Judecătorii au declarat neconstituțional articolul din OUG 1/1999 care stabilește amenzile pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență. Motivul? Magistrații Curții Constituționale consideră că formularea articolului este lipsită de claritate, precizie și previzibilitate și lasă la latitudinea subiectivă a polițistului ce amendă să dea.
În urma acestei decizii, amenzile vor fi anulate, dacă sunt contestate în instanță, lucru care ar putea duce la supraaglomerarea judecătoriilor din țară.
APADOR-CH, principalul ONG care luptă pentru respectarea drepturilor omului din România, cere autorităților române amnistie fiscală pentru a împiedica supraaglomerarea instanțelor. Sancționarea cetățenilor care încalcă dispozițiile legale în perioada pandemiei este însă o practică întâlnită în multe țări din Uniunea Europeană, nu numai în România. Diferența de la un stat la altul este dată de cuantumul amenzilor stabilit de fiecare țară în parte.
România este, alături de Bulgaria, printre puținele țări unde nivelul amenzii este uriaș în raport cu veniturile populației. Iată care e e nivelul sancțiunilor aplicate de alte țări europene.
Citeşte întreaga ştire: Comparații cu România. Ce sancțiuni primesc cetățenii altor țări europene pentru nerespectarea carantinei