Mai puțin cunoscute decat Cheile Oltețului și Cheile Bistriței Oltene, sunt impresionantele Cheile Galbenului.
Situate pe teritoriul localității Baia de Fier, județul Gorj, la doar 50 km de municipiul Târgu-Jiu și aproximativ 70 km de Râmnicu-Vâlcea, sunt ușor accesibile cu autoturismul, iar privelistea de care veti avea parte este superba.
Satele răsfirate ale Baii de Fier, se întind în zona deluroasă subcarpatică, la circa 600-700 m altitudine față de nivelul mării. Climatul depresionar este blând, cu ierni liniștite și veri răcoroase, dar ploioase. Resursele naturale sunt reprezentate de minereul de fier prezent pe cursul superior al râului Galbenul, calcarul utilizat în fabricarea varului, grafitul din muntele Catalinul (considerat, după unele surse, cel mai pur grafit din Europa), piatră, cherestea.
Atestarea documentară datează din 8 ianuarie 1480, atunci când un document emis de Matei Basarab cel Tânăr menţionează şi satul Băiţa. La jumătatea secolului al XVII-lea întâlnim pentru prima dată numele actual de Baia de Fier.
Cheile Galbenului au o lungime de doi kilometri şi nu sunt foarte înguste. Cu toate acestea, pereţii abrupţi le fac să fie spectaculoase. Mai mult, la baza acestor pereţi s-au format grohotişuri, adică aliniamente imense de pietre.
Interesant e faptul că vreti sau nu, veti străbate în mod obligatoriu Cheile Galbenului în drumul spre Peșterii Muierilor. Și acest lucru se datorează celor două căi de acces în galerii: se intră pe lângă parcarea din dreptul Cabanei Peștera Muierilor și se iese pe partea cealaltă a versantului, după un drum de 800 m prin galerii. La ieșire puteti admira o parte din chei și valea râului Galbenul de la înălțime; în apropiere se află și o pădure de mesteceni.
CUM AJUNGETI?
Din DN67, urmăriti indicatoarele către Peștera Muierilor, pe DJ675C și după 7 km de drum asfaltat pătrundeti în perimetrul Cheilor Galbenului. După ce treceti de biserica brâncovenească a localității (1749) zăriti pereții verticali de stâncă ce flanchează șoseaua. Pe partea stângă șerpuiește printre pietre mari râul Galbenul. Acesta a reușit să-și sape în versanții Munților Parâng o cale largă, lăsând în pereții calcaroși urme de eroziune și numeroase guri de peșteră. Cea mai reprezentativă cavitate carstică din aceste chei este Peştera Muierilor.
Cheile Galbenului impresionează prin alternanța formelor carstice, caracterizate prin deschideri largi.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.