Nu cred că există tîrgumureşean care să nu fi auzit de epopeea liceului „Unirea” din strada Mihai Viteazul! Se discută şi se comentează de un deceniu deja soarta şcolii ce funcţionează într-o clădire retrocedată Bisericii Catolice. Surse apropiate Consiliului Local al Municipiului Tîrgu Mureş au declarat sub rezerva anonimatului, că minunea, adică soluţionarea disputei asupra clădirii, se va întâmpla marţi, 29 iulie 2014, la şedinţa ordinară de Consiliu Local. Accesând siteul primăriei am găsit convocatorul la şedinţa ordinară în conformitate cu dispoziţia primarului nr.2135 din 24 iulie 2014 pentru marţi, ora 14. Cine ştie, poate că totuşi se va decide soarta unităţii de învăţământ, aducând în cele din urmă pacea în ograda şcolii.
Soluţia paşnică: şi capra şi varza
Potrivit surselor noastre, problema se poate rezolva uşor. După cum se ştie unitatea de învăţământ din strada Mihai Viteazul este compusă din trei corpuri de clădire. În urma unor înţelegeri între Primărie şi Biserica Catolică, corpul central va fi dat în folosinţa Colegiului „Unirea” pe baza unui contract de închiriere pe termen lung, mai exact pe 25 de ani, după modelul Colegiului de la Blaj. Corpurile B şi C , din curtea interioară, având primul 16, al doilea 4 săli de clase vor alcătui noua şcoală de confesiune catolică, cu predare în limba maghiară. Începând cu anul şcolar 2015-2016 aici va lua fiinţă Gimnaziul Catolic „Rákóczi al II-lea”. Din acest an şcolar deja Gimnaziul şi-ar începe activitatea în cadrul Liceului Reformat „Bolyai”, urmând ca din următorul an şcolar să se mute şi clasele de catolici de la Bolyai, în sălile din cele două corpuri de clădiri din strada Mihai Viteazul. Astfel corpul central ar putea fi reabilitat, păstrându-se în actualul format şi prestigiosul Colegiu „Unirea”, iar oraşul s-ar îmbogăţi cu încă o unitate de învăţământ, comenta viceprimarul Peti Andras, cel care şi-a asumat rolul de negociator între Biserica Catolică şi Primărie. Prin consorţiul preconizat al celor trei unităţi de învăţământ, Colegiul „Unirea”, Gimnaziul Catolic „Rákóczi al II-lea” şi Liceul Reformat „Bolyai”, ar avea şanse mai mari la accesarea fondurilor Europene, consideră viceprimarul Peti András.
Victorie politică
Analizând propunerea ce ar urma să fie adoptată în şedinţa de consiliu-când va fi, cum va fi, dacă va fi, nu putem să nu recunoaştem că e singura ce ar putea să calmeze spiritele. Clădirea retrocedată aparţine Bisericii Catolice. Ca proprietar aceasta poate dispune după bunul plac de clădire. Având o vechime considerabilă, clădirea ar trebui renovată. Fiind închiriată proprietarul ar avea datoria de a întreţine, dar se plânge de lipsa banilor. În clădire funcţionează o unitate de învăţământ de renume, unde învaţă la cele două secţii cu predare în limbile română şi maghiară elevi care excelează la olimpiadele şcolare, care sunt admişi la cele mai prestigioasele universităţi din lume, ducând departe renumele şcolii. Primarul Dorin Florea a promis, că în ciuda zvonurilor că urmează scindarea, şcoala nu se va muta, nu se va destrăma. De aceea trebuia găsită o soluţie. Propunerea lui Peti András aduce posibilitatea menţinerii Colegiului „Unirea” în formatul actual, permite renovarea clădirii şi în acelaşi timp oferă 20 de săli în cele două clădiri pentru noua înfiinţată unitate de învăţământ. Alături de şcoala reformată astfel va funcţiona şi o şcoală catolică, marcând cea mai mare victorie pe plan local pentru UDMR, după obţinerea colegiului reformat „Bolyai”.
Corul cârcotaşilor de serviciu
Cărcotaşi sunt în ambele tabere, iar o soluţie care să-i mulţumească pe toţi nu există. Cu atât mai mult e lăudabilă iniţiativa viceprimarului cu cât a găsit calea de mijloc pentru a calma spiritele şi pentru a asigura un climat adecvat pregătirii elevilor, pentru că acesta este lucrul cel mai important, dincolo de lupta micilor orgolii.
Contract expirat
„Nu prea înţelegem îngrijorarea care înconjoară acest subiect. Nu vrea nimeni separarea colegiului, ceea ce se vrea este ca linia română şi linia maghiară să aibe personalităţi juridice diferite, dar să înveţe în aceeaşi instituţie de învăţământ. În cazul în care se respinge propunerea Bisericii Catolice agreate şi de părinţi, există pericolul ca, colegiul trebuie mutat în altă clădire, deoarece contractul de închiriere a expirat, iar clădirea este a bisericii catolice”, a spus Brassai în iunie 2013.
Multiculturalitatea, o valoare
Conducerea liceului vrea să păstreze însă multiculturalitatea, păstrând atât denumirea cât şi simbolistica unităţii de învăţământ. „Poziţia noastră este foarte clară: tradiţia liceului „Unirea” vine din 1924, cu secţia română şi maghiară. Este cel mai bun liceu din judeţ, locul 32 la nivel naţional. Rezultatele sunt atât la secţia română cât şi maghiară şi pe deasupra multiculturalitatea este una dintre cele mai mari valori europene”, a declarat pentru RTM, directoarea Colegiului Cristiana Chira în iunie 2013.
Ce vrea Biserica
Statusul Romano Catolic îşi doreşte o unitate de învăţământ distinctă în limba maghiară în care să mute şi clasele romano-catolice din liceul Bolyai şi căreia să-i dea numele de „Rákoczi Ferenc”, dar să funcţioneze în aceeaşi clădire, cu acelaşi corp profesoral şi aceleaşi laboratoare finanţate de statul român, pentru toţi elevii care învaţă la secţia română şi maghiară. Kelemen Márton, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali ai UDMR Târgu Mureş a precizat că Biserica Romano-Catolică nu a dat un ultimatum Colegiului Naţional „Unirea”, însă ne-a comunicat că au strategie şi pentru acel scenariu în care clădirea colegiului nu va mai fi parte a sistemului educaţional, dar ei (Biserica) consideră că această decizie chiar nu periclitează cu nimic calitatea, structura educaţiei în cadrul Colegiului „Unirea”. Sunt foarte decişi să ajungă la această înţelegere”, a precizat Kelemen Marton citat de Agerpres.
Situaţia se va clarifica
„Eu sunt ferm convins că anul acesta, după discuţiile avute cu preoţii, proprietarii clădirii, situaţia se va clarifica! De aceea, resping orice zvonuri şi speculaţii pe marginea situaţiei de la Colegiul Unirea şi îi invit pe toţi cei responsabili de această problemă să aibă o atitudine echilibrată, înţeleaptă, în beneficiul oraşului, al cetăţenilor şi al elevilor”, pus Dorin Florea, în 23 ianuarie 2014 în sala de şedinţe a Primăriei Tîrgu Mureş.
Contract pe termen lung
Încercăm să ajungem la o înţelegere cu Bisericile care sunt proprietarii de drept ca să încheiem un contract de închiriere pe termen lung, un parteneriat, de cel puţin 15 ani. Acest lucru ne-ar permite accesarea unui proiect european pentru restaurarea, modernizarea şi extinderea clădirilor. Astfel n-ar mai trebui mutate şcolile care funcţionează în această clădire”, a declarat viceprimarul Peti Andras.
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.