Doi tineri pianişti din România, Inya Maria Cutova şi Robert Başcoveanu, şi unul din Slovacia, Fekete Tamas, au evoluat joi seara, în faţa publicului, în finala ediţiei a III-a a Concursului Internaţional de Pian, acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş.
„Cei trei finalişti au concertat alături de orchestra simfonică în faţa publicului. De data aceasta am avut avea trei finalişti care au interpretat trei concerte de pian, este vorba de Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră de Liszt, Concertul pentru pian şi orchestră în La minor de Schumann, şi Concertul pentru pian nr. 5 ‘Imperialul’ de Beethoven. Există foarte multe tinere speranţe şi dacă acestea sunt puse în valoare, sunt aduse pe scenele filarmonicilor din ţară, atunci şi ele capătă încredere, mai ales în perioada de debut. Au nevoie de sprijin şi de aceea mă bucur încă o dată de faptul că Filarmonica din Târgu Mureş este alături de ei la Concursul Internaţional de Pian”, a declarat presei dirijorul Radu Postăvaru, care se va afla la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş.
Iniţiatorul Concursului Internaţional de Pian, pianistul Csiki Boldizsar jr., profesor în cadrul Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a declarat că această a III-a ediţie a atras 21 de competitori din România, Austria, China, Germania, Irlanda, Japonia, Portugalia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria.
„Am reuşit să organizez acest concurs, este deja treia ediţie. Am conceput o competiţie în trei etape, iar în România sunt foarte puţine astfel de concursuri. În orice oraş putem găsi concursuri unde merg copiii şi cântă 5-10 minute (…) dar problema este când îţi măsori puterile în categoria grea. Aici este un concurs destul de pretenţios, în trei etape. Ultima etapă este chiar cu filarmonica şi este cu orchestra, joi seara. Concursul se termină la Târgu Mureş cu această finală şi mulţumesc pentru amabilitatea orchestrei simfonice că va cânta în împreună cu finaliştii. Deocamdată nu avem premii foarte substanţiale, fiindcă am făcut totul în privat, prin prietenii mei care au s-au adunat şi au oferit premii, dar deja avem premii de 8.000 euro. Încă nu ne comparăm cu concursurile mari, dar acestea premii, inclusiv finala cu orchestra simfonică a atras numeroşi concurenţi”, a declarat Csiki Boldizsar junior.
Pianistul a precizat că în acest an au fost înscrişi 21 de competitori (anul trecut au fost 14), fiind pregătite 21 de partituri.
Managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, György Levente, a precizat că vor fi oferite premii în bani pentru câştigătorii primelor trei locuri, dar şi primii speciale şi distincţii, cum ar fi un concert cu Filarmonica de Stat Târgu Mureş pentru un concurent din finală, un concert cu Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, pentru un concurent din finală, un concert cu Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea pentru un concurent din final, Premiul „Constantin Silvestri”, Premiul „Laszlo Arpad” pentru cel mai bun concurent din Târgu Mureş, Premiul special pentru interpretarea unei sonate clasice, Premiul din partea Centrului Cultural Maghiar din Bucureşti. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.