Mai mulţi bucătari din zona Văii Gurghiului au participat în acest week-end la un concurs gastronomic de preparat topcit, un meniu tradiţional specific regiunii, realizat din patru ingrediente de bază.
Concursul a avut loc în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Văii Gurghiului
Bucătarii din localităţile Hodac, Gurghiu, Ibăneşti, Solovăstru şi Reghin au avut la dispoziţie făină de mălai, brânză, ceapă şi slănină pentru a găti mâncarea pe care o consumau ţăranii din zonă când se întorceau istoviţi de la câmp sau de la pădure, topcitul.
„Topcitul nu are o denumire modernă. Câştigători au fost toţi concurenţii, dar întotdeauna trebuie să alegem un câştigător. Aşa că a fost comuna Hodac. Este un topcit care îţi aduce aminte de copilărie. La topcitul acesta contează cum îl pregăteşti, cum căleşti ceapa, cum prăjeşti slănina, pe urmă brânza care este principala materie primă, pe urmă şi mămăliga. Într-adevăr, fiind o zonă tradiţională, noi am ţinut cont şi de obiectele tradiţionale, cum sunt tacâmurile. Toată lumea s-a prezentat foarte bine în domeniul topcitului. (…) Este vorba de brânză, cu ceapă şi cu slănină. Noi, din copilărie, îi ziceam topcit. Este o mâncare a omului care vine de pe câmp, se face foarte uşor şi foarte repede. Se pune slănina, se căleşte un pic de ceapă, se pune brânza. Brânza trebuie într-adevăr un pic frământată, zdrobită, să nu fi gogoloaşe. Se amestecă bine-bine, se mai ia, atunci când se face mămăliga, se pune un pic de şir de mămăligă, adică apa în care fierbe mămăliga. Se pune acel şir care îi dă un gust şi un pic de consistenţă”, a declarat pentru AGERPRES, unul dintre membrii juriului, Ioan Ţeugea, bucătar şi proprietar de restaurant.
Acesta susţine că, fiind vorba despre un meniu greu, hipercaloric, topcitul se mănâncă cu murături sau cu ceapă şi, evident, „se bea şi un pahar de jinars şi, după aia, şi un pahar de vin”. Ţeugea adaugă că deşi preparatul este extrem de popular în zona Văii Gurghiului şi a Văii Mureşului Superior, oamenii nu îl comandă în restaurante, deşi toţi bucătarii din zonă ştiu cum se prepară.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
„În restaurant un astfel de preparat se comandă destul de rar, oamenii din ziua de astăzi, tinerii în general, nici nu ştiu ce e acela topcit. Este o mâncare foarte sănătoasă, dar, din păcate, şi o spun cu părere de rău, poate o dată la 3-4 luni sau o dată pe an se comandă topcit. Şi pe această cale aş recomanda la toată lumea, oricând merge într-un restaurant, să comande topcit”, a precizat bucătarul.
Reprezentanta Consiliului Judeţean Mureş în juriul concursului gastronomic, Sanda Viţelar, a arătat că această competiţie gastronomică a fost dedicată exclusiv primăriilor care participă la festival, care îşi desemnează bucătari.
„S-a dat un număr de ingrediente fixe: anul acesta a fost făina de mălai, brânza, ceapa şi slănina, după care aceştia au preparat un produs tradiţional, topcit. Premiul cel mare a fost un viţel. Juriul a fost format din Crina Laslo, Ioan Ţeugea şi subsemnata, eu fiind cu nota pentru impresia artistică. În fiecare an e foarte dificil să stabilim cine câştigă premiul cel mare, de aceea am pregătit şi premii de consolare, câte o damigeană goală, pentru fiecare primărie participantă, Reghin, Solovăstru, Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu”, a arătat Sanda Viţelar.
Festivalul Văii Gurghiului, ajuns la a XIII-a ediţie, care se desfăşoară sâmbătă şi duminică pe platoul Fâncel, comuna Ibăneşti, este o manifestare de promovare a culturii autentice din acest areal, din acest motiv în cadrul acestuia sunt permise în general produsele gastronomice tradiţionale şi este promovat folclorul zonei. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.