Cei mai mulţi bani, la nivel judeţean, pentru serviciile de deszăpezire sunt cheltuiţi de Consiliul Judeţean şi Primăria Tîrgu-Mureş. Dacă autoritatea judeţeană preferă să liciteze anual, cel mult bianual, serviciile de deszăpezire, Consiliul Local Tîrgu-Mureş i-a dat mână liberă conducerii Primăriei să semneze pe opt ani cu Salubriserv. Cine şi cum îşi respectă obligaţiile din contract, este, din nou, apanajul beneficiarilor indirecţi, locuitorii judeţului şi ai municipiului reşedinţă de judeţ.
Licitațiile de la județ
Licitaţia pentru atribuirea contractelor de deszăpezire pe Drumurile Judeţene a fost organizată la sfârşitul lunii octombrie, iar contractele s-au încheiat după expirarea perioadei de depunere a contestaţiilor. În judeţul Mureş, licitaţia a acoperit toate cele şapte sectoare de drumuri, iar lucrările au fost adjudecate de patru firme mureşene (Citadin Prest, Salubriserv, Drumuri şi Poduri Mureş şi Multiprod).
Începând din 15 noiembrie şi-a intrat în atribuţii şi Dispeceratul cu serviciu permanent pentru iarna 2011-2012, care va coordona acţiunile de deszăpezire la nivelul judeţului. În prima fază, Consiliul Judeţean Mureş a alocat suma de 1,7 milioane de lei pentru deszăpezirea Drumurilor Judeţene, care va putea fi suplimentată până la 3,4 milioane de lei dacă va fi nevoie de o cantitate mai mare de material antiderapant. Cu toate acestea, licitaţiile pentru atribuirea contractelor de deszăpezire nu au rămas necriticate.
Ziarul ,,Caţavencii” relatează că, ,,până nu demult, în judeţul Mureş baroneţii locali se luptau pe activitatea de deszăpezire. Dar, în ultima vreme baroneţii au ajuns la concluzia că, decât să se certe pe el, e mai bine pentru toată lumea să împartă caşcavalul. Ca dovadă, în data de 16 octombrie 2011, Consiliul Judeţean Mureş a semnat nu mai puţin de şase contracte pentru activitatea de deszăpezire, în valoare totală de peste 3 milioane lei, fără TVA. Cum contractul a fost unul cadru, pentru fiecare din cele şase loturi s-a organizat licitaţie separată. Pentru fiecare contract în parte a existat câte un singur ofertant, care a şi fost declarat câştigător. Câştigătorii lucrărilor pe bani publici sunt Salubriserv SA, Drumuri şi Poduri Mureş SA, Multi Prod Impex SRL, precum şi Citadin Prest SA”.
95 de utilaje pe 700 km de drumuri
Cele patru firme mai sus-menţionate, potrivit lui Márton Katalin, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Mureş, ,,şi-au îndeplinit sarcinile de deszăpezire; o problemă a fost în comuna Vătava, unde drumul a fost blocat o perioadă scurtă din cauza viscolului, adunându-se zăpadă multă, dar în cele din urmă, carosabilul a fost eliberat”. Câte utilaje sunt necesare pentru deszăpezirea drumurilor judeţene? Răspunsul l-am aflat tot de la şefa Direcţiei Tehnice: „La noi numărul de utilaje este împărţit în funcţie de viabilitate. În funcţie de cât de circulat e drumul se face o clasificare de viabilitate: categoriile 1,2, 3, 4.
Astfel, în funcţie de lungimea drumului şi de viabilitate se solicită un anumit număr de utilaje. De exemplu, pe lună, pe zona Sâncrai avem 14 utilaje solicitate, pentru Reghin sunt necesare 15 utilaje, pentru Sighişoara – 10 utilaje, Găneşti – 13, Şăulia – 16, Miercurea Nirajului – 13 utilaje, iar pentru Gorneşti -14 utilaje. În total: 95 de utilaje. Bineînţeles că firmele pot să intervină dacă e necesar şi cu mai multe utilaje, dar acesta e minimul necesar”. Valoarea contractului de deszăpezire pentru drumurile judeţene se ridică la 3 milioane de lei. „Am făcut licitaţie deschisă şi s-a încheiat acord cadru, iar în funcţie de cantitatea de zăpadă şi de câte ore intervin utilajele încheiem câte un contract subsecvent; până acum am încheiat trei contracte subsecvente. În fiecare an am prevăzut aproximativ trei milioane de lei pentru deszăpezire, care până acum au ajuns, nu a fost nevoie de subvenţionare. Sperăm că şi anul acest va ajunge. De exemplu, acum am contractat 582.622 de lei şi am plătit 576.367 lei”, a explicat Márton Katalin, care a adăugat că anul acesta s-au folosit aproximativ 19.000 de tone de nisip şi 1.630 de tone de sare.
Salubriserv, non-stop deszăpezire?!
În 2008, Primăria Tîrgu-Mureş semna cu firma Salubriserv un contract privind concesiunea serviciilor de salubritate şi deszăpezire pe o durată de 8 ani de zile. Din partea Salubriserv, contractul era semnat de către omul de afaceri Sorin Ţerbea, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei, şi de către directorul economic, Sorin Moldovan, în timp ce din partea Primăriei au semnat primarul Dorin Florea, şeful serviciului Administrarea Domeniului Public, la acea vreme Dan Gliga, şi directorul economic, Kiss Imola. Viza juridică a fost aplicată de către Maria Grama, şeful de atunci al Serviciului Concesionări. Valoarea contractului – atât serviciile de salubrizare, inclusiv exploatarea rampei de gunoi de la Cristeşti, cât şi cele de deszăpezire – era de 11 milioane de lei pe an.
Pentru cine are răbdare să lectureze caietul de sarcini de la acea vreme, ar putea să îşi facă o idee de ansamblu ce înseamnă prestarea fiecărui serviciu în detaliu de deszăpezire şi câte utilaje sunt afectate efectiv acestor lucrări. Câte dintre acestea sunt prestate efectiv, ce prevede expres contractul, vom afla probabil când se va încheia acesta în 2016. La acea vreme, în caietul de sarcini privind concesionarea, inclusiv a serviciului de deszăpezire, se menţiona că firma care urma să obţină concesiunea avea obligaţia să redea circulaţiei arterele principale în patru ore de la încetarea ninsorii. Despre celelalte niciun cuvinţel. Este probabil unul dintre motivele pentru care directorul executiv al Primăriei Tîrgu-Mureş a declarat pentru mass-media că străduţele ar trebui să fie curăţate de către locatari, prin grija asociaţiilor de proprietari.
Meteo istoric
Potrivit datelor furnizate de către meteorologii mureşeni, iarna din judeţul nostru, în general, şi din municipiul reşedinţă de judeţ, în special, din acest an a fost departe de a fi excesiv de grea. Stratul de zăpadă care a căzut şi s-a depus a ajuns la un maxim de 32 de cm în această iarnă. De 50 de ani încoace, la Tîrgu-Mureş, maximul istoric în privinţa stratului de zăpadă s-a înregistrat în 1985. Atunci la staţia meteo stratul ajungea la 50 de cm, considerabil mai mult decât acum. La fel stă situaţia şi dacă vorbim despre temperaturile cele mai scăzute înregistrate până acum. Minima din acest n-a coborât mai jos de -24 de grade Celsius. Minimul istoric de la Tîrgu-Mureş s-a înregistrat în anii 1942 şi 1963 când termometrul indica -32,8 grade Celsius. Aşadar, fie că ne comparăm cu situaţia actuală din restul ţării, fie că ne comparăm cu minimele istorice de la Tîrgu-Mureş, iarna din acest an nu s-a manifestat în această zonă într-un mod ieşit din comun, ci mai degrabă normal. (C.H.)
Ligia Voro, Vasile Dancea