Transilvania Cubing Open 2019 este un concurs oficial de rezolvare a cubului Rubik, înscris în calendarul internaţional al competiţiilor de profil. Iată poveştile pasionaţilor de enigme.
Este prima competiţie de mânuire a cubului Rubik din acest an şi una dintre cele mai mari. Pasionaţii de puzzeluri din toată ţara s-au adunat cu mic, cu mare să-şi dovedească talentul în această artă.
Concurent: Această pasiune o am de aproape patru ani şi jumătate. Am început cu metoda de începător, scoateam undeva la 2 minute şi am progresat cu metoda de avansaţi, scoteam 30 de secunde, 20 de secunde şi am ajuns undeva să scot acum 8 secunde în medie.
Concurent: Am început acum doi ani, când am găsit un cub în dulap şi mi-a plăcut foarte mult şi am vrut să încerc. Şi după, m-a prins şi am continuat să mă antrenez. Vizualizez în minte şi eu numai fac cu degetele.
Megaminx, pyraminx, cubs sau square one, bineînţeles, vorbim despre faţete cu două, patru, şase sau chiar şapte feţe ale cubului rubik. Sunt denumiri aparte, pe care peste 54 de competitori sosiţi din întreaga ţară la Târgu Mureş le-au avut în mâini şi au obţinut timpuri chiar record pentru România.
Acest gen de întrecere îî ajută pe participanţi nu doar să-şi dovedească talentul şi viteza, ci şi să-şi depăşească limitele.
Mihai Căpăţînescu, organizator: Sunt foarte multe probe, sunt 10 probe mai exact. Zece probe diferite. Ei se antrenează pentru fiecrare separat. A fost doborât un record internaţional la proba de trei ori trei, cubul rubik clasic, pe care îl ştim toţi.
Şi dacă provocările organizatorilor nu sunt destule, unii iubitori de enigme au ales metode inedite de rezolvare a cubului.
Raluca Grigoraş, concurentă: Practic rezolvarea cubului rubik de vreo trei ani, am început legat la ochi de doi ani. Şi sunt anumiţi algoritmi care trebuie folosiţi, am o metodă specială
Dincolo de premianţi, toţi participanţii vor fi recompensaţi cu câte o diplomă.
Vezi video pe OBSERVATOR TV