Comparație economică între România și Ungaria
Comparație economică între România și Ungaria

Comparație economică între România și Ungaria

  • Profit.ro a realizat o analiză comparativa a evoluției economice din ultimii ani din Ungaria și a România.

Este Ungaria sub Orban un model pentru România? Din punct de vedere al creșterii economice în ultimul deceniu și jumătate, România s-ar uita înapoi, către o țară care s-a mișcat mai încet.

Totuși, România merge deja pe modelul Ungariei în ceea ce privește îndatorarea statului: tot mai multe datorii, la dobânzi mari, care mănâncă tot mai mult din buget.

În campania electorală înaintea alegerilor prezidențiale a fost vehiculată și ideea că Ungaria ar putea fi un model și că multe dintre pozițiile lui Viktor Orban „vor fi politică de stat și în România”.

Ungaria nu pare însă un model de urmat în ceea ce înseamnă dezvoltarea economică, chiar dacă în privința datoriilor România merge deja pe urmele țării vecine, conform analizei Profit.ro.

Datoriile

Deja pe urmele Ungariei cu datoriile Ungaria are cel mai mare cost cu dobânzile raportat la dimensiunea economiei, de 5% din PIB, nivel ce a crescut de mai bine de două ori în ultimii doi ani. România aproape că și-a dublat și ea costul cu dobânzile de la 1,2% la 2,3% din PIB între 2020 și 2024, depășind media UE de 1,9%.

Pentru comparație, cheltuiala cu dobânzile este la un nivel similar celei cu Apărarea. La 5% din PIB, cât o costă pe Ungaria, se apropie de toate cheltuielile cu bunuri și servicii. Pentru Ungaria, creșterea costului cu datoria a venit în special pe fondul creșterii dobânzilor plătite pentru finanțarea datoriei, dar și ca urmare a dobânzilor mai mari plătite. În ceea ce privește cauza dobânzilor mai mari, vom reveni mai jos cu explicații.

Mai mute amănunte din articolul din Profit.ro.