CNSLR Frăţia a comemorat săptămâna trecută reprimarea grevei muncitorilor de la Atelierele Griviţa din 1933, arătând că declanşarea acelui conflict a avut aceleaşi cauze ca şi situaţia actuală din România.
Călin Orlando Cociş, liderul CNSLR Frăţia Mureş, a arătat că guvernanţii actuali cunosc foarte bine istoria şi trag foarte multe învăţăminte şi că ,,aplică unele metode care au fost aplicate în 1933, sperăm ca de data aceasta să lipsească armele”. Liderul sindical a subliniat că există asemănări cu acea perioadă, în sensul că România avea un grad de îndatorare foarte mare şi trebuia să plătească datoriile către băncile străine, cu dobânzi foarte mari şi că ,,pentru a putea fi plătite aceste datorii trebuia sacrificat poporul”. ,,S-au făcut şi la acea vreme diminuări de drepturi salariale, tăieri de 10% din salariu, anularea unor sporuri – sporuri de chirie, sporuri de acord… deci ceea ce se întâmplă şi acum. Noi împrumutăm de la FMI, BM, BERD, luăm bani de la toată lumea, bănci private, populaţia este îndatorată, avem 4.750 de euro per capita datorie, dar la veniturile pe care le ştiţi şi dumneavoastră. Deci istoria se repetă, se demonstrează faptul că există o ciclicitate în tot ce se întâmplă şi că întotdeauna cei care sunt sacrificaţi sunt cetăţenii simpli, oamenii care îşi câştigă existenţa prin muncă – şi niciodată aceste curbe de sacrificiu nu sunt suportate de clasa politică şi nici de camarila acesteia”, a accentuat sindicalistul.
Acesta a avertizat că dacă această curbă de sacrificiu va fi largă şi va dura foarte mult, populaţia nu va mai putea suporta. Pe parcursul comemorării, care a durat în jur de 30 de minute, participanţii au păstrat un moment de reculegere. ,,Am ţinut să marcăm acest moment pentru că este firesc să evocăm aceste evenimente, să nu le lăsăm să treacă pe lângă noi. Chiar dacă în acest an nu este un jubileu de atunci, sunt multe asemănări între ce s-a întâmplat în 1933 şi ce se întâmplă acum”, a declarat Cociș.
Cristina Vancea