„Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ce vă poruncesc Eu”
Noul an școlar i-a întâmpinat pe copiii de clasa a V-a cu o premieră neașteptată. În locul unor manuale uzate, cu urechi de măgar sau cu pagini lipsă, în prima zi de școală elevii au găsit pe bancă doar o singură carte! Mirosind a nou, cu o groază de pagini tipărite cu litere mărunte, cu desene și poze colorate… iar pe copertă sub sigla Ministerului Educației, fiind scris „Compendiu introductiv pentru gimnaziu”.
Ca să acționăm gospodărește, ne punem în situația unui copil de 10-11 ani. A venit din vacanță, cu mintea odihnită și se uită la această carte ca… la poarta nouă.
Ce înseamnă compendiu?
Răsfoim Dicționarul Explicativ al Limbii Române și găsim: „COMPÉNDIU, compendii, s. n. Expunere rezumativă, sintetică, a unei discipline sau a unei concepții; conspect; operă, lucrare în care se face o asemenea expunere”. Nu am înțeles mare lucru, așa că deschid compendiul.
Înainte să-l răsfoiesc, să vă spun ce am auzit.
Spunea doamna inspector școlar general adjunct Ildikó Illés că, săptămâna trecută, joi au sosit la depozit 4 tone de cărți din astea, pe care le-au distribuit în două zile, înainte de 11 septembrie, prima zi din noul an școlar, pe la toți copiii de clasa a V-a. Și la secția maghiară, același compendiu, în limba română. Bineînțeles că nu e niciun cuvânt în limba maghiară în tot compendiul ăsta. Oare copiii ăia ce o fi înțeles?
Am mai citit undeva că domnul ministru al Educației a explicat ziariștilor că 177.000 exemplare au fost tipărite cu 4 lei bucata și trimise prin poștă în țară, transportul costând 14 bani pe exemplar. Ieftin, nu-i așa?
Ghid realizat în termen record
„Sper ca în opt săptămâni să avem soluționată situația manualelor de clasa a V-a”, a mai spus ministrul Pop, mulțumind „personal, colectivului de la Institutul de Științe ale Educației care a reușit să facă într-un termen record acest compendiu”. A urmat apoi domnul director al Institutului cu nume complicat, să confirme că au realizat acest ghid (asta parcă e mai pe înțelesul copiilor) în aproximativ o lună și jumătate. „A fost o misiune aproape imposibilă, din cauza timpului scurt. Să nu vă aşteptaţi să găsiţi un manual plin de text, cu conţinuturi. Partea de cunoaştere a fost cât se poate de mult sintetizată şi redusă, dar avem multe exemple de activităţi de învăţare la clasă sau acasă. Această resursă nu este pentru profesori pentru că au spus deja că nu îşi doresc așa ceva, ei sunt liberi să îşi aleagă ce sursă de învăţare doresc. Este resursă pentru copii. Sper ca ei să o folosească zilnic”, a spus domnul director Ciprian Fartuşnic la un post de televiziune.
Va să zică ghidul ăsta e pentru copii! Așa deci!
Ia să vedem! În pagina 2 suntem asigurați că această lucrare a fost realizată „în conformitate cu programa școlară aprobată prin OM nr. 3393/28.02.2017”. Mai e și un număr de „telefon de asistență pentru copii”. Fără prefix, îl transcriu aici, cine știe cui i-ar putea fi de folos, mai ales după parcurgerea acestui compendiu: 116.111.
Nu-i de joacă
Volumul are 297 de pagini și la sfârșit încă 4 pagini pentru notițe.
Deși mă așteptam să găsesc poza conducătorului iubit, în pagina 3 avem doar patru strofe din imnul României și din nou de o pagină goală. Pentru efect, cred. Studiind cuprinsul, putem afla domeniile tratate în compendiu.
Fiecare domeniu începe cu câte o pagină cu desene viu colorate, foarte sugestive: ba doi copii extrem de fericiți, ba unul plictisit din cale afară.
Mesaj călduros
După cuprins găsim un mesaj călduros, ce începe cu „Dragi elevi”… și se încheie cu „Mult succes!”. De parcă ar fi fost aruncat cu furca din căruță. Poate că acesta ar fi primul test de înțelegerea unui text la prima vedere. Poate că domnii de la Minister au compus acest mesaj imediat după aterizarea pe pământ românesc. Cine știe în ce zonă din Anglia și-au petrecut concediul? Că nu s-au dezobișnuit încă de „interests of reading!” Ascultați un pic: „activitățile sunt propuse pentru dezvoltarea competențelor de comunicare și interesele de lectură!”.
Și încă nu e gata.
În același stil britanic ne asigură domnii că: „În egală măsură, veți avea ocazia de a aprecia elemente definitorii ale contextului local, patrimoniului național și universal!”… E limpede, ce mai!
Oare tot din acest compendiu și-au dezvoltat domnii de la minister competențele de exprimare în limba română?
Eu cred că au copiat după un text în limba engleză și nu au reușit în mare grabă să traducă exact termenii. Altfel, nu-mi explic de ce au scris „Engleză L1 și L2”, apoi la „Franceză L 1”. Acest L vine de la englezescul „level”, până și un copil de clasa a IV-a știe asta!
Dar să nu lungim vorba
Poate vreți să știți ce mai e în compendiu. Dacă ne uităm în cuprins, vedem că sunt 6 capitole mari cu 2-4-6 subcapitole. Pe scurt am putea spune că sunt lecții de română, engleză, franceză și germană, pentru dezvoltarea comunicării. Matematică și biologie. Educație socială, istorie, geografie și religie. Artă plastică, educație muzicală. Educație tehnologică. Informatică și TIC. Ultimul capitol consiliere și dezvoltare personală.
Avem evaluări, activități, aplicații, corelații cu alte domenii… aproape toate bazate pe folosirea internetului! În nespusa lor generozitate domnii din Minister au atașat și linkul pentru dezvoltarea „intereselor de lectură!”(sic) Iată: http://ro.literaryframework.eu/literaryframework.html
Scrierea în baza 2
Dacă primele pagini sunt cât de cât modeste, după ce s-au încălzit autorii au uitat că ni se adresează nouă, niște copii de 10-11 ani și s-au întrecut în știință. La matematică după atâta ridicare la putere ajungem la scrierea în baza 10, în baza 2. La Biologie ne trimit în laborator. Oare câți copii au acces la un laborator, la o lupă, la un microscop, la un „ecosystem” în apropierea școlii?
Forma pământului
Găsim lecții despre drepturile copilului, alfabetul istoriei, codul lui Hammurabi, evreii. Religia tratează cultul ortodox, după care trecem la geografie, de unde aflăm că forma pământului este… geoid apoi revenim la religie: cultul penticostal de data asta. Avem și un sfat părintesc: „Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ce vă poruncesc Eu”. (Ioan, 15:14)
Ambalaj pentru brânză
Ajung la Educația tehnologică și aplicații practice. Elevul Darius are un jurnal de vacanță din care facem cunoștință cu animalele din ogradă. Apoi învățăm să confecționăm un ambalaj pentru… brânză! Știați că din acest an Informatica e obligatorie la școală? Câte o oră pe săptămână. Capitolul Informatică și TIC oferă câteva linkuri spre filmulețe pe YouTube și spre site-ul Informatica în școli.
Mai învățăm și să asamblăm un calculator… virtual. Pe un simulator. Îl găsiți tot pe net, pe adresa word-it.ro. Cel mai interesant totuși este partea referitoare la sisteme de operare, la elemente de interfață, organizarea datelor pe suport extern, operații cu fișiere și directoare.
TIC…TIC
Am auzit când domnul general Macarie a explicat ce înseamnă TIC. „Tehnologia Informației și a Comunicării”. Voi știați?
Sunt multe lucruri ce mai avem de învățat, de aceea compendiul ne dă indicații și consiliere pentru dezvoltare personală și cum să depășim stresul dacă ne-ar fi afectat parcurgerea acestui compendiu.
Lăsându-l pe elevul de clasa a V-a să răsfoiască mai departe, redau cuvintele inspectorului școlar general prof. Ioan Macarie despre compendiu. „Foarte interesant, l-am găsit la mine pe birou, apoi mi l-a cerut cineva. Am apucat să-l răsfoiesc doar. E frumos colorat. Sper să fie de scurtă durată. În primele opt săptămâni sper să fie ok. Acum depinde și de domnii profesori, de atitudinea pro-copii. Sunt convins că toți au în vedere interesele copiilor”, a declarat generalul.
Erika MÃRGINEAN