Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a primit vizita profesorului universitar doctor Roxana Cărare, neuroanatomist clinician și cercetător de renume, de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie.
Prof. univ. dr. Roxana Cărare este profesor asociat Universității , iar în cadrul unei întâlniri cu Rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, s-au purtat discuții cu privire la viitoare proiecte de cercetare științifică și s-au conturat noi direcții de colaborare.
Tot cu acest prilej, prof. univ. dr. Roxana Cărare a vizitat Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, unde s-a întâlnit cu prof. dr. Mark Slevin și conf. univ. dr. Oláh Péter, Prorector Cercetare științifică și inovare, și coordonator Junior Researcher Academy (JRA). De altfel, în cadrul JRA, prof. univ. dr. Roxana Cărare a susținut pentru studenții UMFST, în primăvara acestui an, un workshop despre implicațiile neuropatologice ale pandemiei de COVID-19, iar în viitor vor avea loc și alte cursuri, inclusiv pentru studenții internaționali.
Colaborarea cu prof. univ. dr. Roxana Cărare a început în urmă cu doi ani cu șef lucrări dr. Adrian Ivănescu, de la Disciplina Anatomie, iar în urma unor discuții și planuri de cercetare s-au pus bazele studiului „Clusterin as a new therapeutic target to improve clearance of vascular amyloid Alzheimer’s disease reflects the failure of intramural periarterial drainage of fluid from the brain”.
Proiectul a fost câștigat în cadrul Competiției „Proiecte de Cercetare Exploratorie” și se va desfășura până în anul 2024. La proiect participă și o echipă multidisciplinară de la UMFST, coordonată de ec. Nicoleta Suciu.
Totodată, prof. univ. dr. Roxana Cărare va susține o serie de cursuri, va prezenta proiectele de cercetare în care este implicată și va expune o parte din munca sa de cercetare în cadrul bolii Alzheimer.
În perioada următoare, șef lucrări dr. Adrian Ivănescu va prezenta cursuri de neuroanatomie clinică la Universitatea din Southampton pentru studenți, rezidenți de neurologie și doctoranzi.