în Sala festivă a Universității (str. Gheorghe Marinescu, nr. 38).
Din programul Zilei de 1 Decembrie 2018 au făcut parte evocări istorice, moment artistic intitulat „România 100 – spirit românesc”, realizat de Teatrul Scena, momente folclorice și Hora Unirii, moment folcloric etc.
Redacția
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.