Majoritatea editurilor trăiesc de pe o zi pe alta şi încearcă tot posibilul pentru a supravieţui, iar din acest motiv inclusiv viitorul librăriilor este pus sub semnul întrebării, a declarat presei Kali Kiraly Istvan, directorul Editurii Mentor, organizatorul Târgului Internaţional de Carte care a debutat joi, la Târgu Mureş.
‘Această activitate nu e profitabilă. Editarea unui cărţi merită de la un tiraj de 2.500-3.000 de exemplare, dar nu există o asemenea cerere în momentul de faţă şi din această cauză cel puţin noi, editorii maghiari din România, fără subvenţii nu am reuşi. Majoritatea editurilor trăiesc de pe o zi pe alta, încearcă tot posibilul pentru a supravieţui, din păcate nu putem plăti nici autorii ca lumea şi existenţa librăriilor stă sub semnul întrebării. Am speranţa că situaţia va reveni la normal, dar deocamdată nu trăim acele zile’, a declarat Kali Kiraly Istvan.
Acesta a arătat că la cea de-a 18-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Târgu Mureş, care se desfăşoară în perioada 15-17 noiembrie, participă 108 edituri din România, Ungaria şi Anglia, care oferă peste 8.000 de titluri.
‘Această ediţie a 18-a înseamnă că Târgul Internaţional de Carte a ajuns la maturitate. Întrucât exista pericolul să cădem în păcatul orbeţei de rutină, anul acesta i-am contactat pe tinerii de la Centrul Cultural Târgu Mureş şi i-am rugat să ne ajute în organizarea târgului. Au fost foarte receptivi la dorinţele noastre (…) Teatrul Naţional (locul de desfăşurare, n.r.) este plin, sunt 45 de standuri, în total 108 edituri cu cel puţin cinci titluri prezente, dar şi edituri cu 200-300 de titluri, aşa încât în prezent există o ofertă de peste 8.000 de titluri la acest târg’, a susţinut Kali.
Marele regret al organizatorului Târgului Internaţional de Carte este acela că editurile în limba română, cu excepţia uneia, nu au dat curs invitaţiei de a participa la această ediţie.
‘Mă doare nespus de mult că de un timp încoace editurile româneşti practic au dispărut din paleta de ofertă a acestui târg. Am trimis 43 de invitaţii la cele mai însemnate edituri româneşti, se pare că nu le merită să sacrifice nişte sume pentru a fi prezente în Târgu Mureş, poate ne consideră un vad comercial neadecvat. La început au fost foarte mulţi, au fost mulţumite, pe parcursul anilor s-au redus… probabil nu au încasări din care să iasă investiţiile pentru participare la acest târg’, a subliniat vorbitorul.
Potrivit acestuia, Târgul Internaţional de Carte cuprinde şi evenimente anexe şi întrucât anul acesta se desfăşoară sub semnul centenarului I.L. Caragiale şi Orkeny Istvan (renumit scriitor ungar – n.r.) – 100 de ani de la moartea lui Caragiale şi 100 de ani de la naşterea lui Orkeny – în program figurează şi o serie de spectacole ale Teatrului Naţional din Târgu Mureş, ‘Năpasta’ de I.L. Caragiale şi ‘Variaţiuni’ după nuvelele lui Orkeny Istvan.
‘L-am invitat şi pe renumitul actor Macsai Pal de la Teatrul Orkeny Istvan din Budapesta, care va juca o piesă compusă din nuvele de câte un minut ale lui Orkeny şi scrisorile acestuia’, a mai spus Kali Kiraly Istvan, care a precizat că în programul târgului mai sunt organizate evenimente pentru copii, concerte, prelegeri despre I.L. Caragiale şi dialoguri despre cele patru piese montate la Târgu Mureş aparţinând lui Orkeny Istvan.
AGERPRES