Capitolul 2024: TEATRUL!
Începutul lunii februarie stă sub semnul lecturii. În acest an, data de 7 este dedicată Zilei Internaționale a Cititului cu Voce Tare – în România, Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI, urmată de data de 15, Ziua Națională a Lecturii. La Biblioteca Județeană Mureș aceasta este perioada zilelor de citit împreună, consolidându-ne astfel angajamentul în promovarea cărții și lecturii ca piloni esențiali ai alfabetizării. Cunoașterea reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar prin eforturile noastre susținute, dorim să subliniem importanța accesului la informație și educație. Prin toate acțiunile noastre ne propunem să încurajăm o comunitate educată și să contribuim la dezvoltarea culturală a societății. A venit din nou momentul să arătăm tuturor că Lectura, Cartea și Cuvântul fac parte din cotidianul nostru interior! Putem să împărtășim cu ceilalți bucuria cititului, să le spunem ce ne place nouă și să-i ascultăm pentru a afla care sunt preferințele lor![1]
Capitolul din acest an este dedicat – nu întâmplător – teatrului, deoarece actorul este artizanul care dă viață personajelor prin lectura cu voce tare a scenariului. Prin repetarea asiduă a replicilor exprimate cu forță vocală, cuvintele devin personaje, iar actorul devine purtătorul acestora pe scena artistică. În această inițiativă, dorim să subliniem impactul esențial pe care arta teatrului îl are asupra transformării lecturii cu voce tare în trăiri autentice, oferind publicului o experiență captivantă și profundă. În același spirit cu actorul, fiecare individ își poate modela propria dezvoltare personală prin practica lecturii cu voce tare.
Iată-ne așadar în fața unui nou maraton cultural, care subliniază puterea cuvântului. În aceste zile, ne propunem să împărtășim cuvinte (cu voce tare), să evidențiem modalități unice de a ne bucura de lectură. Indiferent de vârstă sau rol în comunitate, suntem cu toții protagoniștii acestei experiențe, contribuind la depășirea oricăror obstacole ce stau în calea alfabetizării. Iar actorii de la Teatrul Național Tîrgu Mureș și de la Teatrul pentru copii și tineret ”Ariel” vin în acest an la Bibliotecă să ne îndrume în tainele exprimării lecturii.
Invitați ca interlocutori ai actorilor vor fi elevi și preșcolari îndrumați de profesori colaboratori ai Bibliotecii Județene Mureș.
Pe toată durata campaniei, la Biblioteca Copiilor va fi amenajat un colțișor de lectură care așteaptă familiile – și toți doritorii – să vină să citească cu voce tare.
Împreună facem cititul să răsune! Cartea, Lectura și Biblioteca aduc împreună iubitorii de cultură, de cuvânt scris, de înțelepciune.
În edițiile precedente, au răspuns invitației noastre de a se alătura CĂRȚII și LECTURII personalități locale, managerii instituțiilor de cultură, jurnaliști și comunicatori consacrați pe plan local și național, profesori, părinți, bunici, elevi și preșcolari și, bineînțeles, bibliotecari! Sute de oameni au venit pentru a citi celorlalți – cu voce tare – din casa universală a cărților. O dovadă în plus a rolului pe care CARTEA îl are în viața noastră, a tuturor, o dovadă că BIBLIOTECA unește!
Biroul de Informare și Relații Publice
al Bibliotecii Județene Mureș