Energomur şi E.Star Mureş Energy sunt istorie. Tot istorie va deveni în scurtă vreme şi sistemul centralizat de termoficare din Tîrgu-Mureş. Cu toate că sistemul centralizat de încălzire producea pierderi de mai bine de 15 ani, consilierii locali şi Primărie au continuat să pompeze bani în el. Sumele aruncate pe fereastră, sau mai bine-zis îngropate, se cifrează la 30-40 de milioane de euro. La banii cheltuiţi degeaba se mai adaugă şi banii suportaţi tot de către tîrgumureşeni pentru a plăti ajutoarele pentru cei care au rămas fără surse de încălzire.
15 ani de probleme la căldură
Problema încălzirii în Tîrgu-Mureş a fost un cartof fierbinte în ultimii 15 ani pentru autorităţile publice locale. Ponoasele le-au tras însă târgumureşenii. Societăţile de furnizare a energiei termice, indiferent de denumirea lor, dependente de gazul metan, au rămas cel puţin o dată pe an fără această materie primă şi, implicit, nu au mai putut livra apă caldă şi căldură consumatorilor. Pe de altă parte, de la an la an, aceste societăţi au acumulat datorii către furnizori intrând într-un cerc vicios românesc, ce, succint, poate fi descris astfel: statul şi administraţiile publice locale nu îşi plăteau subvenţiile, o parte a populaţiei nu îşi achita facturile, astfel că furnizorii de energie termică nu aveau lichidităţi – uneori şi din cauza unui management defectuos – pentru a suplini aceste întârzieri la plată şi a-şi achita debitele către furnizori, facturile neplătite erau purtătoare de penalităţi şi, în final, ajungeau înglodate în datorii, astfel încât oricât ar fi produs ar fi fost aproape imposibil să ajungă la zero sau chiar pe profit etc. Acelaşi scenariu l-a parcurs şi Energomur şi, păstrând proporţiile, E.Star Mureş Energy SRL. Iar acum în 17 septembrie putem spune că sistemul de termoficare e mort şi poate fi îngropat fără nicio problemă. Bineînţeles, responsabilitatea se aruncă dintr-o curte în alta şi nimeni, nu-i aşa?, nu este vinovat.
Nici usturoi nu au mâncat…
… nici energia termică nu le miroase. Parafrazând o expresie românească, UDMR se cam spală pe mâini în problema termoficării. Secretarul grupului UDMR din Consiliul Local Tîrgu-Mureş, Peti András, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că sfârşitul sistemului centralizat de energie termică este aproape, atâta vreme cât mai sunt branşaţi mai puţin de 3.000 de consumatori din cei 7.000 care erau la începutul verii. În plus, Locativ şi-a retras dosarul de la ANRSC, astfel nu mai este nicio firmă acreditată în municipiu care să poată opera sistemul de energie termică.
„În 3 august la insistenţele Executivului şi cu promisiunea de a da apa caldă în termen de 48 de ore am acceptat soluţia intermediară a Locativului. Astăzi, Executivul spune că trebuia să organizeze licitaţie şi nu putea delega sistemul fără o asemenea licitaţie numai pentru Primărie”, a spus consilierul. În plus, altă veste proastă este că preţul de producţie a gigacaloriei a urcat deja la peste 1.200 de lei, din cauza înjumătăţirii numărului consumatorilor. Preţ care nu poate fi susţinut prin subvenţii din bugetul local sau central. „Nu putem susţine un sistem care produce gigacaloria la 1.200 de lei, am solicitat ca în termen de 15 zile să fie redesenată zona unitară de termie de către Locativ şi unde putem să producem gigacaloria la acelaşi preţ, sub 500 de lei gigacaloria. Iar în celelalte zone care produc pierderi să acordăm ajutoare sociale de 2.000 de lei familiilor care au venituri per membru de familie sub 800 de lei”, a explicat Peti.
În concluzie? „Sezonul de încălzire se apropie, nu există deocamdată nicio soluţie, nu există Estar, nu există Locativ, ar trebui demarată o licitaţie care ne va duce în primăvară. Aştept cu nerăbdare soluţia executivului, pentru că dânşii ne-au dus în această situaţie”, a afirmat secretarul grupului UDMR. Acesta s-a mai întrebat retoric cine va suporta investiţiile efectuate, care se cifrează la 30-40 de milioane de euro, nu avem încă o cifră exactă.
Noi ne permitem să îi reamintim consilierului local că şi UDMR a susţinut îndeaproape politica de investiţii de la Energomur cu toate că, în ciuda alocărilor bugetare, societatea continua să furnizeze energie termică în pierdere. Ca să revenim la povestea cu usturoiul şi stilul „să ne spălăm pe mâini”.
Agenda care arde Primăria
Problema încălzirii s-a aflat şi pe agenda viceprimarului Ionela Ciotlăuş care a lovit în reprezentanţii Primăriei, responsabili, în opinia sa de situaţia creată. „De trei luni de zile, domnul primar nu consideră că aceasta este o situaţie de urgenţă cu toate că ne asigură de îngrijorarea dânsului”, a spus aceasta.
De asemenea, aceasta a mai redeschis o rană, scandalul în jurul Locativ care a fost desemnat să preia operarea sistemului de energie termică. „Societatea Locativ care ar fi trebuit să se autorizeze ca şi operator autorizat al sistemului, săptămâna aceasta îşi retrage dosarul de la ANRSC. De ce? Pentru că procedura de delegare a serviciului nu este îndeplinită legal. Pentru că faimosul proiect susţinut de Florea, Maior şi Csegzi şi vizat de doamna secretar nu îndeplineşte procedurile legale. Vă reamintesc că eu am iniţiat un proiect de hotărâre pentru delegarea directă a gestiunii – l-am iniţiat sub îndrumarea ANRSC şi a colegilor de la Primăria Iaşi care s-au confruntat cu aceeaşi problemă. Proiectul în mod suspect nu a primit viza de legalitate de la doamna secretar”, a întors cuţitul în rană Ciotlăuş. Mai ales că nu vom şti prea curând dacă varianta sa de proiect era bună sau nu, în schimb am aflat că proiectul de hotărâre propus de către Executiv şi votat de către aleşii locali nu era legal.
Ciotlăuş mai susţine că nu vor fi suficienţi cei 2.000 de lei – cât va fi, probabil, ajutorul ce urmează să fie acordat persoanelor cu venituri scăzute – pentru ca târgumureşenii care îndeplinesc condiţiile să îşi instaleze un sistem propriu de încălzire. Aceasta a venit cu ideea că: „poate ar trebui acordat un ajutor mai mare în sistem rambursabil”.
Pe de altă parte, în paralel cu demersurile consilierilor primarilor, Claudiu Maior şi Csegzi Sándor, şi viceprimarul a continuat să dialogheze cu reprezentanţii târgumureşeni ai E.ON România. „Joi am fost la E.ON Gaz, avem toată disponibilitatea acestora de a rebranşa gazul la centralele blocurilor ANL şi, de asemenea, sunt câteva centrale mici la care sunt racordate 2-3 blocuri – Mihai Viteazu, Aleea Săvineşti, Libertăţii, câteva centrale unde vor fi încheiate contracte direct între asociaţiile de proprietari şi E.ON Gaz”, a spus Ciotlăuş. Când se va întâmpla acest lucru, vom vedea însă, pentru că şi ceilalţi reprezentanţi ai Primăriei spun deja de câteva săptămâni că e o problemă de zile până ce consumatorii amintiţi mai sus vor avea gaz metan.
Viceprimarul recunoaşte indirect că s-a înşelat atunci când a decretat, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, că sistemul centralizat trebuie păstrat şi că acesta este într-adevăr în colaps. „Acum ne spun că sistemul este ineficient şi au semnat certificatul de deces al acestui sistem după ce au investit 30 de milioane de euro în el. Astăzi admit şi eu acest lucru, cu precizarea că poartă responsabilitatea acestei semnături. Acest sistem este un sistem mort. Dar cei trei trebuie să răspundă”, a afirmat Ciotlăuş.
Doamnei viceprimar (cu toate că aleşii liberali din mandatul trecut – ne referim la Sebastian Pui şi Călin Ceontea – au evitat să voteze proiectele referitoare la sistemul de termoficare) îi reamintim însă că de acest dezastru sunt responsabili şi aleşii locali ai UDMR cu care acum USL e partener în Consiliul Local Tîrgu-Mureş, respectiv că, fără votul consilierilor din mandatele trecute, această gaură neagră care a fost sistemul de termoficare – motivele din cauza cărora a ajuns falimentar nu prea mai contează şi oricum le-am expus la începutul materialului – nu poate fi alimentată.
Ţapii ispăşitori – consilieri
Bineînţeles, pentru reprezentanţii Executivului, alţii decât viceprimarii, vinovaţi de situaţia creată sunt aleşii locali. Care nu au votat ajutorul de urgenţă pentru cei care vor să se debranşeze, deşi Executivul insista ca sistemul de termoficare centralizat să fie continuat de Locativ. ,,În ciuda opoziţiei vehemente a unor consilieri locali de a lua cât mai rapid o decizie în acest sens, executivul face toate eforturile ca sezonul rece să nu-i găsească fără căldură şi apă caldă. Propunerea consilierului Claudiu Maior de a acorda un ajutor de urgenţă în vederea montării unui sistem de alimentare cu energie termică, s-a aflat din nou în mapa consilierilor locali în speranţa luării unei decizii ferme, care însă nu a venit”, au arătat reprezentanţii Primăriei. Iar consilierul Maior a continuat în aceeaşi notă: „Faptul că unii consilieri ţin cu dinţii de sistemul centralizat, chiar şi în zone în care din cauza numărului mic de branşaţi costurile pe perioada iernii vor fi exorbitante, nu demonstrează decât rea-voinţă şi refuzul de a da o mână de ajutor oamenilor, din raţiuni pur politicianiste”.
Totuşi, orice târgumureşean poate observa că în convocatorul pentru şedinţa din 6 septembrie invocată de către reprezentanţii Primăriei, nu apare niciun proiect de hotărâre care să se refere la acordarea vreunui ajutor de urgenţă. Şi nici printre proiectele de hotărâre postate pe site-ul Primăriei pentru aceeaşi şedinţă. Astfel că ne oprim doar aici şi ne abţinem de la orice comentariu.
Cine câştigă?
Confruntaţi cu atâtea declaraţii contradictorii, în stilul românesc de derutare a cetăţenilor, cu suportul nemijlocit al mass-media, care ajunge să nu mai ştie pe cine şi ce să creadă, sunt totuşi câteva certitudini.
Astfel, este clar că, din 6 septembrie, E.Star Mureş Energy nu mai operează în Tîrgu-Mureş sistemul de termoficare. La fel de cert este că Locativ atât de susţinut – îmi amintesc chiar de un consilier local PD-L care explica, am spune cu mult patos, de ce societatea Locativ care la momentul respectiv nu se încadra în cerinţele ANRSC ar trebui să devină operator al sistemului – nu avea nicio şansă să obţină acreditarea. Totuşi apreciem că în al 12-lea ceas pentru a nu periclita acreditarea unui alt operator, directorul Locativ a retras dosarul.
La fel de clar ne este că de situaţia creată va profita E.ON România care va avea mai mulţi consumatori captivi – cărora însă le va tăia mult mai greu gazul -, respectiv firmele care vând şi meşterii care montează centrale. La fel de clar ne este că s-au cheltuit zeci de milioane de euro din care se puteau construi noi clădiri pentru şcoli, grădiniţe şi creşe sau se puteau face alte investiţii care erau necesare.
Cât despre povestea responsabilităţii pentru îngroparea a zeci de milioane de euro, daţi-ne voie să credem că nimeni nu va fi vinovat pentru bătaia de joc faţă de banul dat de către contribuabilul târgumureşean pe care nu l-a întrebat nimeni dacă este de acord sau nu cu cheltuirea în acest mod a taxelor şi impozitelor sale.
Ligia Voro