Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balalzs, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că organizaţia sa nu cere nici ca Ţinutul Secuiesc să fie stat independent şi nici revizuirea Tratatului de Pace de la Trianon, ci autonomie.
‘Obiectivele CNS sunt clare: nu cerem nici ca Ţinutul Secuiesc să fie stat independent, nu cerem nici revizuirea Trianonului, iar documentele noastre sunt accesibile pentru toată lumea’, a spus Izsak, răspunzând unor întrebări referitoare la poziţia sa faţă de mesajele lansate în timpul mitingului pentru autonomie de la Târgu Mureş, când s-a scandat ‘Ţinutul Secuiesc nu-i România!’ şi ‘Să piară Trianonul!’.
Izsak a arătat că dacă la astfel de manifestări se întâmplă ca participanţii să scandeze aceste sloganuri, totul s-ar datora ‘refuzului dialogului’ din partea autorităţilor române.
‘Eu explic cu refuzul dialogului. Din momentul în care noi, din 2006, la Odorheiu Secuiesc, am cerut de la Guvernul de atunci am cerut dialog pe acest subiect, am înaintat proiectul, a fost respins fără dezbatere. Cerem şi acum să fim ascultaţi. Eu cred că este pe undeva normal dacă nemulţumirea izbucneşte din oameni. Este izbucnirea unei nemulţumiri care la nivelul sloganurilor nu a provenit de la noi, nu era şi nu a figurat între sloganurile pe care le-am dat noi şi care am recomandat să fie strigate. Dacă vrem ca oamenii vor să ne asculte atunci trebuie să avem proiecte clare şi o viziune clară’, a arătat acesta.
Izsak Balazs a precizat că într-adevăr a fost un moment în timpul discursurilor ‘în care lumea nu a ştiut ce urmăreşte domnul episcop’ (Laszlo Tokes, care a spus că ‘nu trebuie să mai existe Tratatul de a Trianon’, n.r.) la mitingul din 10 martie, care în lipsa prezentării unui program ar fi creat o confuzie în rândul participanţilor.
‘Din lipsa unui program care să fie foarte clar pentru toată lumea, (Tokes, n.r.) a ţinut o cuvântare pe care lumea a încercat să o interpreteze. În afară de Ţinutul Secuiesc mai există Partium şi a început să înşire şi lumea a întrerupt cu acest slogan. Nu consider că este important să ne oprim prea mult asupra acestui lucru. E mai bine să-i întrebaţi pe dânşii cum văd viitorul şi care sunt proiectele lor exacte. E nu a făcut vreo declaraţie. A fost un moment în care lumea a încercat să interpreteze ce spune el. PPMT a avut un proiect pe care l-a lansat în timpul campaniei electorale, nu am ce comenta. Nu este proiectul nostru, proiectul nostru se bazează pe voinţa populaţiei din Ţinutul Secuiesc, care a fost sprijinit printr-un referendum organizat de noi. Ofertele partidelor care intră în campanii electorale sunt nişte oferte despre care electoratul ar trebui să decidă, dar nu au suport’, a mai arătat Izsak Balazs.
Liderul CNS a spus că între doleanţele acestei organizaţii şi partidele politice există o mare diferenţă, în sensul că ‘CNS este un organ reprezentativ al autonomiei şi al populaţiei de acolo’, iar un partid politic ‘vrea să vândă un program în cursul campaniei electorale’.
AGERPRES