Sala de ședințe din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Mureș a fost gazda, zilele trecute, unei conferințe de presă.
Aceasta a avut ca scop întărirea informației că Centrul Național Olimpic pentru Pregătirea Juniorilor la Lupte Libere va lua ființă la Tîrgu Mureș și a fost prezidată de vicepreședintele Federației Române de Lupte, multiplul campion mondial Alexandru Ballai.
La conferință alături de gazda evenimentului, Iuliana Rus directorul executiv DJST Mureș, au participat directorul sportiv Alexandru Epuran de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, antrenorii federali Marian Berbec și Petre Onciu de la Federația Română de lupte, Barabás Róbert consilier tineret și Siklódi József consilier sportiv.
După prezentarea invitaților, Alexandru Ballai a menționat că ideea înființării acestui centru de pregătire a juniorilor s-a născut mai demult, dar la vremea respectivă nu doar că a fost luat în derâdere, dar a avut parte și de șicane. Ballai a ținut să-i mulțumească directorului executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș pentru colaborarea cu Federația Română de Lupte și cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și pentru că a pus Baza Turistică Mureșul la dispoziția Centrului.
O luptă este viața
„Pentru noi este un eveniment deosebit de important și o onoare din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român de a lua decizia ca acest centru să ia ființă la Tîrgu Mureș. Meritul îi aparține în mare măsură domnului Alexandru Ballai, dar și a celor care de-a lungul timpului au demonstrat că luptele libere reprezintă o disciplină cu tradiție în orașul nostru. Luptele pot fi asemuite cu viața, căci și viața este o luptă”, a răspuns la rândul ei directorul executiv Iuliana Rus. Totodată a ținut să-i asigure pe viitorii participanți la activitățile centrului că la Tîrgu Mureș se vor simți ca acasă. „O să facem tot posibilul ca pe acești minunați sportivi să-i găzduim cât mai bine, ca să se simtă ca acasă și dorim să știe că o să le stăm la dispoziție cu orice problemă”, a spus Iuliana Rus.
Nu-i vorba de un privilegiu
Alexandru Ballai, numit în funcția de coordonator de către Biroul Federal, și-a exprimat speranța că lotul olimpic va veni cât de curând la Centrul Olimpic de pregătire. „Sper să ne aprobe acest lot olimpic de juniori. Nu este un privilegiu. Să știți că este și o obligație din partea noastră să creștem sportivii care vor reprezenta România, începând din anul 2024 deja, la Jocurile Olimpice de la Paris. Sper s-avem măcar un calificat, să fie și doi, noi am dori și trei, cât mai mulți”, a spus campionul.
Sperăm să pornim cât mai repede
Conștient că fără muncă asiduă nu se obțin rezultate remarcabile, Alexandru Ballai a mai spus: „Va fi o muncă grea, dar avem un colectiv serios. Tîrgu Mureșul este o pepinieră de luptători, cum bine știți. Clubul Sportiv Mureșul Tîrgu Mureș este al doilea club din România, după Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” potrivit rezultatelor internaționale la lupte. Vorbesc de Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene. Deci nu din greșeală s-a hotărât să vină la Tîrgu Mureș acest lot! A fost, zic eu, locul bine ales, datorită pepinierei de luptători ce se află în orașul nostru! Să sperăm că pornim cât mai repede, să ne apucăm de treabă!”, a conchis campionul mondial.
Centrul Olimpic nu e o noutate
Reprezentantul Comitetului Olimpic, Alexandru Epuran s-a declarat mulțumit de condițiile și de deschiderea mureșenilor față de înființarea Centrului de pregătire. Totodată a menționat că sunt mai multe centre la mai multe sporturi în toată țara și centrele olimpice nu sunt un lucru nou. „Centre olimpice există de înainte de 1990, când s-au făcut în general pentru sporturile individuale, gimnastica, judo au fost primele centre din punct de vedere istoric, au urmat luptele, atletismul, înotul și așa mai departe. Un centru olimpic pentru pregătirea juniorilor înseamnă un complex de condiții care trebuie îndeplinite”, a subliniat reprezentantul.
Selecția se face din toată țara
Printre criteriile de îndeplinit primul se referă la cel sportiv. Și ne-a explicat ce înseamnă asta. „Centrele se construiesc în jurul celor mai buni antrenori care strâng cei mai buni sportivi, din toată țara. Nu este un centru local, zonal sau ceva pe scară mică. E vorba de o selecție din toată România, cei mai buni copii din toată țara sunt aduși către cei mai buni antrenori pentru nivelul acesta de vârstă. Asta înseamnă că aici copiii trebuie să găsească în primul rând școlarizare pentru că sunt de vârste școlare, în condiții optime, o cazare și o masă decente. Și de aici începe privilegiul organizatorilor și al celor direct implicați: foarte multă muncă! Copiii aceștia fac antrenament pentru sportul de performanță, însă trebuie să se descurce și la partea școlară la fel cu ceilalți copii, care nu alocă timp altor activități, ci doar școlii”, a spus Epuran, directorul sportiv .
Așteptăm aprobarea Comitetului Executiv
Orașul nostru cu tradiții vechi în lupte libere merită un asemenea centru, cu asta au fost de acord toți cei prezenți, dar aprobarea trebuie s-o așteptăm de la Comitetul Executiv. „Pentru noi, ca și pentru Tîrgu Mureș, este la fel de nou faptul că putem veni aici. Există o tradiție, iar Tîrgu Mureș merită să aibă un centru olimpic. Sunt antrenori valoroși. Federația își va face datoria și va selecționa copii foarte buni. Avem sprijin la nivel local, am fost la Liceul cu Program Sportiv avem și-acolo întreaga deschidere! Sigur că nu eu aprob, pot doar să girez aprobarea unui centru. Practic, condițiile cele mai bune sunt deja îndeplinite. Rămâne, sigur, comitetul executiv după o analiză a comisiei tehnice olimpice, să aprobe acestui centru funcționarea la Tîrgu Mureș”, a spus Epuran Alexandru, directorul sportiv la Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Date tehnice despre Centrul Olimpic
Acesta este un centru național de pregătire a juniorilor din care vor face parte sportivii cu premize de performanțe la lupte libere, dar care rămân legitimați la cluburile de unde vin. Toate centrele olimpice funcționează în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene. Centrul olimpic de pregătire pentru luptele greco-romane este la Bacău, iar pentru fete se află la București. Activitatea centrului se desfășoară în 300 de zile din cele 365. Grupa de vârstă va fi juniori mici, adică de 14-16 ani. Vor fi 18 sportivi cu trei antrenori, un preparator fizic. „Avem categorii foarte clare de cheltuieli la cazare, masă și de indemnizație mai degrabă simbolică, pentru antrenorii, cadrele medicale”, a precizat Epuran, subliniind că fără școlarizare nici nu se pune problema centrului! „Fără școală ești carne de tun pentru economia occidentală”, a conchis el.
Interes îmbucurător
Antrenorul federal, Marian Berbec și-a exprimat de asemenea bucuria de a vedea mult interes și din partea presei și a subliniat că județul și orașul nostru a dat unicul campion mondial la seniori, Alexandru Ballai, că avem o școală bună și Tîrgu Mureșul merită să aibă centru olimpic de pregătire. „Este un proiect pe termen lung, ne uităm spre Jocurile Olimpice din 2024 – 2028. Avem speranțe mari de la acest lot și putem spune doar că munca perseverentă se va vedea pe viitor și sper că vom avea rezultate corecte conform cu ceea ce vom munci”.
Schimbări de mentalitate
Analizând mentalitățile din trecut și cele din prezent, coordonatorul centrului a mai spus: „Din păcate, antrenorii aceia vechi care au pus trup și suflet nu mai sunt. Cei pe care nu i-a interesat nici salariul, nici nimica, ei trăiau pentru lupte … Deci vrem să schimbăm mentalitatea antrenorilor și a sportivilor. S-a schimbat regulamentul de lupte, s-au schimbat timpii de luptă, ca să devină mai spectaculos, ca să avem mai mulți spectatori, deci sunt mai multe criterii. Azi se câștigă și mai ușor. Acum condiția fizică și forța înving tehnica. Mai demult se punea baza pe tehnică. Să faci procedee spectaculoase. Acum rar vezi un procedeu spectaculos. Câștigi și cu un punct, două. Îl împingi afară din zonă, ai luat un punct și poți să ieși campion olimpic, mondial, european, tot ce vrei!”
Un mare campion să fie educat!
„Deci pentru mine un criteriu de a fi campion al României nu înseamnă să facă parte din lotul național olimpic, pentru mine cel mai important lucru este seriozitatea. Să muncească și să aibă inteligența necesară ca să învețe. Deci un mare campion trebuie să fie și educat, și învățat și inteligent! Asta – i o prostie când toată lumea zice ești mare, tare, te duci și ești campion! Da. Până la un nivel…”, a spus în încheiere coordonatorul Centrului Olimpic.
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.