Sâmbătă, 20 iunie a.c., în jurul orei 00.40, poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş au oprit în trafic, în Piața Trandafirilor din municipiu, un autoturism, condus de un bărbat, de 40 de ani, care manifesta un comportament suspect. Testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv, bărbatul a fost condus la unitatea medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a prezenţei substanţelor psihoactive.
Duminică, 21 iunie a.c., în jurul orei 00.20, poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş au oprit în trafic, în Aleea Carpați din municipiu, un autoturism, condus de un tânăr, de 24 de ani, din Târgu Mureș. În urma testării cu aparatul DrugTest, acestuia i-a rezultat o valoare pozitivă, tânărul a fost condus la unitatea medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a prezenţei substanţelor psihoactive.
Duminică, 21 iunie a.c., în jurul orei 03.50, poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş au oprit în trafic, pe Calea Sighișoarei din municipiu, un autoturism, condus de un tânăr, de 21 de ani, din comuna Lunca Bradului. Pentru că manifesta un comportament suspect l-au testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv, tânărul a fost condus la unitatea medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a prezenţei substanţelor psihoactive.
În cele trei cazuri, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean reiterează faptul că substanțele psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale.
Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.
Astfel, legislaţia incriminează ,, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, în articolul 336 din Codul Penal, fiind prevăzută o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.