Comisia Internaţională a Cozonacului Secuiesc (NKSz) apelează la departamentul de specialitate al Guvernului Austriac pentru înregistrarea cozonacului secuiesc (kürtőskalács) în Uniunea Europeană ca specialitate tradiţională garantată, ca urmare a refuzului cererii acesteia înaintată Ministerului Agriculturii din Ungaria – se arată în comunicatul de presă al comisiei remis agenţiei ungare de presă MTI.
Comisia a ataşat comunicatului său hotărârea din data de 21 noiembrie prin care ministerul ungar refuză cererea sa, cererea înaintată către departamentul de specialitate al Guvernului Austriac, precum şi plângerea prin care va ataca în Ungaria, în contencios hotărârea ministerului ungar al agriculturii.
Din hotărârea ministerului agriculturii reiese că memoriul înaintat de Comisia Internaţională a Cozonacului Secuiesc a fost refuzat pe baza contestaţiei depuse de cinci firme din Ungaria, pentru că NKSz a insistat, ca produsul să fie înregistrat cu reţeta originală.
Firmele care au prezentat obiecţii nu au reuşit să ajungă la comun acord cu iniţiatorul în privinţa descrierii ingredientelor cozonacului secuiesc. În descrierea produsului, NKSz a propus două reţete: cea “tradiţională” pe baza căreia, la prepararea cozonacului se poate folosi doar unt, şi cea “de târg” la care untul se poate înlocui cu margarină sau ulei, iar cozonacul poate să aibă şi diverse învelituri cu diferite gusturi.
Firmele contestatare au recomandat o singură reţetă în loc de două, care să conţină toate aceste ingrediente, iar în opinia lor nici utilizarea ouălor în prepararea cozonacului secuiesc nu ar trebui să fie obligatorie. Firmele au considerat că denumirea “de târg” este peiorativă. O altă obiecţie faţă de iniţiativa NKSz se referea la anularea obligativităţii patiserilor de a aplica pe ambalajul cozonacului secuiesc data şi ora fabricaţiei, astfel încât comercializarea acestuia să se desfăşoare doar pe durata a patru ore.
Comisia Internaţională a Cozonacului Secuiesc în comunicatul remis regretă faptul că Ministerul Agriculturii condus de Sándor Fazekas “este de partea falsificatorilor”. Comisia pomeneşte de un aşa numit “plan Fazekas” conform căreia ministerul “ar dori să paseze dreptul de înregistrare Guvernului României”. A făcut referire la faptul, că nu demult printre planurile ministrului român al agriculturii figura înregistrarea cozonacului secuiesc ca specialitate tradiţională garantată, iar politicienii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) susţineau importanţa înregistrării produsului de către Ungaria şi România.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.