La ora actuală, riscul de a se închide Colegiul Național „Unirea” este foarte mare! Contractul de închiriere, semnat între Primăria Tîrgu Mureș și Statusul Romano – Catolic prevede ca în cazul în care liceul nu se înființează, sau se desființează în perioada derulării contractului de închiriere, chiriașii vor ajunge pe drumuri. Cu alte cuvinte, nu numai Liceul Romano – Catolic nu va mai funcționa în clădirea de pe Strada Mihai Viteazul, numărul 17, ci și Colegiul „Național Unirea”, conform informațiilor transmise de Agenţia ungară de Presă MTI.
Punctual
Sfârșitul lunii august, marcat de seria protestelor organizate de grupul Civic pentru Școala Catolică, a adus în centrul atenției situația cronică deja, a Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș. Controlul judiciar pentru fostul director Tamási Zsolt fiind din nou prelungit, aflăm că pe pagina de socializare se pregătesc noi proteste pentru săptămâna ce abia a început.
Comitetul de părinți al Liceului a lansat o proclamație în care solicită autorităților competente soluționarea situației juridice a Liceului Teologic, demiterea vinovaților și asigurarea condițiilor de studiu conform Constituției pentru copiii lor în școala unde vor să învețe. „Ne-am săturat de pasarea responsabilității, de denaturare, de nelegiuiri. (…) Ne-am săturat să fim amăgiți, tratați cu indiferență sau luați de proști. Ne-am săturat că în România Constituția există doar pe hârtie, ce se cere respectată doar atunci când e vorba de îndatoririle contribuabilului. Ne-am săturat de acest joc”, se arată în document.
Proclamația împreună cu 3.500 de semnături ale părinților care solicită înscrierea copiilor în clasele pregătitoare, a V-a sau a IX-a, au fost depuse la nunciusul papal și la Ministrul Educației pe 30 august, așa cum li s-a propus. În așteptarea răspunsului, protestele și înscrierile pe listele susținătorilor liceului au continuat.
Ministrul Educației a promis
Zsigmond Imola, purtătorul de cuvânt al Grupului Civic pentru Liceul Romano-Catolic a explicat, că ministrul Educației le-a promis că din septembrie pot înființa clasa pregătitoare, clasa a V-a și cele trei clase a IX-a în cadrul Liceului Romano-Catolic. Condiția fiind numărul legal de solicitanți pentru alcătuirea claselor. În cortul instalat în Parcul Municipal de Zilele Vâltorii Mureșene, 30 de copii s-au înscris în clasa pregătitoare, câte 18-20-18 în clasele a IX-a de liceu, imediat ce s-a aflat de această posibilitate, înscrierile fiind continuate și în 29 august.
Avocatul Poporului a fost înștiințat
O prezentare succintă a drepturilor și libertăților încălcate a fost depusă la Avocatul Poporului de la Biroul Teritorial Tîrgu Mureș. Inițiativa depunerii listei a venit ca urmare a deciziei nr. 70 din 27 februarie anul curent, a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, prin care se interzice înscrierea pentru anul școlar 2017 – 2018 în clasele pregătitoare, a V-a și a IX-a în Liceul Romano – Catolic. Asta în primul rând, dar și pentru a – i aduce la cunoștință avocatului poporului ilegalitățile comise împotriva copiilor și a școlii. Astfel, spun ei, Inspectoratul Școlar Județean Mureș a încălcat drepturile părinților și ale minorilor prevăzute în Constituția României.
Liceul Teologic Romano-Catolic a atacat Inspectoratul Școlar Județean în contencios administrativ în 3 aprilie 2017, cerând anularea vestitului act administrativ 70. Judecat pe fond, din amânare în amânare, sentința pronunțată în 16 august a dat câștig de cauză Liceului Teologic. Completul „Anulează hotărârea nr. 70 din 27.02.2017 emisă de pârât. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul se va depune la Tribunalul Mureş. Pusă la dispoziţia părţilor, azi, 16.08.2017”, aflăm de pe portal.just.ro
Dușul rece de la București
Vestea primită de la Miguel Maury Buendía, ambasadorul Vaticanului la București, despre înființarea unor clase de început de ciclu de învățământ, la Liceul Romano-Catolic, a fost urmată de un duș rece. Premierul Mihai Tudose a refuzat să primească lista cu numele celor 114 elevi, referându-se la o hotărâre judecătorească definitivă din 2 august 2017, ce suspendă decizia ISJ emisă în 2015. Potrivit acestei hotărâri clasele transferate din Liceul Bolyai și din Colegiul Național Unirea ar trebui să fie relocate la școlile de unde au fost preluate. Directorul interimar al Liceului Romano – Catolic, Székely Szilárd a declarat pentru MTI după discuția avută cu inspectorul școlar general Ioan Macarie, că acesta nu așteaptă decât publicarea oficială a hotărârii judecătorești pentru a declara dizolvarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Hotărârea judecătorească se referă la suspendarea deciziei Inspectoratului Școlar, nu și la pierderea valabilității acesteia, a mai spus directorul la terminarea mandatului său, zilele trecute.
Părinții refuză categoric strămutarea la „Unirea”
Președinta comitetului de părinți, Csíky Csengele a afirmat într-un interviu că ei refuză categoric relocarea copiilor lor la Colegiul Unirea, iar trecerea liceului în întregime ca filială a liceului Bolyai a fost propusă deja. Senatorul de Mureș Novák Zoltán (UDMR), participant la protest ca persoană fizică, a promis că în cazul în care nu se va ajunge la consens cu ministrul Educației, pe lângă alte măsuri, va folosi și interpelarea în Parlament.
Ce spune UDMR Mureș
„În decursul lunilor trecute, UDMR s-a folosit de toate posibilitățile administrative pentru soluționarea împăciuitoare a situației școlii. Ministrul Educației al Guvernului Român și reprezentantul său la nivel județean, prefectul acționează contradictoriu și emit declarații ce se lovesc cap în cap, derutând elevii, părinții, profesorii și reprezentanții Bisericii!”, se arată în comunicatul UDMR Mureș. Ca exemplu se amintește promisiunea făcută de prefectul județului cu ocazia vizitei nunciusului papal, cum că Liceul Teologic Romano – Catolic ar putea funcționa în continuare ca filială a Liceului Bolyai Farkas. La propunerea fracțiunii UDMR toți consilierii au agreat ideea, însă ministrul Educației n-o acceptă, ca până la urmă până și Prefectura să – i găsească probleme juridice. „Este evident că acest caz nu este unul juridic, birocratic, ci mai degrabă de sorginte politică”, se mai arată în comunicat.
Vicepreședintele executiv din UDMR explică
Magyari Tivadar, vicepreședintele executiv, responsabil cu educația din UDMR este de părere că „materialele de presă nu explică exact ce s-a întâmplat, ce se petrece. Acesta e motivul pentru care situația este complicată, iar discuțiile despre ea o fac și mai complicată. Într-un interviu dat pentru portalul maszol, acesta explică: „înființarea unei școli, fie ea și confesională, în România se face pe baza unei hotărâri de Consiliu local. Textul hotărârii trebuie să fie explicit, ferm, nu se face doar referire sau propunere de înființare. La Tîrgu Mureș asta s-a întâmplat: în urma unui șir de decizii, pași fără o bază legală au pus în funcțiune o școală, care n-a avut decizia de înființare. În fiecare dimineața la opt s-a sunat de intrare, a decurs totul normal la școală, dar după ce s-a aflat că tocmai baza lipsește de la această școală, ministerul nu va mai face școlarizare pentru alte clase noi”, a fost de părere Magyari.
Ce se va întâmpla în continuare?
Două variante ar fi: ori se vor duce clasele existente până la absolvire, respectiv clasele a IV-a , a VIII-a și a XII-a (există semne în acest sens, pentru că școala existentă de facto a fost finanțată), ori clasele acestea din clădirile retrocedate bisericilor vor fi considerate filiale ale altei școli, crede vicepreședintele executiv. Consiliul Local a ales această variantă, catalogând Liceul Catolic, filială a Liceului Bolyai în rețeaua școlară.
Cum se poate înființa o școală catolică?
O școală de stat, catolică, cu personalitate juridică la Tîrgu Mureș se poate înființa în urma unei hotărâri ferme ai Consiliului Local, la inițiativa UDMR, desigur, a explicat vicepreședintele adăugând că „este inadmisibil ca Ministerul Educației să constate de mai bine de un an situația școlii și să nu caute rezolvarea. Doar atunci s-a ocupat de caz când a fost deranjat de părinți sau de politicienii noștri”, a mai adăugat Magyari.
Contractele de închiriere
Primul contract de închiriere semnat în 2008 între municipalitate și Statusul Romano – Catolic prevedea reinvestirea a 85% din plata chiriei pentru imobil, ulterior acesta a fost anulat. Noul contract de închiriere a fost anulat în 2012 din cauza neplății chiriei. Potrivit acestui contract jumătate din suma chiriilor ar fi fost folosită de Statusul Romano-Catolic, iar jumătate depusă în alt cont ar fi așteptat accesarea unor fonduri europene. În aceste condiții Statusul Romano – Catolic nu ar fi obligat să investească în reabilitarea clădirilor. „Numai că un bun gospodar investește, și nu doar în corpul B, dar și în corpul A”, a explicat fostul director al liceului Tamási Zsolt.
Au urmat alte tratative, situația fiind folosită de Statusul Romano-Catolic pentru a pune printre condiții pentru reluarea contractului de închiriere, înființarea școlii confesionale. Ultimul contract în vigoare a fost semnat în 2014. „Cele două părți semnatare (primăria și Statusul) au recunoscut că există o convenție care are o valoare juridică și că această convenție va fi respectată”, a afirmat prefectul Lucian Goga, anul trecut în iulie.
Colegiul Național Unirea, în pericol?
Ultimul contract de închiriere încheiat între Statusul Romano-Catolic și Primăria Tîrgu Mureș, în 2014 stipulează cum vor fi împărțite clădirile, proprietatea Bisericii Catolice, în perioada 2014 – 2019. Clădirea mare, corpul A este dat în chirie Colegiului Național „Unirea”, două clase din corpul B de la etajul doi sunt date în folosință tot colegiului Unirea, iar corpul B și C rămân în folosința Liceului Romano-Catolic, cu condiția ca să se termine mansardarea corpului A.
Mansardarea însă e blocată din cauza cercetărilor DNA
„Dacă până-n 2040 nu se va face nimic, nicio clasă nu va fi mișcată”, explica într-o ședință cu părinții Colegiului Național „Unirea”, Claudiu Maior consilierul personal al primarului Dorin Florea. În contract, se mai află un aliniat cu o clauză care stipulează următoarele: „Dacă Liceul Teologic Romano-Catolic nu se va înființa sau în perioada derulării contractului de închiriere liceul se va desființa, contractul își pierde valabilitatea”. Cu alte cuvinte și Colegiul Unirea va trebui să-și caute gazdă nouă.
Rezilierea contractului taie utilitățile
Directorul Statusului Romano – Catolic, Holló László a precizat pentru foter.ro: „Contractul de închiriere poate rămâne valabil în mod tacit chiar și după ce Liceul Romano – Catolic ar fi desființat, dar dacă biserica anunță că a reziliat contractul de închiriere, orașul nu ar mai putea plăti utilitățile pe cale legală către furnizori, astfel că, în scurt timp clădirile școlii ar rămâne fără electricitate și fără apă. „E foarte neplăcut că trebuie să ne și gândim la așa ceva, dar dacă liceul va fi desființat înseamnă că, nu s-a respectat clauza”, a formulat directorul.
Ce zice generalul Macarie?
Al treilea inspector școlar general, după arestarea la domiciliu a generalului Ștefan Someșan, prof. Macarie Ioan dezminte știrea că la „Unirea” nu s-ar mai face înscrieri și că școala va fi mutată într-o altă locație. Dezminte și zvonul că el nu ar mai fi inspector școlar general, apărut recent în presa online, explicând că el nu are contract de management așa cum au inspectorii generali și adjuncți în 13 județe din țară, care au fost demiși de ministrul Educației. „Eu am fost delegat în martie până la organizarea unor concursuri pentru ocuparea postului, iar din 28 august am fost numit în funcție prin ordin ministerial”, a declarat Macarie în exclusivitate pentru Punctul.ro.
Întrebat ce transmite părinților, elevilor la început de noul an școlar, dincolo de urările de bine, acesta a spus: „fac apel către părinți, să se gândească serios la copiii lor, spun sincer și deschis, și eu am copil, să nu amăgim copiii, școlile funcționează într-un spațiu retrocedat, trebuie să respectăm contractul semnat de părți. În acest moment nu am o soluție. Nu depinde de mine, am în spate un consiliu de administrație toate deciziile se iau în fața consiliului de administrație. Părinții trebuie să înțeleagă că vrem să facem totul legal”, a spus generalul. În concluzie a subliniat: niciun copil nu va rămâne pe din afară. Nici vorbă să fie mutați elevii de la Unirea, unde se mai fac înscrieri.
Erika MÃRGINEAN