Oaspeții au avut ocazia să se răsfețe cu preparate delicioase, dar au primit și o lecție importantă. Gălbiorii, cunoscuți drept aurul pădurii, și hribii – soiuri des întâlnite în zona stațiunii Sovata – au fost vedete la festivalul culinar. Bucătari iscusiți și-au dat silința să pună în valoare aceste ciuperci.
Chefii au pregătit și tot felul de sosuri, care merg de minune cu friptura de vită ori cu o porție zdravănă de cârnați gătiți în tigaie.
Radu Zărnescu, chef premium: „Ciuperca este un ingredient extraordinar pentru bucătărie, aromele intense ne ajută. Gălbiorii se pot folosi începând de la ciorbe, sosuri, la pur și simplu trași în tigaie cu unt, usturoi și puțină verdeață.”
Din ofertă ispititoare nu a lipsit ciorba.
Înainte de a-și etala talentul în bucătărie, chefii au pornit prin pădurile din preajmă, însoțiți de experți din țară, dar și din străinătate, în căutare de materie primă.
Pe lângă răsfățul gastronomic, oaspeții au parte și de o lecție importantă – să facă diferența între ciupercile comestibile și cele toxice.
Attila Fődii, membru al Societății Micologice Maghiare și Britanice: „Noi încercăm să introducem această practică cunoscută în întreaga lume și să arătăm că se poate face și la alt nivel. Avem forumuri de ciuperci, încercăm să identificăm toate ciupercile care se găsesc în aceste zone.”
Ioan Costa, organizator: „Lipsa științei, lipsa instruirii populației influențează negativ consumul de ciuperci. Anul trecut am estimat 30 de mii de intoxicații digestive la nivel național.”
În plus, curioșii au fost invitați să afle de la specialiști, în cadrul unor ateliere, cum să integreze ciupercile în meniul lor.
Sursa: Pro TV