Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Traian Băsescu și premierului Mihai Răzvan Ungureanu, președintele executiv al sindicatului din Loteria Română reclamă prejudiciile aduse de actuala conducere a instituției și condamnă intențiile de reduceri drastice de personal. Textul scrisorii deschise precizează:
In ultimii trei ani, CN Loteria Romana SA a trecut printr-o perioada de regres iar motivul de baza nu a fost criza economica ci o defectuoasa gestionare a resurselor companiei. Loteria Romana a fost apreciata ani la rand ca cel mai cunoscut brand romanesc si pana nu demult, cea mai profitabila companie de stat cu o puternica implicare sociala. Este prea putin cunoscut faptul ca minim 60% din profitul companiei este destinat pentru constructia de locuinte pentru tineri, sali de de sport si altele. De asemenea cca 60% din veniturile companiei se intorc la populatie sub forma de premii (in anul 2011 peste 150 milioane de euro). Responsabilitatea sociala a companiei este manifestata doar in mediul extern al companiei nu si in mediul intern (in relatia cu angajatii). In ultimii ani in perioada 2009 – 2011, castigul salarial a fost inghetat la nivelul anului 2008 iar pentru anii 2012 si 2013 prin reducerea unor drepturi salariale castigul a fost diminuat.
Prin raportul Curtii de Conturi a Romaniei, publicat pe site-ul acestei institutii, s-a constatat ca “managementul defectuos al CNLR SA a condus la prejudicierea companiei cu suma totala estimata 89.790.000 lei” (n.n cca. 20.500.000 euro). Controlul Curtii de Conturi a vizat perioada 2009 – 2010 si probabil primul trimestru al anului 2011. In aceasta perioada managementul companiei a fost asigurat de dl. Benea Gheorghe. In ultimele doua luni, la nivelul CN Loteria Romana SA, preocuparea de baza a managementului estre reorganizarea companiei urmata de concedieri colective. Motivatia acestei reorganizari are drept scop declarat dar nu si in fapt, eficientizarea companiei. Noua schema organizatorica a companiei este de fapt o reeditare a unui sistem care a fost utilizat in perioada 1998 – 2008, cu mici modificari. Prin aplicarea noii scheme organizatorice, conform notei de fundamentare, vor fi reduse cca 540 de posturi, din care 139 sunt incadrate cu personal. Aplicarea noii organigrame nu va avea ca efect cresterea eficientei economice, prin concedierea celor cca 139 de angajati, ponderea economiei realizata pe fondul de salarii in total cheltuieli va fi de 0,0002%. Din punct de vedere functional se observa faptul ca noua organigrama a fost elaborata de necunoscatori ai activitatii companiei.
Elementul de baza al noii organigrame este desfiintarea Centrelor de Profit de la nivelul fiecarui judet si reorganizarea in Sucursale Zonale la nivelul regiunilor de dezvoltare. Prin aceasta schema, la nivelul judetelor vor fi concediati lucratori tesa iar la sediul noilor Sucursale se vor angaja altii. Un alt element de crestere a eficientei economice, luat in calcul de managementul companiei, este inchiderea in tara a unor agentii loto ineficiente. Ineficienta acestor agentii este datorata in mare masura incarcarii cu cheltuieli generate de contractele paguboase. Masurile care se iau in aceasta perioada ne dau impresia ca nu se doreste eficientizarea companiei ci, distrugerea acesteia.
In conformitate cu prevederile OUG 109/2011, privind managementul privat la companiile de stat, acest act normativ urmeaza sa fie aplicat si Loteriei Romane. Consideram ca ar trebui in primul rand implementat acest model iar noul management privat sa vina cu propria ” reteta” pentru realizarea indicatorilor de performanta. Sindicatul nostru, ca organizatie responsabila, nu se opune modernizarii si cresterii eficientei economice, solicitam doar sa fie respectate legile si Contractul Colectiv de Munca. Solicitam factorilor responsabili sa intervina urgent si sa stopeze destructurarea acestei importante companii de stat.
Cu respect,
Călin Cociș – Președinte executiv al Sindicatului Liber „Loto”
C.H.