Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și numărul trei pe plan european, a decis recent să închidă unitatea de producție pe care o deține la Luduș, lăsând liberi de contract aproximativ 350 de fermieri români care se pregăteau anul acesta să livreze sfeclă către procesator. Tereos prelua sfecla de pe o suprafață de 7.000 de hectare din cele 20-24.000 cât se cultivă anual în România. Exitul francezilor înseamnă că producția locală se rezumă la o singură fabrică ce procesează sfeclă de zahăr – fabrica Roman a austriecilor de la Agrana.
În data de 18 ianuarie, producătorul francez din industria zahărului Tereos va decide soarta fabricii de zahăr de la Luduș, pe care a achiziționat-o în 2012 de la Franco Roumanie de Sucrerie, subsidiară a grupului francez Sucreries du Marquenterre Group. Producătorul și-a anunțat deja, din 6 ianuarie, cei aproximativ 150 de angajați și cei aproximativ 300-350 de fermieri cu care era în relație contractuală pentru preluarea de sfeclă de zahăr că nu se vor semna noi cntracte pentru producția din 2022.
Din datele Tereos, fabrica de zahăr din Luduș are o capacitate de producție de aproximativ 500 de tone pe zi de zahăr alb, iar unitatea de rafinare a zahărului brut, care a fost construită în 2014, oferă o capacitate de producție suplimentară de 514 tone pe zi. În total, din datele asociațiilor profesionale, fabrica Luduș produce în jur de 63-65.000 de tone anual, din care 85-90% din sfeclă de zahăr iar restul din zahăr brut adus din import. Compania lucra cu 300-350 de fermieri locali care produceau pe o suprafață totală de 7.000 de hectare.
În 2012, la preluarea unității, fabrica producea 34.000 tone de zahăr pe an şi era aprovizionată de 500 de agricultori, ale căror culturi de sfeclă de zahăr se întind pe 5.000 hectare, potrivit unui comunicat transmis atunci Tereos.
„Fermierii sunt nemulțumiți pentru că această cultură de sfeclă de zahăr se pregătește cu un an în urmă, din august-septembrie, iar ei au fost anunțați de abia acum. În plus, mulți au investit deja în mașini de recoltat, care sunt foarte scumpe. Totodată au avut cheltuieli cu îngrășămintele. Sunt în jur de 300-350 de fermieri din Mureș, Cluj și Alba arondați fabricii Luduș, iar suprafața exploatată de ei este de 6-7000 de hectare. În momentul de față, aceștia, vrând-nevrând, vor cultiva porumb, sfecla de zahăr fiind o cultură de rotație ( este cultivată o dată la patru ani, alternativ cu porumb sau alte culturi tehnice precum soia n.red). Dar este foarte rău pentru culturile viitoare”, a declarat pentru Economica Mihai Dimitriu, director executiv Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.
În momentul de față există trei scenarii cu privire la viitorul fabricii de zahăr Luduș. Există varianta vânzării, opțiune pe care Tereos a luat-o deja în calcul astfel că în vara anului trecut a intrat în negocieri cu companii din Croația și Serbia, dar lucrurile nu s-au concretizat. Producătorul ar fi cerut 250 de milioane de euro pe unitatea din România.https://1cd10fa1f605f2d77973c9727150f54b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Din informațiile Economica, neconfirmate oficial, ar exista interes și din partea unor structuri asociative regionale pentru preluarea acestei fabrici, dar nu au început însă negocieri. Cea mai puternică structură asociativă din regiune este Agro Transilvania Cluster care ar avea și experiența unei preluări de acest tip. În 2014, AgroTransilvania Cluster și Cooperativa Agricolă Someș Arieș au semnat cu producătrul de lactate FrieslandCampina un acord prin care s-a putut relua producția în unitatea de la Țaga a Brânzei de Năsal, sub brandul Napolact, dar și a altor tipuri de brânzeturi, sub brandurile proprii ale AgroTransilvania Cluster. Fabrica de brânză și grota de la Țaga, precum și brandul Năsal, au fost cedate temporar spre exploatare Fabricii de Brânzeturi Transilvania.
Conform unui alt șcenariu, fabrica ar urma să fie folosită ca hub logistic și centru de ambalare. Compania ar urma să importe zahăr din regiune spre a-l redistribui local și nu numai. Nu în ultimul rând, ar exista și o variantă mixtă- în care o parte din spațiu să fie folosit pentru logistică , dar compania să producă în continuare exclusiv din zahăr brut importat.
Pe lângă unitatea din România, Tereos mai are unități de producție în Franța, Cehia, Spania. De asemenea, în Marea Britanie are două unități de ambalare.
Articolul complet pe Economica.net