De la 1 iulie, piața de energie electrică se va liberaliza, după trei ani în care prețurile au fost plafonate. Unii furnizori au trimis deja oferte, iar prețurile arată că facturile se vor dubla pentru românii care nu au un consum mare.
Doar cei cu venituri mici vor fi sprijiniți de stat. Viitorul Guvern va avea cuvântul final, dar actualul Executiv a stabilit deja în ce ar consta acest ajutor, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la emisiunea iBani, moderată de Ștefana Todică.
Toți cei care știu că au dificultăți în a-și plăti facturile la electricitate, din vară, ar urma să se înscrie singuri pentru a primi sprijin.
În acest formular, consumatorii vulnerabili ar urma să scrie date despre venituri, câte persoane locuiesc în gospodărie, iar Inspecția Socială va face ulterior verificări pentru a vedea dacă aceștia se încadrează în anumite criterii de venit. Pragurile vor urca, față de actuala definiție a consumatorului vulnerabil, spune ministrul Energiei.
Procedurile ar urma să fie finalizate curând, pentru ca în iunie consumatorii vulnerabili să poată complete formularele.
Clienții vulnerabili sunt persoanele singure sau familiile care au nevoie de măsuri de protecție socială pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale gospodăriei.
Potrivit site-ului ppcenergy.ro, există patru motive care te pot încadra în categoria client vulnerabil, conform Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil și Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale:
Venit – Persoanele singure sau familiile cu un venit mediu lunar care se încadrează în limitele legii, respectiv 2.053 lei persoană singură și 1.386 lei/persoană în familie.
Vârstă – Persoanele singure care au împlinit vârsta standard de pensionare.
Sănătate – Persoanele care fie depind de aparate electrice pentru a rămâne în viață sau pentru a-și menține starea de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricţionează mobilitatea şi/sau deplasarea acestora.
Izolare – Persoanele singure sau familiile ale căror locuințe se află în zone izolate ori în așezări informale, conform Legii 350/2001.
Principalele măsuri de protecție socială
Legea consumatorului vulnerabil (Legea 226/2021) precizează criteriile de încadrare a familiilor și persoanelor singure în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, precum și măsurile de protecție socială.
Măsurile de protecție socială pot fi atât financiare, cât și non-financiare, ele fiind finanțate din bugetul de stat, bugetele locale sau din fonduri europene. Legea se aplică pentru activitățile de distribuție și furnizare a energiei electrice, energiei termice, gazelor naturale și combustibililor solizi și/sau petrolieri către consumatorii vulnerabili de energie.
Sursa: Pro TV