”Colţul de rai” din Curbura Carpaţilor va deveni mai accesibil pentru mureşeni
”Colţul de rai” din Curbura Carpaţilor va deveni mai accesibil pentru mureşeni

”Colţul de rai” din Curbura Carpaţilor va deveni mai accesibil pentru mureşeni


Azi, miercuri, 6 februarie, pe podul peste râul Olt din comuna Augustin, la graniţa judeţelor Braşov şi Covasna, a avut loc evenimentul de semnare a două noi contracte de finanţare pentru modernizarea traseului interjudeţean Braşov-Covasna, care uneşte DN13 cu DN 12, prin Măieruş-Braşov, ocolind munţii de la Baraolt şi Bodoc, cu revenire la cursul superior al Oltului, în comuna Malnaş. Este vorba despre finanţarea reabilitării unor porţiuni din DJ 131, apoi DJ 131B, precum şi DJ 122, pe traseul DN 13-Măieruş-Apaţa-Ormeniş-Augustin-limita judeţe-Baraolt-Biborţeni-Malnaş-DN 12.

Proiectele semnate au denumirile „Modernizare drum interjudeţean Covasna – Braşov, care face legătura între drumul naţional DN 12 şi drumul naţional DN 13 – format din DJ 131 KM 0+000 – 7+856 şi DJ 131 B 0+000 – 12+978”, pentru partea braşoveană, precum şi „Reabilitare drum judeţean interjud Covasna-Braşov”, de la DN 12 la DN 13, prin Malnaş Băi, Baraolt, Augustin şi Măieruş – tronson Covasna, de la DN 12 prin Malnaş Băi, Baraolt, până la limită judeţ Augustin şi Măieruş”. Proiectele au fost semnate de preşedinţii celor două Consilii Judeţene, pentru Covasna de domnul Sandor Tamas şi pentru Braşov de domnul Adrian Ioan Veştea, împreună cu Simion Creţu, director general ADR Centru, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice din localităţile de pe traseul acestor drumuri. Finanţarea modernizării acestor drumuri, în valoare totală cumulată de peste 190 milioane lei, este asigurată de Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – care vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, respectiv Prioritatea de investiţii 6.1 – „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T”, la care se adaugă contribuţia beneficiarilor, judeţele Braşov şi Covasna.

Drumurile judeţene reabilitate în aceste proiecte, prin corelarea intereselor de dezvoltare ale judeţelor Covasna şi Braşov, asigură o conectivitate mai bună a zonei cunoscută sub numele de Valea Zălanului, aflată la sud de Munţii Baraolt, cu principalele artere rutiere din sud-estul Transilvaniei, respectiv DN 12 – care porneşte din Braşov şi traversează municipiile reşedinţă de judeţ Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, până în nordul Regiunii Centru, la Gheorgheni şi Topliţa – dar şi DN 13 – care uneşte municipiile Braşov şi Târgu Mureş, prin Rupea şi Sighişoara.

Despre Valea Zălanului…

… se spune că este un adevărat „colţ de rai”, mai ales după ce, în urmă cu două decenii, a fost descoperită şi de atunci intens promovată de către Charles, Prinţ de Wales şi moştenitorul Coroanei britanice. Despre Valea Zălanului se mai spune că este locul de „la capăt de asfalt”, unde locuitorii îşi duc viaţa simplu, în case mici, pictate în albastru şi păstrate din generaţie în generaţie, locul „unde ajungi doar trecând prin ţinutul pădurilor”. Pentru a valorifica mai bine această zonă şi pentru a creşte mobilitatea într-un areal tot mai căutat de turiştii români şi străini, Consiliile Judeţene din Covasna şi Braşov au pregătit cele două iniţiative, care vor asigura modernizarea unui drum care închide, pe la nord-vest, marea buclă a râului Olt. Proiectele sunt pregătite de aşa manieră încât să răspundă prevederilor acordului de colaborare semnat în urmă cu un an (7 februarie 2017) între cele două Consilii judeţene. Aceste cereri de finanţare, alături de proiectele depuse de judeţele Covasna şi Harghita, pe baza unui acord de cooperare similar, fac parte din strategia regională de dezvoltare, care urmăreşte reabilitarea infrastructurii rutiere în sud-estul Regiunii Centru. Concret, prin proiectele depuse de judeţele Braşov, Covasna şi Harghita se va moderniza o legătură rutieră importantă între DN 12 şi DN 13, dar şi dinspre acestea către zona Sovata-Praid, prin localităţile Vârghiş, Ocland, Sânpaul, Feliceni şi Odorheiu Secuiesc. Astfel, se va îmbunătăţi mobilitatea bunurilor, serviciilor şi persoanelor, cu conexiuni către cele mai importante trasee rutiere, către căile ferate de mare viteză, dar şi către aeroporturile existente, sau în curs de dezvoltare, într-un areal foarte întins, unde locuiesc peste o treime din cetăţenii Regiunii Centru.

Documentaţia tehnico-economică, devizul general şi indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de reabilitare a drumurilor DJ 122, 122B şi DJ 131, de la Malnaş (DN 12) prin Biborţeni-Baraolt şi apoi până la limita cu judeţul Braşov indică faptul că valoarea totală a investiţiei este de aproape 88 milioane lei, respectiv circa 19,5 milioane euro, din care aproape 18,5 milioane euro sunt sume nerambursabile, restul fiind reprezentat de contribuţia beneficiarului, Consiliul Judeţean Covasna. Investiţiile pe traseul de peste 33 km al acestor drumuri sunt programate să se finalizeze până la sfârşitul anului 2021.

ADR Centru