Comisia Europeană propune o nouă reformă a programei școlare pentru România și Bulgaria
Comisia Europeană propune o nouă reformă a programei școlare pentru România și Bulgaria

Comisia Europeană propune o nouă reformă a programei școlare pentru România și Bulgaria

Asta înseamnă simplificarea celor mai stufoase capitole, pentru a face loc recapitulării constante a lecțiilor, dar și pentru conexiunile dintre materii. Experții vor culege periodic părerile profesorilor și elevilor.

Uniunea Europeană a cerut țării noastre evaluarea performanței cadrelor didactice și limitarea procentului de copii care se încadrează la mediocritate.

În domeniul educației, România și Bulgaria sunt luate la pachet de Comisia Europeană, pentru că ambele s-au dovedit incapabile să repare singure neajunsurile sistemelor publice.

Problemele sunt în oglindă pe toate etapele de studiu, începând cu programa greoaie, în care chimia, fizica și biologia sunt studiate separat, ignorând legăturile uriașe între ele.

Unul dintre motivele care trag în jos educația în gimnaziu este lipsa unor ore-tampon de recuperare pentru copiii care nu au înțeles lecția. Iată cât de simplu este sistemul japonez, cu același ritm pentru fiecare capitol. Profesorul planifică predarea, adică își acomodează copiii cu ce urmează să afle. Face lecția, corelând cât mai mult cu universul imediat al școlarilor: natură, casă, familie. În ora următoare, verifică ce au înțeles și ce nu au prins. Ultimul pas este acoperirea golurilor. La noi, de regulă, se trece la o lecție nouă, altfel profesorul rămâne în urma programei.

Rezultatele simulărilor naționale

Este și cazul rezultatelor de la simulările naționale, care ar trebui prezentate detaliat copiilor, indicând răspunsurile greșite și capitolele de aprofundat. De multe ori, candidații află doar nota.

În ceea ce privește educația digitală a elevilor, citirea și matematică, reprezentanții Comisiei Europene au trasat deja României ținte concrete: peste 5 ani, cel mult 15% dintre elevi să fie la nivel mediocru, iar cel puțin 60% să fie la nivel mediu de performanță. De asemenea, se dorește creșterea ratei de cuprindere a copiilor mici în creșe și grădinițe, ceea ce în Bulgaria se întâmplă deja.

Profesorii, spun experții OECD, ar trebui să treacă periodic prin cursuri de calificare, urmate de o evaluare.

Sursa: Pro TV