Competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, anunță cele 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe și municipiul București, selecția acoperă o diversitate impresionantă de regiuni și atracții care definesc unicitatea țării noastre.
Obiectivul acestei etape a fost de a aduna cât mai multe destinații care promit, o selecție cât mai diversă, acoperind toate regiunile țării.
Miile de nominalizări, primite de la public, parteneri și un juriu format din peste 100 de experți în turism, au generat o listă care evidențiază destinații consacrate, dar și locuri mai puțin cunoscute, gata să fie descoperite.
Se califică destinațiile care au întrunit cele mai multe nominalizări din partea publicului, la care s-au adăugat destinații nominalizate de minimum 3 din cei 100 de jurați dar și cele nominalizate de consiliile județene, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Asociația Societăților de Arhitectură din România sau Institutul Orașelor Vizionare.
O celebrare a mândriei locale și naționale
„Destinația Anului” nu este doar o competiție, ci o platformă ce promovează destinațiile turistice din România, insuflând românilor dorința de a alege din inimă România ca destinație de vacanță prin punerea în lumină a unor branduri turistice cu traditie, alaturi de cele emergente. Printr-un impact semnificativ în mediul online și implicarea activă a comunităților locale, proiectul își propune să transforme turismul românesc într-o sursă de inspirație și un motiv de mândrie pentru toți românii.
Iată cum sunt împărțite pe categorii, cele 167 de destinații calificate în Competiția Destinația Anului:
- Orașe care inspiră (municipiile care se remarcă prin notorietate și investiții în turism) – s-au calificat în competiție 19 orașe.
- Stațiuni Balneo-Climaterice (stațiuni deschise pe întreaga durată a anului, de interes local și național) – s-au calificat în competiție 25 de stațiuni.
- Tărâmuri fermecate (localități sau regiuni până la 3,000 km² cu valoare naturală și istorică deosebită) – s-au calificat în competiție 31 de tărâmuri.
- Sate de poveste (sate și comune ce oferă experiențe autentice în mediul rural) – s-au calificat in competiție 26 de sate.
- Distracție și aventură (destinații ce oferă experiențe pentru toate vârstele, sportive sau de agrement) – s-au calificat in competiție 23 de atracții.
- Cultură și educație (muzee, castele și alte atracții culturale) – s-au calificat in competiție 43 de atracții.
Lista de destinații calificate în competiția DESTINAȚIA ANULUI 2025 din județul Mureș:
Orașe care inspiră – Sighișoara
Stațiuni balneo-climaterice – Sovata
Tărâmuri fermecate – Colinele Transilvaniei Mureș
Sate de poveste – Saschiz
Cultură și educație – Palatul Culturii, Târgu Mureș
Destinațiile calificate în 6 categorii (Orașe care inspiră, Tărâmuri fermecate, Sate de poveste, Stațiuni Balneo-climaterice, Distracție și aventură, Cultură și educație) vor trece printr-o etapă de selecție riguroasă bazată pe criterii cantitative. Destinațiile finaliste vor anunțate oficial pe 25 ianuarie 2025 pe www.destinatiaanului.ro
Publicul este încurajat să rămână conectat cu această competiție, să descopere detalii captivante despre destinațiile calificate și să-și facă vocea auzită în luna martie, când votul final va decide câștigătorii sezonului.