Experţii European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) au verificat Grădina Zoologică din Târgu Mureş unde se află singurul elefant indian din România şi au ajuns la concluzia că animalul nu are probleme de sănătate, aşa cum sesizase o asociaţie pentru protecţia animalelor.
Directorul Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, Andras Kopacz, a declarat presei miercuri că experţii EAZA au folosit şi o termo-cameră, cu care a fost examinat elefantul, Tania, din punct de vedere sanitar-veterinar, concluzia fiind că animalul este sănătos, iar condiţiile de cazare şi padocul exterior sunt corespunzătoare.
‘Concluzia finală a specialiştilor a fost favorabilă pentru grădina noastră zoo şi ca urmare au propus o colaborare pe termen lung (…) Poate lumea nu ştie, dar în cursul anului acesta am fost vizitaţi de mai mulţi specialişti din domeniu şi am stabilit un program pe termen lung pentru elefant în ceea ce priveşte îmbogăţirea mediului şi de întreţinere (…) Pe de altă parte, mănâncă bine şi a luat în greutate. Un animal stresat sau care se simte singur nu mănâncă şi slăbeşte. Pentru a-i oferi o îngrijire cât se poate de atentă l-am invitat pe expertul american Alan Roocroft care a studiat mai bine de 30 de ani toate speciile de elefanţi. În raportul său, expertul american a arătat că Tania este cazată în condiţii foarte bune’, a subliniat Andras Kopacz.
Sesizarea cu privire la elefantul de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş a fost depusă de Andreea Sălăjan, reprezentanta Asociaţiei ‘Love and life for animals’, care susţinea că Tania suferă de o serie de afecţiuni din cauza spaţiului de cazare necorespunzător şi a padocului subdimensionat.
‘Elefanţii au nevoie de spaţii largi, de mişcare de circa 20 de kilometri pe zi, ar avea nevoie de circa doi kilometri pătraţi, are nevoia de libertatea de a-şi alege partenerul şi locul unde vrea să fie. Lucrurile astea grădinile zoo nu le pot oferi ca dovadă lipsa mişcării a determinat apariţia ulcerului podal şi a laminitei, iar lipsa simulării mentale şi continarea severă a determinat apariţia simptomelor nevrotice (…) Propunerea noastră ar fi să fie mutată într-un sanctuar deoarece având în vedere că Zoo Târgu Mureş a fost modernizată şi extinsă îi oferă Taniei doar circa 10.000 de metri pătraţi – 0,001 kilometri pătraţi – iar clima specifică ţării noastre nu-i permite Taniei accesul la acest spaţiu exterior decât câteva luni pe an’, a declarat presei Andreea Sălăjan.
Aceasta a susţinut că lipsa piscinei cu apă şi a îmbogăţirii mediului ‘contribuie la starea ei de depresie, singurul loc care-o oferă aceste necesităţi este sanctuarul, care-i oferă spaţiu suficient, protecţie şi compania altor elefanţi, iar în cazul în care nu vrea să socializeze are posibilitatea de a se retrage în locul dorit’.
Elefantul Tania a sosit la Grădina Zoologică din Târgu Mureş în luna septembrie 2012, are la dispoziţie un spaţiu acoperit de 640 de metri pătraţi şi un padoc.
Primele sesizări cu privire la elefantul Tania au fost depuse la o lună după sosirea animalului la Târgu Mureş.
AGERPRES