În urmă cu câteva numere, vă prezentam în paginile săptămânalului Punctul o listă cu persoanele care la acea vreme erau în cărți pentru a candida la alegerile parlamentare ce se vor desfășura în data de 9 decembrie. La acea vreme, doar UDMR avea anunțată varianta oficială și finală a listei de candidați care vor intra în competiție. În rest, toate partidele erau fie în negocieri între ele (vezi PSD, PNL și PC), fie în discuții în interiorul partidului pentru desemnarea candidaților. Între timp, lucrurile s-au cernut, negocierile s-au apropiat de finalizare, iar acum vă putem prezenta cum se vor desfășura ostilitățile pe fiecare colegiu în parte, întrucât listele sunt aproape gata.
Colegiile
Înainte de toate trebuie spus că aranjarea colegiilor electorale rămâne aceeași ca și la ultimele alegeri parlamentare. Mai exact, vor fi patru colegii din care se va alege câte un senator, fiecare dintre acesta împărțit fiind în câte două colegii din care se va alege câte un deputat. Așadar, după alegeri, județul va fi reprezentat de patru senatori și opt deputați. Pentru Camera Deputaților, colegiile 1 și 2 împart practic Tîrgu-Mureșul în două, colegiul 2 fiind în mare măsură cartierul Tudor. Împreună formează colegiul 1 de la Senat. Colegiul nr. 3 de la Camera Deputaților este format din oraşul Ungheni, plus comunele Acăţari, Ceauşu de Câmpie, Crăciuneşti, Cristeşti, Gheorghe Doja, Glodeni, Gorneşti, Mădăraş, Pănet, Păsăreni, Sâncraiu de Mureş, Sânpaul, Sântana de Mureş, Şincai, Voivodeni. Împreună cu Colegiul 5 pentru deputați – care este format din oraşele Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure și Sovata, plus comunele Bereni, Chibed, Corunca, Eremitu, Ernei, Fântânele, Găleşti, Ghindari, Hodoşa, Livezeni, Măgherani, Neaua, Sângeorgiu de Mureş, sărăţeni, Vărgata, Veţca – formează Colegiul nr. 2 de Senat. Colegiile 4 și 6 de deputați, formează colegiul 3 de Senat. Este vorba de zona acoperită de municipiul Tîrnăveni, oraşele Iernut și Luduş, plus comunele Adămuş, Aţintiş, Bichiş, Bogata, Cheţani, Cucerdea, Cuci, Găneşti, Ogra, Tăureni (colegiul 4 deputați) la care se adaugă municipiul Sighişoara și comunele Albeşti, Apold, Bahnea, Băgaciu, Bălăuşeri, Coroisânmartin, Daneş, Mica, Nadeş, Saschiz, Suplac, Vânători, Viişoara, Zagăr (colegiul 6 deputați). În fine urmează colegiul 7 deputați – oraşul Sărmaşu plus comunele Aluniş, Band, Batoş, Băla, Brâncoveneşti, Cozma, Crăieşti, Deda, Fărăgău, Grăbenişu de Câmpie, Iclănzel, Lunca, Lunca Bradului, Miheşu de Câmpie, Papiu Ilarian, Pogăceaua, Râciu, Răstoliţa, Ruşii Munţi, Sânger, Sânpetru de Câmpie, Stânceni, Suseni, Şăulia, Valea Largă, Vătava, Zău de Câmpie – și colegiul 8 deputați – municipiul Reghin și comunele Beica de Jos, Breaza, Chiheru de Jos, Gurghiu, Hodac, Ibăneşti, Ideciu de Jos, Petelea, Solovăstru. Acestea două, formează colegiul 4 Senat.
Actorii bătăliei pentru colegii…
UDMR are finalizată lista, iar la USL negocierile s-au finalizat și sunt șanse aproape nule să se mai schimbe ceva, mai ales că s-a desfășurat deja prezentarea oficială la București. PD-L are finalizată lista, zice-se în proporție de 80%, însă ea trebuie aprobată de conducerea centrală, iar acest pas încă n-a fost parcurs. Mai mult, sigla sub care vor intra în competiție nu va fi trandafirul PD-L, ci s-a optat pentru Alianța pentru o Românie Curată (ARC), chiar dacă în Mureș toți candidați vor fi dați cel mai probabil de PD-L. Dacă luăm pe rând colegiile, atunci situația e în felul următor.
Pe rând
La Senat pe colegiul 1 va fi una din cele mai dure confruntări. Se vor ciocni Dorin Florea (PD-L) – în cazul în care nu renunță la candidatură, Frunda György (UDMR) și Ștefan Someșan (PSD). Pe colegiul 2 de Senat favorit absolut va fi Béla Markó (UDMR), însă surpriza ar putea apărea printr-o candidatură a lui Tőkés László, susținut comun de PCM și PPMT, asta în cazul în care proiectul politic va fi agreat în timp util de ambele formațiuni. Vor mai candida aici Ladislau Schwartz (PD-L) și Cosmin Duma (PNL). La colegiul 3 Senat confruntarea se va da între actualul senator Petru Bașa (PD-L), Balogh Iosif (UDMR) și Akos Mora (PNL). În fine, pe colegiul 4 Senat intră în competiție prefectul Alexandru Petru Frătean (PSD), fostul inspector școlar general Dumitru Matei (PDL) și Csep Andrea (UDMR).
La deputați…
…bătălia se anunță cel puțin la fel de acerbă. Dar să le luăm pe rând. Colegiul 1 deputați va fi disputat de fostul prefect Marius Pașcan (PD-L), actualul deputat Kerekes Károly (UDMR), Dan Sâmpălean (PNL) și, surpriză, anunțata candidatură a lui Csegzi Sándor ca independent.
La colegiul 2, actorii confruntării vor fi actualul deputat Doru Oprișcan (PD-L), Florin Buicu (PSD) și vicepreședintele CJ Lokodi Edita (UDMR). În colegiul 3, se vor confrunta actualul deputat Kelemen Attila (UDMR), Teodor Giurgea (PD-L) și Lukács Loránd (PNL). Colegiul 4 va fi câștigat de unul dintre următorii candidați: fostul primar de Luduș Florin Urcan (PD-L), Manuel Butiulcă (PNL) și Fodor József (UDMR). Disputa din colegiul 5 îi va avea în prim-plan pe deputatul Borbély László (UDMR), Dinu Socotar (PC) și Meleg Viktor (PDL). Colegiul 6 va avea ca principali actori pe deputatul Toader Stroian (PDL), impusa de la București Anne Jugănaru (PSD) și Gogolák Csongor (UDMR). În colegiul 5 intră în cursă primarul de la Rîciu, Ioan Vasu (PDL), vicepreședintele CJ Cristian Chirteș (PNL) și Sallai Imre (UDMR). În fine, colegiul 8 va fi disputat de deputatul Vasile Gliga (PSD), Liviu Todoran (PDL) și Eros Csaba (UDMR).