Cetatea Ţărănească din Saschiz ridicată în secolul al XIV-lea de comunitatea saşilor pentru a servi ca loc de refugiu şi de apărare împotriva invaziilor, situată în zona de protecţie UNESCO, are nevoie urgentă de consolidare, a susţinut miercuri şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ, în cadrul reuniunii Colegiului prefectural. ‘Cetatea Ţărănească de refugiu, monument istoric de Categoria A, este degradată, zidurile sunt şubrede, prezentând pericol pentru turişti. Cetatea are nevoie urgentă de consolidare şi restaurare şi punere în valorare’, a afirmat Nicolae Băciuţ, care a spus că în aceeaşi situaţie se regăsesc şi alte obiective din situl săsesc din Saschiz.
Potrivit şefului DJC Mureş, într-o stare de degradare se află şi o serie de clădiri private şi fosta şcoală, care este în litigiu, dar probleme ridică şi Turnul din centrul comunei. ‘La Saschiz s-au executat lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice Sf. Ştefan, monument UNESCO, au fost finalizate atât în interior, cât şi în exterior în perioada 2005-2011. Turnul este cuprins de asemenea în lista de investiţii a Ministerului Culturii, însă nu s-au alocat fonduri, deşi se degradează continuu. Sunt necesare lucrări de consolidare şi restaurare cât mai urgente’, a declarat Nicolae Băciuţ.
Potrivit unui studiu de fezabilitate, readucerea Cetăţii Ţărăneşti din Saschiz la stadiul în care se afla în anul 1965, când a fost abandonată, ar costa până în şase milioane de euro, inclusiv cu reabilitarea drumului de acces şi introducerea utilităţilor.
Patrimoniul UNESCO în judeţul Mureş include, pe lângă situl săsesc cu biserica fortificată din Saschiz, şi Centrul istoric Sighişoara, în care se află şi singura cetate medievală locuită din Europa, construită în secolele XIII-XIV.
AGERPRES