După aproape un an de discuţii, declaraţii radicale şi uneori belicoase, problema Colegiului Naţional „Unirea” a fost tranşată în ultima şedinţă de Consiliu Local, desfăşurată marţi, 29 iulie. Înţelegerea PDL – UDMR a funcţionat şi de această dată, democrat-liberalii votând încheierea unui nou contract cu Fundaţia Statusul Romano-Catolic, înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic şi alocarea sumei de 1,5 milioane de lei pentru lucrări de renovare şi întreţinere la clădirea Colegiului, în timp ce reprezentanţii lalelei au aprobat cumpărarea halei şi a terenului de la fosta fabrică de cărămidă, proiect pe care l-au picat înainte cu o şedinţă.
Punctual
În luna ianuarie au început mai serios discuţiile în jurul creării unui nou liceu în imobilul unde funcţionează în prezent Colegiul Naţional „Unirea”. Tot atunci, edilul-şef Dorin Florea dădea asigurări că actualul liceu va continua să funcţioneze în acelaşi imobil. Iar declaraţiile de acest gen au continuat, spre exemplu, la începutul lunii iunie, acesta susţinea, citat de tirgumureseanul.ro, că: „E regretabil ce se întâmplă cu această fundaţie (Statusul Romano-Catolic, n.r.) pentru că nimeni nu ştie că ar avea activitate sau să fi avut ieşiri publice în sens pozitiv, ca implicare serioasă în sprijinirea învăţământului gimnazial sau de altă natură şi pur şi simplu cu această adresă (prin care solicită separarea, n.r.) nu face altceva decât să agite mai mult spiritele. Ceea ce este regretabil (…) Mă tem că în spate stau oameni politici, şi anumite înţelegeri pe care cred că unii le fac bătându-şi joc de tot rezultatul pozitiv înregistrat în tot ce înseamnă armonie (…) A veni acum să te bagi şi să inciţi la o segregare, e nu numai anacronic, ci şi periculos (…)”.
Ce s-a schimbat de atunci până acum? Declaraţiile aceluiaşi primar care se bat cap în cap la distanţă foarte mică de timp, cum consemnăm mai jos.
Proiect aprobat
În ultima şedinţă de Consiliu Local care s-a desfășurat marţi, 29 iulie, primul punct dezbătut, aflat la numărul 12 pe Ordinea de zi, a fost cel referitor la situaţia imobilului situat pe Mihai Viteazul, nr. 15. A fost o cerere a UDMR ca să se asigure că acest punct va fi votat, iar în contrapartidă aleşii lalelei vor vota punctele dorite de PDL.
Argumentul folosit de către viceprimarul Claudiu Maior, care a şi a prezidat şedinţa de consiliu, a fost că în Sală se aflau directorul colegiului, Teodora Boar, şi câteva reprezentante ale corpului profesoral.
De altfel, totul s-a derulat foarte repede, cererile consilierilor liberali şi social-democraţi de a se vota pe puncte nefiind luate în seamă.
De asemenea, nu au fost puse în discuţie solicitările mai multor persoane fizice şi organizaţii neguvernamentale – consilierul local Olimpiu Sabău Pop, Uniunea Vatra Românească Mureş, Societatea Avram Iancu, Despărţământul Central judeţean Mureş al Astrei, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureș şi persoana fizică Dan Tănasă – de a se organiza dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre în baza Legii nr. 52 din 2003, modificată şi republicată, privind transparenţa decizională în administraţie.
În urma votului, 15 – pentru şi 4 împotrivă, hotărârea care conţine şase articole, din care le menţionăm pe următoarele: „Art.1. Se aprobă încheierea unui contract de închiriere între municipiul Tîrgu-Mureş şi Fundaţia Statusul Romano-catolic din Transilvania, având ca obiect locaţiunea imobilului situat în mun. Tîrgu-Mureş, str. Mihai Viteazul nr.15, jud. Mureş, conform Anexei nr.1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Art.2. Se împuterniceşte primarul mun. Tîrgu-Mureş dr. Dorin Florea să semneze contractul de închiriere conform art. 1. Art.3. Se aprobă alocarea sumei de 1.500.000 de lei, din rezerva bugetară, pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere şi renovare de urgenţă la imobilul din municipiul Tîrgu-Mureş str. Mihai Viteazul, nr. 15, jud. Mureş cu aplicabilitate, după încheierea contractului de la art.1. Art.4. Se ia act de Adresa nr. 5 din 09.01.2014, înregistrată la mun. Tîrgu-Mureş sub nr.1040/09.01.2014 a Fundaţiei Statusul Romano-catolic din Transilvania şi se propune înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, cu sediul în municipiul Tîrgu-Mureş, str. Mihai Viteazul nr.15, în structura reţelei de învăţământ preuniversitar de stat, cu profil teologic romano-catolic, în condiţiile legii”, va intra în vigoare dacă nu va fi notificată de Instituţia Prefectului.
Votul a fost pe placul primarului care a spus:
„Avem toată voinţa ca în negocierile cu biserica ca această unitate de învăţământ să rămână în continuare o emblemă a oraşului, aşa cum a fost. Din acest punct de vedere nu are rost să se mai întreţină psihoze sau tot felul de discursuri fără rost. Este un program pe termen lung, vă rog doamna directoare să nu întreţineţi doamna directoare şi corpul profesoral de acolo să nu întreţineţi isteria unor mediocrităţi care unii vin, unii pleacă la alte licee, întreţinând o non-problemă”.
Interesant este de lămurit dacă banii care vor fi utilizaţi pentru colegiu sunt investiţie sau nu. În hotărâre apare cu titlul de renovare şi întreţinere în timp ce în hotărârea de rectificare bugetară cu titlul de „Întocmire studiu de fezabilitate, proiectare și lucrări de extindere–reabilitare la Colegiul Naţional Unirea”.
La final, fără efecte
La sfârşitul şedinţei de consiliu i s-a dat cuvântul directorului Colegiului Naţional „Unirea”, Teodora Boar, care ne-a cam arătat că tot ce s-a discutat până acum a fost fără să îi întrebe cineva de sănătate, nu de alta, dar sunt primii interesaţi să ştie unde încep cursurile la toamnă. deoarece nu prea este loc pentru a găzdui două licee. Unirea are în prezent 1.200 de elevi la secţiile română şi maghiară.
„Dorim ca tot ceea ce se întreprinde de acum încolo la cunoştinţa noastră, ca noi să ştim ce se discută şi ce se hotărăşte pentru că, deşi numele acestei şcoli nu este pomenit în acest material nici în calitate de beneficiar, este doar o adresă care este pomenită acolo şi la care deocamdată noi funcţionăm, este pentru noi modalitatea de a vă spune că, dacă să zicem, în timp se găseşte soluţia pentru a se investi, construcţii şi în acea clădire B de care se tot discută în contract, nu o să avem suficient spaţiu. Acest contract dorim să aibă clauze clare, care să fie şi în avantajul nostru, al acestei şcoli, da înţelegem multe nevoi, dorim să participăm la o masă a discuţiilor unde să fim reprezentanţi corect”, a arătat directorul. Acum dacă va conta într-adevăr spusele sale rămâne de văzut.
În contrapartidă, viceprimarul…
Peti András a dat asigurări că:
„Vom face tot ceea ce ţine de noi pentru a asigura condiţii excelente, remarcabile ca infrastructură acestui proces educaţional şi eu sunt convins că, dacă fiecare parte îşi canalizează eforturile în direcţia în care are posibilitatea să influenţeze, eu sunt convins că Tîrgu-Mureşul de mâine va arăta mult mai frumos, mult mai bine, mult mai liniştit, mult mai sigur, iar elevii noştri eminenţi nu vor părăsi ţara. Haideţi să conlucrăm în acest spirit”, iar la două zile înfiinţarea liceului teologic, dimpreună cu inscripţionările bilingve şi altele, au fost anunţate ca mari victorii ale UDMR.
Intervenţii au mai avut social-democraţii Cristina Someşan care a acuzat trocul politic şi Olimpiu Sabău Pop care a fost indignat de încălcarea procedurii legate de proiectul de hotărâre. De asemenea, fostul consilier Ionela Ciotlăuş a ridicat semne de întrebare asupra capacităţii Executivului de a-şi respecta obligaţiile contractuale asumate prin contractul ce va fi semnat.
Legat de contract ar fi de menţionat că acesta se încheie pe 20 de ani, că în acesta nu se menţionează nicăieri că acolo va funcţiona Colegiul Unirea, că Primăria va achita 15 % din chirie, iar restul va fi utilizat pentru cheltuielile generate de viitoarele cereri de finanţare pe care Statusul vrea să le depună pentru a atrage fonduri europene pentru această clădire.
Schimb la schimb?
Tarifele pentru serviciile de salubritate au fost majorate cu doar 10%, aleşii amintindu-şi că este an electoral. Dacă Salubriserv va reuşi să opereze serviciul de salubrizare la aceste tarife vom afla probabil după alegerile prezidenţiale.
La fel de rapid a trecut şi proiectul privind achiziţionarea terenului şi halei fostei Fabrici de Cărămidă. Dacă la ultima şedinţă, proiectul a fost respins cu ajutorul voturilor UDMR, de data aceasta, ciudat, a revenit pe Ordinea de zi şi a trecut. Poate a fost schimb la schimb.
Doar Ionela Ciotlăuş a mai intervenit şi a susţinut că este doar o afacere imobiliară. „Până când groapa de deşeuri nouă de la Sânpaul va fi pusă în funcţiune să depozităm pe mai departe acolo unde le depozităm din 2009, chiar dacă depozitul este neconform. Deci la terenul din Cristeşti care este proprietatea Primăriei şi acel teren, dacă dorim să dorim depozitul de deşeuri putem să îl amenajăm fără să cheltuim alte sute de mii de euro pentru achiziţionarea unui teren în cartierul Mureşeni, în care să aducem depozitul de deşeuri”, a completat aceasta.
Cert este că se cumpără imobilele la un preţ care se va negocia, vânzătorul a cerut 550.000 de euro, evaluatorul Primăriei l-a cotat la aproape 400.000 de euro.
Ce a fost inserat nou este o adresă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) care a reconfirmat că se pot depozita acolo deşeuri menajere pe o durată de cel mult un an – diferit de ceea ce ni s-a precizat nouă acum o lună, cu avizul de la Direcţia de Sănătate Publică şi cu acordul de la Mediu. APM a mai precizat că depozitarea se va face în baloturi. De ce a rămas însă proiectul de hotărâre pentru depozit de deşeuri inerte nu prea înţelegem. În rest datele din proiect au rămas ca la ultima şedinţă când l-am prezentat pe larg în săptămânalul Punctul.
Demisionari, fără sprijin politic
Demisionarii din PNL, preşedintele liberalilor târgumureşeni Ionela Ciotlăuş şi vicepreşedintele aceleiaşi organizaţii Sebastian Pui au rămas şi fără mandatul de consilier local, după ce le-a fost retras sprijinul politic. La 24 de ore de la demisia lor, PNL Mureş, prin preşedintele Ciprian Dobre, a solicitat CL Tîrgu-Mureş să ia act de încetarea de drept a mandatelor celor doi în temeiul Legii nr. 393 din 2004 privind Statutul aleşilor locali. Potrivit art. 9 pierderea calităţii de membru al partidului pe lista căruia a fost ales, prin demisie, atrage automat şi încetarea de drept a mandatului.
Cei doi şi-au luat rămas bun de la colegi, Executiv şi l-au acuzat pe fostul lor lider de trădare. „Astăzi încetează în acest mandat ca urmare a voinţei domnului preşedinte Dobre care şi-a subordonat interesele domnului primar. (…) Vreau să le mulţumesc cetăţenilor Tîrgu-Mureşului care m-au sprijinit într-un proiect politic, care au crezut într-un proiect politic pe care domnul preşedinte Dobre şi Partidul Naţional Liberal le-a trădat”, a spus Ciotlăuş.
Sebastian Pui a continuat: „Le mulţumesc tuturor din Executiv, cetăţenilor şi domnului Ciprian Dobre pentru retragerea sprijinului politic”.
Dilema persoanelor ce vor intra în CL va fi soluţionată probabil în următoarele şedinţe. Potrivit listei de supleanţi şi faptului că PNL şi PSD au candidat pe aceeaşi listă sub sigla Uniunii Social-Liberale, în CL ar trebui să intre un liberal şi un social-democrat. Rămâne însă de văzut cum vor negocia – dacă vor negocia – Ciprian Dobre, respectiv Vasile Gliga, liderul mureşean al PSD.
Ligia VORO
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.