Primul produs din România cu denumire de origine protejată la nivel european, Telemeaua de Ibăneşti, garantează veniturile lunare a 850 de producători de lapte din trei comune de pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş, a anunţat miercuri, la conferinţa ”Transilvania Open 4 Business 2017 – Ce vor investitorii români şi străini în 2017”, Aurel Nicu Bumb, reprezentantul firmei producătoare.
”În 2010 am reuşit să facem prima asociaţie din România de promovare a produselor tradiţionale formată din trei comune, unde avem 850 de producători de lapte, care ne livrează nouă laptele, iar în 2011 am început cu caietul de sarcini pentru acest produs de origine cu denumire protejată la nivel european, Telemeaua de Ibăneşti. În 2013 s-a făcut certificarea denumirii de origine protejată la nivel naţional pe Telemeaua de Ibăneşti, în 2015 am trecut de ultima contestaţie la Bruxelles – am fost contestaţi de colegii greci – am reuşit cu mare greu să îi batem. Ne-a ajutat foarte mult domnul ministru Achim Irimescu şi am demonstrat că telemeaua s-a fabricat pe actualul teritoriu al României din 1018, când dacii şi romanii fabricau brânză pe care o transportau pe mare, sărată. Prin acesta am reuşit să demonstrăm că fabricăm acest produs din 1018”, a arătat Aurel Nicu Bumb.
El a menţionat că în martie 2016 produsul respectiv a primit certificarea protejării denumirii la nivel european.
”În acest an, în 13 martie, am primit certificare de produs cu denumire protejată la nivel european, fiind primul produs din România cu denumire de origine protejată. Prin obţinerea acestui brand european şi naţional suntem fericiţi că cei 850 de producători de lapte din zonă pot să îşi ridice banii la timp, laptele fiind una dintre principalele surse de venit lunar, la ţară”, a afirmat Bumb.
Potrivit acestuia, până la obţinerea atestării produsului cu denumire de origine protejată la nivel european, firma Mirdatod din Ibăneşti a început, în 2007, cu certificarea a 15 produse tradiţionale fabricate pe Valea Gurghiului, fiind primele produse certificate din România. Din 2010 s-a trecut la producţia ecologică, iar trei ani mai târziu a fost certificat primul caşcaval ecologic, cu care firma a participat la cel mai mare târg mondial de produse ecologice, în Dubai, unde a reprezentat Europa.
Firma producătoare a produsului cu denumire de origine protejată la nivel european, telemeaua de Ibăneşti, a început activitatea în 1994 când procesa 50 de litri de lapte, iar acum procesează 60.000 litri de lapte, preluat de la 850 de producători din zona Văii Gurghiului.
Conferinţa ”Transilvania Open 4 Business 2017 – Ce vor investitorii români şi străini în 2017” este organizată de revista economică Transilvania Business şi marchează împlinirea a şapte ani de activitate a publicaţiei. În cadrul conferinţei de la Târgu Mureş sunt abordate patru mari teme, ”Agricultură – Cum trebuie să susţină statul fermierii şi activitatea lor?”, ”Administraţie – Investiţiile în infrastructură – vitale pentru dezvoltare”, ”Industrii – Cum şi cine creează forţa de muncă pentru industria românească?” şi ”Sănătate – Cum ne păstrăm medicii în ţară?”. AGERPRES
Probabil anul era 118.
Din cate imi amintesc cam prin aceasta perioada convietuiau dacii cu romanii