Şefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Theodora Benedek, a anunţat joi, în deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Cardiologie cu participare internaţională CardioNET, că la această clinică se înregistrează cea mai mică rată a mortalităţii dintre toate secţiile de profil din ţară.
‘În anul 2016, au fost internaţi într-o clinică de 30 de paturi 1.300 de pacienţi, 982 dintre aceştia au fost internaţi Coronary Care Unit. Peste 1.000 dintre aceşti pacienţi au beneficiat de intervenţii intercutane, implantări de stent, intervenţţii de revascularizare, ceea ce înseamnă că peste 85% dintre pacienţii internaţi în clinica noastră au beneficiat de diferite forme de tratament intervenţional, 98% din internări au fost urgenţe cardiovasculare. Această complexitate a cazurilor tratate ne-a adus la un indice Case Mix de 3,4, situându-ne în mod constant în multe luni pe primul loc ca indice de complexitate a cazurilor tratate în SCJU Târgu Mureş. Cu toate acestea, ne mândrim cu mortalitate de 2,3%, una dintre cele mai mici mortalităţi, poate chiar cea mai mică într-o secţie de cardiologie, ceea ce arată profesionalismul acestei echipe, seriozitatea cu care abordează tratamentul bolnavilor cardiovasculari, pentru că este extrem de multă muncă în spatele acestor cifre, extrem de multă muncă ziua, noaptea, în gărzi, în weekend’, a arătat dr. Benedek.
Aceasta a spus că la clinica pe care o conduce există două laboratoare de cardiologie intervenţională dotate cu cea mai modernă aparatură – angiografe, echipamente de ecografie intravasculară, laser – un sistem de şapte operatori care asigură non-stop tratamentul de urgenţă pe revascularizare pe cale intervenţională a infarctului miocardic acut.
În plus, Clinica de Cardiologie din Târgu Mureş este recunoscută ca centru european de training pentru obţinerea acreditărilor în cardiologie intervenţională, fiind unul dintre cele două centre din România acreditate pentru acordarea competenţei de cardiologie intervenţională.
‘Am reuşit să creăm o reţea şi am reuşit să scădem mortalitatea prin infarct miocardic acut de la 23% la 5% în decursul a şapte ani de muncă susţinută, rezultatele fiind publicate în prestigioasa revistă American Heart Journal şi, mai mult decât atât, într-un editorial scris de către revistă s-a recomandat reţeaua STEMI implementată în România Centrală de către echipa noastră, condusă de către domnul profesor Benedek Imre, ca model de bună practică şi pentru alte ţări europene şi din întreaga lume, pentru implementarea strategiilor care pot duce la scăderea mortalităţii prin infarct. Avem un laborator de electrofiziologie, unde s-au realizat aproape 200 de proceduri extrem de complexe, iar luna trecută am implementat în centrul nostru procedurile de crio-ablaţie pentru tratamentul fibrilaţiei atriale. În cadrul laboratorului de imagistică cardiacă efectuăm proceduri complexe tridimensionale. Recent, am implementat, cu ajutorul unui proiect de cercetare european, un echipament de rezonanţă magnetică cardiacă, în care într-o lună am efectuat peste 100 de achiziţii’, a mai spus Theodora Benedek.
Aceasta a spus că în proiectul de cercetare a specialiştilor cardiologi din subordinea sa este studiul mecanismelor care pot sta la geneza aterosclerozei şi implicarea hipertensiunii arteriale în acest proces.
Dr. Benedek a mai subliniat că în spatele realizărilor care au dus la dezvoltarea Clinicii de Cardiologie şi la dezvoltarea Conferinţei CardioNET, care a ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, stă o muncă susţinută de peste 30 de ani.
Clinica de Cardiologie a SCJU Târgu Mureş are două laboratoare de cateterism cardiac, două laboratoare de ecocardiografie dotate la cele mai înalte standarde şi o unitate de cercetare clinică şi există ambiţia de a se crea în curând o unitate de supraveghere şi tratament avansat a pacientului critic cardiac.
AGERPRES