”Bugetul din 2025 nu e doar o listă de cifre. E o promisiune: că fiecare leu investit se întoarce în viața noastră de zi cu zi. Târgu Mureș merge înainte – împreună, cu rezultate vizibile și mândrie în ceea ce construim. Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea Municipiului Târgu Mureș, cu un buget ambițios orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Alături de colegii din Executiv, am conturat un buget echilibrat, care reflectă o viziune strategică și responsabilă, axată pe dezvoltare durabilă și proiecte de impact pentru comunitate”, a declarat Soós Zoltán.

Luni, 31 martie 2025, primarul Soós Zoltána susținut o conferință de presă, unde a prezentat Bugetul Municipiului Târgu Mureș pentru anul 2025. Acesta este în sumă de: 856.134.000, adică 171.226.800 milioane de euro și reflectă o viziune strategică bazată pe dezvoltare economică, investiții în infrastructură, educație și servicii publice de calitate. Administrația locală își propune să răspundă nevoilor comunității prin alocări care vizează atât proiecte majore, cât și nevoile de zi cu zi ale locuitorilor.

Veniturile din principalele surse pentru bugetul municipiului Târgu Mureș pe 2025 sunt structurate astfel:
Venituri proprii: 441.086.000 lei
Fonduri europene nerambursabile: 32.909.000 lei
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): 192.267.000 lei
Subvenții de la bugetul de stat: 92.996.000 lei
Cote defalcate din TVA: 96.876.000 lei

Priorități pentru acest an:
1. Servicii sociale de înaltă calitate
2. Dezvoltarea orașului
3. Eficientizarea primăriei

- Servicii sociale
Pentru asistență socială au fost alocată suma de: 82,5 de milioane lei, o creștere semnificativă față de anul trecut. Acești bani vor fi pentru:
- Programe pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile și a familiilor cu venituri mici.
- Sprijinim inclusiv cele 25 de ONG-uri care oferă servicii acreditate în domeniul social.
Centrul multifuncțional de pe strada Dealului este gata iar din septembrie va oferi servicii sociale pentru 100 de copiii și 300 de adulți din Mureșeni: va funcționa ca centru de zi, va avea un cabinet medical, și va oferi, de asemenea, și sprijin pentru prevenirea adictiilor.Prin Direcția de Asistență Socială, sunt sprijiniți direct 1.495 de persoane cu dizabilități, asigurând fie salarii, fie indemnizații pentru îngrijire.
Continuam programele începute, precum:
• Sprijin financiar pentru nou-născuți (1000 lei/copil)
• Ajutor pentru familiile care adoptă copii (2.000 lei/copil)
• Ajutor de urgență și pentru înmormântare
• Ajutor pentru încălzire (combustibili solizi și lichizi, supliment de energie)
• Sprijin pentru încălzirea locuinței cu lemne
• Ajutor de urgență cu lemne de foc din fondul forestier al municipiului
• Cantină socială pentru persoanele vulnerabile
- Dezvoltarea orașului

Bugetul pe 2025 e axat pe dezvoltare. Mai mult de 6 din 10 lei din buget sunt cheltuiți pe proiecte de investiții!

Proiecte de dezvoltare:
- infrastructură și mobilitate urbană,
- regenerare urbană
- educație, cultură și recreere.

- Investiții majore în infrastructură și mobilitate urbană
Și în 2025 municipalitatea va depune eforturi pentru modernizarea infrastructurii de mobilitate. Unul dintre cele mai importante obiective pentru acest an este modernizarea și fluidizarea traficului din oraș. Pentru acest scop, sunt alocate 170.17 milioane de lei la:
- Finalizarea parcării din spatele Hotelului Parc – 259 locuri de parcare;
- Realizarea parcării subterane de la Teatrul Național. Proiectul este în faza de aprobare și va oferi 400 locuri de parcare (inclusiv 39 stații de încărcare electrică);
- În plus, vom avea parcările din cartiere : Aleea Hațeg: 366 locuri și Ceahlău-Ciucaș: 298 locuri, cu stații de încărcare electrică;
- Continuăm să parcurgem pașii pentru începere lucrărilor la inelele de ocolire ale orașului, menite să reducă traficul din zonele aglomerate și să îmbunătățească accesul rutier;
- Extindem rețele de transport public și creăm noi piste pentru biciclete pentru a încuraja mobilitatea alternativă.
- 50 de străzi sunt cuprinse în bugetul pentru modernizare și reabilitare:
- 7 străzi – vor fi finalizate anul acesta;
- 17 străzi – vor fi reabilitate, cu rețele de apă noi;
- 14 străzi – sunt în etapa studiului de fezabilitate;
- 29 străzi – sunt în proces de proiectare iar execuția va fi finalizată în 2026;
- În plus, alte 37 străzi beneficiază de reparații prioritare! Continuăm investițiile pentru un oraș modern și bine conectat.
- Siguranța pietonilor rămâne o prioritate: vom crește numărul de treceri de pietoni suprailuminate și semaforizate, prin Sistemul de Management al traficului.

- Regenerare urbană și revitalizarea centrului orașului
Buget alocat: 96.131.000 lei
Prin proiectul de regenerare urbană a zonei centrale, se vor realiza lucrări de reconfigurare a infrastructurii rutiere și pietonale, creând un mediu mai prietenos pentru locuitori și turiști.
- Se va interveni asupra zonei centrale, de la intersecția străzilor Gh. Doja cu Cuza Vodă, până la intersecția dintre străzile Revoluției și Piața Mărășești;
- Reabilitarea infrastructurii care conectează cartierele Tudor Vladimirescu și 22 Decembrie 1989 cu centrul orașului;
- Crearea unor spații urbane moderne, cu alei pietonale, mobilier urban și iluminat eficient energetic.
- În același timp, alocăm fonduri pentru reabilitarea blocurilor de locuințe și modernizarea spațiilor dintre acestea, inclusiv trotuarele, căile de acces și parcările aferente.
În acest an vom finaliza reabilitarea energetică a 15 blocuri prin PNRR, care vor avea în plus panouri fotovoltaice, adică 300 de familii vor beneficia gratuit de facturi mai mici la întreținere.
În plus, alte 38 de blocuri vor intra pentru modernizare energetică, prin alte surse financiare. - Începem instalarea celor 200 de insule ecologice digitale pentru colectarea separată a deșeurilor. Avem deja finanțarea pentru acestea iar primele 80 vor veni în următoarele luni.

- Educație, recreere și cultură – o comunitate puternică se bazează pe cunoaștere și tradiție
Educația rămâne o prioritate, cu un buget alocat de 217 milioane lei pentru:
- Reabilitarea și dotarea unităților de învățământ;
- Continuarea investițiilor prin fonduri europene pentru modernizarea școlilor și grădinițelor.

Susținerea evenimentelor culturale și a activităților sportive prin modernizarea infrastructurii existente și promovarea inițiativelor locale. Inclusiv – Sere, Grădina Zoo, Centrul de Cultură de Artă și Agrement. Avem alocat un buget de aproape 100 milioane de lei
Stadionul Municipal va deveni un centru modern pentru tinerii sportivi, iar elevii să poată practica atletismul și fotbalul în condiții moderne, cu o pistă de atletism omologată pentru competiții naționale și internaționale.

Modernizarea administrației publice continuă prin investiții în digitalizare, cu un buget alocat de 710.000 lei. Implementarea unor soluții digitale va simplifica relația dintre cetățeni și instituțiile publice, reducând birocrația și facilitând accesul la servicii rapide și eficiente.
“Bugetul Târgu Mureșului pe 2025 reflectă o strategie coerentă, orientată spre viitor. Administrația locală își asumă un angajament ferm față de comunitate, continuând să investească în proiecte care transformă orașul într-un spațiu modern, dinamic și atractiv pentru locuitori și investitori”, a declarat primarul Soós Zoltán.

Serviciul de Relații Interne și Internaționale
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.