Cei nefamiliarizați cu termenul Start-up Nation ori se fac mai atenți ori acționează telecomanda căutând un alt post dacă din întâmplare dau peste un program economic. Despre ce este vorba? Ce ascunde termenul, am încercat să aflăm stând de vorbă cu Máthé Annamária, o tânără creatoare de modă, târgumureșeancă, una dintre solicitanții câștigători ai programului cu nume ciudat, din județul Mureș.
Absolventă a Universității Tehnice din Cluj-Napoca având un masterat în inginerie mecanică la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, tânăra de 30 de ani a recunoscut de la bun început că a mai fost abordată și de o altă publicație națională, dar având un contract semnat cu Banca și cu IMM-urile, nu poate vorbi decât „în general” despre proiect.
Reporter: Ca să ne facem o imagine despre tânăra antreprenoare, ar trebui să aflăm de unde vine pasiunea ei pentru modă?
Máthé Annamária: Din copilărie. Am învățat să cos la 13 ani. Atunci am primit de la mama mea prima mea revistă de modă, ceea ce mi-a influențat viitorul. La 16 ani am avut prima mea prezentare de modă, iar de la 21 de ani lucrez în meseria de creatoare de modă și visez să devin designer vestimentar recunoscut.
Rep: Ca să venim mai aproape de zilele noastre, în primăvara lui 2014 ați susținut un curs la Casa de Cultură a Studenților din Tîrgu Mureș. Despre ce fel de curs a fost vorba?
Máthé Annamária: A fost un curs de inițiere în profesia de model. Cursul avea două elemente despre nutriție și traininguri despre arta conversației, pe lângă cursul de bază ținut de specialiști în domeniu. Totodată fetele au avut ocazia să învețe despre machiaj și frumusețe. Ședințele foto s-au bucurat de succes, unde fetele au putut să învețe cum să devină cunoscute prin prin aplicarea unui curs de online marketing. Cursul de două luni s-a încheiat cu o diplomă obținută în urma unui examen și un portofoliu.
Rep.: Încă de pe vremea aceea erați președintele unei organizații…
Máthé Annamária: Da, organizația se numește Shiny Buttons și ajutam fetele care au absolvit școala de modelling promovându-le pentru ședințe foto și prezentări de modă.
Rep.: Dacă vorbim de modă, trebuie să spunem că sunteți o cunoscută bloggeriță de modă! Ați fost în Top 50 mondial! Povestiți-ne cum s-a întâmplat?
Máthé Annamária: Blogul meu Style Mile, înființat în 2012 a fost selectat din blogurile celor aproape 10 mii de candidați în concursul organizat de cunoscuta revistă de modă „Burda Style”. Pe lângă designul și realizarea creațiilor vestimentare un rol important au avut și colegii mei din echipă, prin fotografiile, coafurile spectaculoase, dar și prin machiajele realizate de ei.
Rep.: Ce a însemnat clasarea printre primii 50 în concursul internațional?
Máthé Annamária: M-am simțit onorată, mi-a dat încredere în mine pentru viitor și mi-a dat posibilitatea de a urmări un curs on-line de croitorie, dar am primit și tipare pentru costume de bărbați, ceea ce mi-a dat șansa de a-mi extinde oferta cu piese create pentru ei.
Rep.: Spuneați că ați visat să deveniți un designer de renume.
Máthé Annamária: Așa este. Shiny Buttons proiectează și creează produse serii mici și unicat, executate manual. Fiecare bucată este funcțională și ușor de stilizat. Iar eu visam să am un mare atelier de croitorie, cu angajați unde să realizez cele mai frumoase rochii pentru doamne, domnișoare și cele mai elegante costume pentru bărbați.
Rep.: Și atunci a apărut programul acesta cu nume ciudat: Start-up Nation România.
Máthé Annamária: Prin programul Start-up Nation IMM-urile urmau să primească ajutor nerambursabil de la stat în jur de 200 mii de lei. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer a fost la Tîrgu Mureș în toamna anului trecut, în cadrul unei dezbateri a declarat că din cele 20 de mii de planuri de afaceri depuse au fost verificate 8 mii și că undeva la 10.500 de firme vor intra la finanțare, după care se epuizează bugetul.
Rep.: Planul dvs. de afaceri a fost aprobat?
Máthé Annamária: Da. În octombrie am fost a 202-a pe listă. Banii au venit în decembrie. Din cauza întârzierii am pierdut două contracte de producție, fapt ce îmi scade, din păcate, credibilitatea. Din cele verificate 400 de firme au primit finanțare, dar 200 sunt deja pe OLX, la vânzare. Firmele renunță din diferite motive, nu mai vor să continue. E multă birocrație, iar legile se schimbă cu repeziciune. Anul acesta deja sunt alte criterii de eligibilitate decât au fost anul trecut.
Rep.: Ce înseamnă pe scurt acest Start –up Nation?
Máthé Annamária: Omul are o idee de afacere, consultanții scriu proiectul, uneori nu țin cont de realitatea economică încercând să obțină punctaj mare pentru a fi proiectul eligibil. Sunt extrem de multe acte de completat, Banca acceptă dosarul, firma de consultanță nu are nimic împotrivă, dar IMM-urile nu pot accepta din cauza legilor care se schimbă. Și se reia totul. E nevoie de răbdare și multă perseverență până când acest proiect se transformă într-o afacere de succes.
Rep.: Ce ar trebui pentru o afacere de succes?
Máthé Annamária: Sunt patru elemente esențiale. Un plan de afacere real. Dezvoltarea accelerată a competențelor antreprenoriale. Un plan clar de finanțare a afacerii pe următorii cinci ani. Și foarte multă muncă, rezistență la probleme și stres. Pentru că primești 44 mii de euro pentru finanțare în primul an, dar în afară de acești bani mai ai nevoie de încă 20 de mii pe care îi poți lua prin credit personal.
Rep.: Când a devenit activ primul program Start – up Nation?
Máthé Annamária: Anul trecut începând din 15 iunie s-au putut înscrie on-line planurile de afaceri timp de 30 de zile.
Rep.: În ce stadiu se află croitoria dvs?
Máthé Annamária: Croitoria este în cel mai mare cartier din Tîrgu Mureș, avem 7 mașini noi de cusut și o mașină de brodat. Doi salariați și chiria se încadrează încă 5 luni din banii de proiect. Avem clientela stabilă și un webshop terminat. Acum aștept tranșa a doua, dar nu se știe încă…
Rep.: Programul continuă și în 2018?
Máthé Annamária: Luna viitoare începe o nouă înscriere pentru cei care vor să facă mici afaceri prin programul Start – up Nation, 2018. Se aude că ar fi bani suficienți pentru ediția din acest an.
Rep.: Ce sfat ați putea da tinerilor?
Máthé Annamária: Generația tânără să învețe, să înceapă să înțeleagă că munca la negru nu-i o soluție, că taxele trebuie plătite! Să încerce, chiar dacă pierd proiectul, eu consider că din fiecare încercare poți învăța ceva. Nu-i bai dacă o să pierd proiectul, am vrut să văd dacă pot, și am văzut că pot! Dacă n-a mers, mai încerc odată!
A consemnat Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.