Coacerea pâinii de casă în Cernatu de Sus, Covasna
Coacerea pâinii de casă în Cernatu de Sus, Covasna

Coacerea pâinii de casă în Cernatu de Sus, Covasna

Secuii consumă pâine şi cu supă. Adevărata pâine de casă cu cartofi se face la cuptor cu lemne. În satele noastre gospodinele încă mai coc pâine de casă săptămânal, iar de sărbători pe lângă pâine mai fac şi cozonaci secuieşti.

În regiunea Trei Scaune sunt localităţi precum Ozun, Cernat, Sântionlunca, unde gospodinele fac pîine nu numai pentru consumul personal, ci şi pentru vânzare. În aceste locuri pâinea este expusă în gherete pe marginea drumului. Coacerea pâinii este o muncă obositoare. Gospodinele fierb cartofii în coajă, după care îi decojesc, îi sfărâmă şi îi amestecă cu dospeală. Când aluatul se ridică, se amestecă cu făină, apă şi sare, măsurată în raport cu cantitatea dorită. Durata de frământare este de obicei 1 oră.

În acest timp se pregăteşte cuptorul, care are nevoie de aproximativ 2 ore ca să fie încălzit adecvat. După frământare, aluatul de pâine trebuie lăsat 1 oră într-un loc cald, după care se poate pune pe lopata din lemn şi se introduce în cuptor. Timpul de coacere este de 2 ore. Pâinea bine prăjită este scoasă din cuptor neagră, iar coaja-cărbune se curăţă cu un cuţit.

Pâinea făcută în acest fel şi depozitată în loc răcoros rămâne gustoasă şi se poate consuma chiar şi după o săptămână.

Sursa: www.virtualisszekelyfold.ro/

Sursa: Iubesc Transilvania România