Comemorarea Istoricului și Cărturarului Vasile Netea, la Deda

Comemorarea Istoricului și Cărturarului Vasile Netea, la Deda

 

 

Primăria și Consiliul Local Deda, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Protopopiatul Ortodox Român, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin, Fundația Culturală „Vasile Netea”,  Despărțământul Central Județean Mureș al Astrei și Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda organizează marți, 6 martie, la Deda,  evenimentul denumit Comemorarea Istoricului și Cărturarului Vasile Netea, cu prilejul împlinirii a 29 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Evenimentul va debuta la ora 10,30 cu slujba parastasului săvârșită de un sobor de preoți, depunere de coroane și jerbe de flori la mormântul cărturarului.

La sediul Primăriei Deda, începând cu ora 11,00 va avea loc Simpozionul Național ,,Vasile Netea-istoric al unității naționale a românilor”.

„Activitatea cultural comemorativă de la Deda, ce va avea loc în ziua de 06 martie, când se împlinesc 29 de ani de la trecerea în eternitate a ilustrului cărturar Vasile Netea, se înscrie în seria de evenimente prin care comunitatea îi cinstește pe iluștri săi înaintași. În cadrul acestui eveniment se va desfășura  și simpozionul științific ,,Vasile Netea-istoric al unității naționale a românilor”, întrucât Vasile Netea este unul dintre marii istorici români care reflectă prin scrisul său atât ideea de unitate națională a românilor, cât și momentul realizării unității naționale de la 1 decembrie 1918. Evenimentul face parte din programul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri. De asemenea, vor fi prezentate câteva noi apariții editoriale. Vor participa oficialități locale și județene, precum și oameni de cultură care vor susține expuneri despre vasta personalitate și opera lui Vasile Netea, în contextul ideii de unitate națională. Deda, acel loc minunat de la poalele Călimanilor și de pe malul drept al Mureșului, cultivă permanent floarea recunoștinței pentru a-i cinsti pe înaintași, pe toți aceia care în trecutul istoric al localității, prin faptele lor memorabile au făcut permanent cinste locurilor natale”, a afirmat dr. Florin Bengean, coordonator.

 

Imola Grama